Blærebetændelse – Behandling

Mild blærebetændelse rydder normalt op af sig selv inden for få dage, selvom du nogle gange kan have brug for at tage antibiotika.

Se en læge for rådgivning og behandling, hvis:

 • du er ikke sikker på, om du har blærebetændelse
 • dine symptomer begynder ikke at blive bedre inden for 3 dage
 • du får blærebetændelse ofte
 • du har alvorlige symptomer, såsom blod i urinen
 • du er gravid og har symptomer på blærebetændelse
 • du er en mand og har symptomer på blærebetændelse
 • dit barn har symptomer på blærebetændelse

Kvinder, der har haft blærebetændelse før, eller som har haft milde symptomer i mindre end 3 dage, behøver ikke nødvendigvis at se en læge, da milde tilfælde ofte bliver bedre uden antibiotika .

Du kan prøve nogle selvhjælpsforanstaltninger eller bede en farmaceut om råd.

Ting du kan prøve selv

Hvis du har haft blærebetændelse før og ikke føler, at du har brug for at besøge en læge, eller har haft milde symptomer i mindre end 3 dage, kan følgende råd hjælpe med at lindre dine symptomer, indtil tilstanden forsvinder:


 • tage smertestillende midler, som ikke er i hånden , såsom paracetamol eller ibuprofen (læs altid indlægssedlen for medicin for at kontrollere, om du kan tage den, og spørg en apotek, hvis du ikke er sikker)
 • drik rigeligt med vand (dette kan hjælpe med at skylle infektionen ud af blæren, og nogle finder det nyttigt, selvom det ikke er klart, hvor effektiv det faktisk er)
 • ikke have sex, før du har det bedre, da det kan gøre tilstanden værre

Nogle mennesker tror, at drikke tranebærsaft eller bruge produkter, der sænker surheden i deres urin (såsom natriumbicarbonat eller kaliumcitrat) reducerer deres symptomer, men der mangler bevis for, at de er effektive.

Disse produkter er heller ikke egnede til alle. Kontakt en læge eller apotek, før du prøver dem, hvis du tager anden medicin.

Antibiotika

I nogle tilfælde kan en læge ordinere et antibiotikakur. Dette involverer normalt at tage en tablet eller kapsel 2 til 4 gange om dagen i 3 dage.

For nogle kvinder ordineres de i 5 til 10 dage.

Antibiotika bør begynde at have en virkning ganske hurtigt. Gå tilbage til din læge, hvis dine symptomer ikke er begyndt at blive bedre inden for få dage.

De fleste mennesker har ingen bivirkninger fra antibiotikabehandling, men mulige bivirkninger kan omfatte kvalme, kløe , udslæt og diarré .

Hvis blærebetændelse fortsætter med at komme tilbage

Hvis du bliver ved med at få blærebetændelse (tilbagevendende blærebetændelse), kan en læge ordinere standby-antibiotika eller kontinuerlige antibiotika.

Et standby-antibiotikum er en recept, du kan tage til et apotek, næste gang du har symptomer på blærebetændelse uden først at skulle besøge en læge.

Der tages kontinuerlige antibiotika i flere måneder for at forhindre yderligere episoder af blærebetændelse.

Disse kan ordineres:

 • hvis blærebetændelse normalt opstår efter at have haft sex (du kan få en recept på, at antibiotika skal tage inden for 2 timer efter at have haft sex)
 • hvis blærebetændelse ikke er relateret til sex (du kan få et lavdosisantibiotikum til at tage i en prøveperiode på 6 måneder)

Din læge kan også anbefale nogle, selvom det ikke er klart, hvor effektive disse er.