Blærebetændelse – Årsager

Blærebetændelse er normalt forårsaget af en bakteriel infektion, selvom det undertiden sker, når blæren er irriteret eller beskadiget af en anden grund.

Bakterielle infektioner

De fleste infektioner menes at forekomme, når bakterier, der lever harmløst i tarmen eller på huden, kommer ind i blæren gennem urinrøret (røret, der fører urin ud af kroppen) og begynder at formere sig.

Blærebetændelse er meget mere almindelig hos kvinder end mænd, sandsynligvis fordi anus (tilbage passage) er tættere på urinrøret hos kvinder, og urinrøret er meget kortere.

Det er ikke altid indlysende, hvordan bakterierne kommer ind i blæren.

Men nogle ting kan øge risikoen for, at det sker, herunder:

Hvad kan øge din risiko?

Der er en række ting, der kan øge dine chancer for at udvikle en infektion i din blære.

Nogle af disse er beskrevet på denne side.

Ikke at kunne tømme blæren

Hvis du ikke er i stand til at tømme blæren helt, kan eventuelle bakterier, der kommer ind, muligvis ikke skylles ud, når du går på toilettet og kan formere sig lettere.

Du kan muligvis ikke tømme blæren helt, hvis:

Overgangsalderen

For kvinder, der har været i overgangsalderen eller gennemgår det, kan urinrørets foring krympe og blive tyndere på grund af mangel på hormonet østrogen.

Den naturlige balance mellem bakterier i vagina kan også ændre sig, hvilket kan gøre det muligt for potentielt skadelige bakterier at blive mere almindelige.

Dette kan gøre urinrøret mere sårbart over for infektion, som kan sprede sig i blæren.

Diabetes

Du er mere tilbøjelige til at få blærebetændelse, hvis du har diabetes , en tilstand, hvor sukkerniveauet i din krop bliver for højt.

Høje niveauer af sukker i din urin kan give et godt miljø for bakterier at formere sig, så alle bakterier, der kommer ind i blæren, er mere tilbøjelige til at forårsage blærebetændelse.

Andre årsager til blærebetændelse

Blærebetændelse kan også være forårsaget af skade eller irritation af urinrøret og blæren.

Dette kan være resultatet af:

Cystitis har også været forbundet med rekreativ brug af stoffet ketamin.