Bartholins cyste

En Bartholins cyste, også kaldet en Bartholins kanalcyste, er en lille væskefyldt pose lige inden for åbningen af en kvindes vagina.


Symptomer på en Bartholins cyste

Du kan føle en blød, smertefri klump. Dette medfører normalt ikke problemer.

Men hvis cysten vokser meget stor, kan den blive mærkbar og ubehagelig. Du kan føle smerter i huden omkring skeden (vulva), når du går, sidder ned eller har sex.

Cysten kan undertiden påvirke det ydre par læber, der omgiver skeden (labia majora). Den ene side kan se hævet eller større ud end normalt.

Hvis cysten bliver inficeret, kan det medføre, at en smertefuld samling af pus (abscess) udvikles i 1 af Bartholins kirtler.

Tegn på en byld er, at det berørte område bliver rødt, hævet, ømt og varmt. Det kan også forårsage en høj temperatur på 38 ° C eller derover.

Hvornår skal jeg se en læge

Lille Bartholins cyster findes undertiden kun under en rutinemæssig cervikal screeningstest eller en undersøgelse udført af en anden grund.

Se altid en læge, hvis du udvikler en klump i området omkring din vagina, så de kan bekræfte en diagnose og udelukke mere alvorlige tilstande.

Hvis de tror, at cysten eller 1 af dine Bartholins kirtler kan være inficeret, kan de bruge en vatpind til at fjerne en udledningsprøve til analyse for at identificere de ansvarlige bakterier.

I nogle tilfælde kan din læge anbefale, at du tager en biopsi . En lille prøve af cystevæv fjernes og undersøges under et mikroskop for at kontrollere tegn på en sjælden type vulval kræft kaldet Bartholins kirtelkræft.

Hvad forårsager Bartholins cyster?

Bartholins kirtler er et par kirtler i ørestørrelse, der findes lige bag og på hver side af læberne, der omgiver indgangen til vagina.

Kirtlerne er normalt ikke synlige, fordi de sjældent er større end 1 cm (0,4 tommer) på tværs.

Bartholins kirtler udskiller væske, der fungerer som et smøremiddel under sex. Væsken bevæger sig ned i små rør kaldet kanaler ind i skeden.

Hvis kanalerne blokeres, kan de fyldes med væske og ekspandere til en cyste.

Det vides ofte ikke, hvorfor kanalerne blokeres, men nogle tilfælde er forbundet med seksuelt overførte bakterielle infektioner (STI’er), såsom gonoré eller klamydia eller andre bakterielle infektioner, såsom Escherichia coli (E. coli).

Hvordan Bartholins cyster behandles

Hvis du ikke har nogen mærkbare symptomer, er det usandsynligt, at du har brug for behandling.

Hvis cyste er smertefuld, kan en læge anbefale nogle enkle selvplejemidler, såsom at bløde cysten i varmt vand flere gange om dagen i 3 eller 4 dage og tage smertestillende midler, du kan købe fra et apotek eller en butik.

Hvis disse ikke virker, er der flere behandlinger til rådighed til behandling af smerter og enhver infektion. Om nødvendigt kan cysten drænes. De fleste af disse behandlinger involverer en mindre kirurgisk procedure.

En Bartholins cyste kan undertiden vende tilbage efter behandling.


Hvem er berørt

En Bartholins cyste påvirker normalt seksuelt aktive kvinder i alderen 20 til 30 år.

Bartholins cyster påvirker normalt ikke børn, fordi Bartholins kirtler ikke begynder at fungere før puberteten .

Cysterne er også ualmindelige efter overgangsalderen, da dette normalt får Bartholins kirtler til at krympe.

Forebyggelse af Bartholins cyster

Det er ikke klart nøjagtigt, hvorfor Bartholins cyster udvikler sig, så det er normalt ikke muligt at forhindre dem.

Men da nogle menes at være knyttet til kønssygdomme, kan øve sikker sex (ved hjælp af kondom hver gang du har sex) hjælpe med at reducere dine chancer for at en udvikler sig.

Få flere råd om STI’er