Brudt kraveben

Et brudt kraveben eller brækket kraveben er en almindelig skade. Det sker normalt efter et fald eller et slag mod skulderen.

Det tager cirka 6-8 uger at helbrede hos voksne og 3-6 uger hos børn.

Kravebenet er en lang, slank knogle, der løber fra brystbenet til hver skulder.

Du kan mærke det øverst på brystet lige under din hals. Seje bånd af væv (ledbånd) forbinder kravebenet med brystbenet og skulderbladene.

Hvornår skal man få lægehjælp

Kontakt din læge med det samme, hvis du har såret din kraveben. Hvis de tror, det er brudt, henviser de dig til en røntgen for at bekræfte skaden og få den behandlet med et slynge og bøjle.

Hvis du ikke kan se din læge, eller skaden er alvorlig – for eksempel knoglen stikker gennem huden, eller smerten er uudholdelig – gå direkte til din nærmeste ulykke- og beredskabsafdeling (A&E) .

Hvad du skal gøre

Mens du venter på at se en læge, skal du stabilisere din arm ved hjælp af et håndklæde som et slynge – dette går under underarmen og derefter rundt om halsen. Prøv at bevæge din arm så lidt som muligt.

Over-the-counter smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen , kan hjælpe med at reducere smerten. Giv ikke aspirin til børn under 16 år.

At holde en ispose til det skadede område kan også hjælpe med at reducere smerter og hævelse. En pose frosne ærter pakket ind i et viskestykke fungerer godt. Undgå at påføre is direkte på huden, da den kan brænde.

Symptomer på et knust kraveben

En revnet eller knækket kraveben vil være meget smertefuld. Der kan også være:

Din skulder kan være faldet nedad og fremad under armens vægt, da det knuste kraveben ikke længere yder støtte.

Der kan have været en snappende eller slibende lyd, da kravebenet brød. I alvorlige tilfælde kan den ene ende af knoglen stikke gennem huden.

Behandling af et knust kraveben

De fleste knuste kraveben overlades naturligt ved hjælp af en simpel trekantet slynge til at støtte armen og holde knoglerne sammen i deres normale position.

Sejlet monteres normalt på hospitalet, efter at en røntgen har bekræftet, at kravebenet er brudt. Du får smertestillende midler for at lindre smerten.

Kirurgi under generel bedøvelse er kun nødvendig, hvis skaden er alvorlig – for eksempel hvor knoglen er brudt igennem huden – eller hvis knoglerne ikke har været i linje og overlapper markant.

Flere teknikker kan bruges til at reparere kravebenet. Fastgørelse af brud med en plade og skruer er den mest almindelige metode. Din kirurg vil forklare den teknik, de vil bruge, og dens fordele og ulemper.

Bliver udskrevet

Det kan være nødvendigt at blive på hospitalet natten over afhængigt af omfanget af skaden.

Før du bliver udskrevet, kan du se en fysioterapeut , der kan vise dig nogle blide arm- og skulderøvelser, du kan gøre derhjemme med armen ud af slyngen. Disse hjælper med at reducere stivhed, lindre noget af smerten og styrke dine skuldermuskler.

Opfølgning

Du bliver sandsynligvis nødt til at gå tilbage til hospitalets polikliniske afdeling omkring en uge efter udskrivningen for at kontrollere, at kravebenet heler ordentligt. Kontakt din læge, hvis du har nogen bekymringer inden denne aftale.

Gå tilbage til A & E-afdelingen, hvis du bemærker, at der udvikler sig svaghed i din arm eller hånd, eller hvis smerten pludselig bliver værre.

Hvor lang tid tager det at helbrede?

Hos voksne tager det normalt ca. 6-8 uger for et brudt kraveben heler, selvom det kan tage længere tid. Hos børn tager det normalt omkring 3-6 uger at helbrede.

Det vil dog tage mindst samme periode igen at genoprette fuld styrke til din skulder.

Mens bruddet heler, kan der udvikles en klump langs kravebenet. Dette er normalt og forbedres ofte i de følgende måneder.

Lejlighedsvis helbreder ikke bruddet (ikke-union), og du kan få brug for operation. Dette bør drøftes med din kirurg.

Gendannelsesråd

Du kan finde følgende råd nyttige, når du kommer dig efter en knækket kraveben:

  • Brug ekstra puder om natten for at holde dig mere oprejst, hvis du finder sovende ubehageligt
  • Brug ispakninger og smertestillende midler, hvis smerter og hævelse fortsætter, mens din arm er i et slynge
  • flyt din albue, hånd og fingre regelmæssigt, så snart det er behageligt at gøre det
  • når du tror, at bruddet er begyndt at heles, skal du fjerne slyngen i korte perioder, hvis den ikke er for smertefuld
  • ikke dyrke kontaktsport i mindst 10-12 uger efter skaden – din læge vil fortælle dig, hvornår du kan gå tilbage på arbejde og genoptage normale aktiviteter