Anorexia nervosa – Behandling

Behandling for anoreksi indebærer normalt en kombination af samtaleterapi og overvåget vægtøgning.

Det er vigtigt at starte behandlingen så tidligt som muligt for at reducere risikoen for alvorlige komplikationer, især hvis du allerede har tabt meget i vægt.

Behandling for anoreksi er lidt anderledes for voksne og dem under 18 år.

Behandling for voksne

En række forskellige talebehandlinger er tilgængelige til behandling af anoreksi. Formålet med disse behandlinger er at hjælpe dig med at forstå årsagerne til dine spiseproblemer og føle dig mere komfortabel med mad, så du kan begynde at spise mere og nå en sund vægt.

Du kan blive tilbudt en af følgende typer taleterapi. Hvis du føler, at en ikke passer til dig eller ikke hjælper, kan du tale med dine læger om at prøve en anden form for terapi.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT)

Hvis du får tilbud om CBT , involverer det normalt ugentlige sessioner i op til 40 uger (9 til 10 måneder) og 2 sessioner om ugen i de første 2 til 3 uger.

CBT indebærer at tale med en terapeut, der vil arbejde sammen med dig for at oprette en personlig behandlingsplan.

De hjælper dig med at:

  • klare dine følelser
  • forstå ernæring og virkningerne af sult
  • foretage sunde madvalg

De vil bede dig om at øve disse teknikker alene, måle dine fremskridt og vise dig måder at håndtere vanskelige følelser og situationer på, så du holder fast i dine nye spisevaner.

Maudsley anorexia nervosa behandling for voksne (MANTRA)

MANTRA indebærer at tale med en terapeut for at forstå, hvad der forårsager din spiseforstyrrelse. Det fokuserer på, hvad der er vigtigt for dig og hjælper dig med at ændre din adfærd, når du er klar.

Du kan involvere din familie eller dine plejere, hvis du synes, det vil være nyttigt.

Du bør tilbydes 20 sessioner. De første 10 skal være ugentlige, og de næste 10 er planlagt til at passe dig.

Specialist støttende klinisk ledelse (SSCM)

SSCM indebærer at tale med en terapeut, der hjælper dig med at forstå, hvad der forårsager din spiseforstyrrelse. Du vil lære om ernæring og hvordan dine spisevaner forårsager dine symptomer.

Du bør tilbydes 20 eller flere ugentlige sessioner. Din terapeut sætter dig en målvægt og vil i løbet af de 20 uger hjælpe dig med at nå det.

Fokal psykodynamisk terapi

Fokal psykodynamisk terapi tilbydes normalt, hvis du ikke føler, at nogen af ovenstående terapier passer til dig, eller hvis de ikke fungerer.

Fokal psykodynamisk terapi bør omfatte forsøg på at forstå, hvordan dine spisevaner er relateret til, hvad du synes, og hvordan du føler dig selv og andre mennesker i dit liv.

Du bør tilbydes ugentlige sessioner i op til 40 uger (9 til 10 måneder).

Kostrådgivning

Under din behandling får du sandsynligvis råd om sund kost og din kost. Imidlertid vil dette råd alene ikke hjælpe dig med at komme dig efter anoreksi, så du bliver nødt til at have samtaleterapi såvel som kostrådgivning.

Dine læger vil sandsynligvis også råde dig til at tage vitamin- og mineraltilskud, så du får alle de næringsstoffer, du har brug for, for at være sunde.

Behandling for børn og unge

Børn og unge vil normalt blive tilbudt familieterapi. Du kan også blive tilbudt CBT eller teenager-fokuseret psykoterapi. CBT vil være meget lig CBT, der tilbydes voksne.

Familieterapi

Familieterapi involverer dig og din familie i at tale med en terapeut og undersøge, hvordan anoreksi har påvirket dig, og hvordan din familie kan støtte dig for at blive bedre.

Din terapeut hjælper dig også med at finde måder at håndtere vanskelige følelser og situationer på for at forhindre dig i at komme tilbage til usunde spisevaner, når din behandling er slut.

Du kan have sessionerne sammen med din familie eller alene med terapeuten. Familieterapi tilbydes undertiden i en gruppe med andre familier.

Du vil normalt blive tilbudt 18 til 20 sessioner over et år, og din terapeut vil regelmæssigt kontrollere, at tidsplanen stadig fungerer for dig.

Ungdomsfokuseret psykoterapi

Ungdomsfokuseret psykoterapi involverer normalt op til 40 sessioner og varer normalt mellem 12 og 18 måneder. Du har sessioner oftere i starten for at give dig mere støtte.

Terapeuten hjælper dig med:

  • klare din frygt for at gå op i vægt
  • forstå, hvad du skal gøre for at være sund
  • forstå effekten af under-spise
  • forstå, hvad der forårsager din anoreksi, og hvordan du stopper det

Du kan have terapien alene eller sammen med din familie.

Kostrådgivning

Hvis du har anoreksi, får du muligvis ikke alle de vitaminer og energi, som din krop har brug for for at vokse og udvikle sig ordentligt, hvilket er især vigtigt, når du når puberteten.

Under din behandling vil din læge give dig råd om de bedste fødevarer at spise for at forblive sunde. De vil sandsynligvis også råde dig til at tage vitamin- og mineraltilskud.

De vil også tale med dine forældre eller plejere om din diæt, så de kan støtte dig derhjemme.


Knoglesundhed

Anoreksi kan gøre dine knogler svagere, hvilket kan gøre dig mere tilbøjelige til at udvikle en tilstand, der kaldes osteoporose . Dette er mere sandsynligt, hvis din vægt har været lav i et år eller mere hos børn og unge eller 2 år eller mere hos voksne.

På grund af dette kan dine læger foreslå, at du foretager en scanning af knogletæthed for at kontrollere dine knogles sundhed.

Piger og kvinder har større risiko for at få svage knogler end mænd, så din læge kan ordinere dig medicin for at hjælpe med at beskytte dine knogler mod osteoporose.

Medicin

Antidepressiva bør ikke tilbydes som den eneste behandling for anoreksi. Men du kan blive tilbudt et antidepressivt middel, såsom fluoxetin (Prozac), i kombination med terapi, for at hjælpe dig med at håndtere andre tilstande som:

Antidepressiva ordineres meget sjældent til børn eller unge under 18 år.

Hvor behandlingen vil ske

De fleste mennesker med anoreksi vil være i stand til at blive hjemme under deres behandling. Du vil normalt have aftaler på din klinik og derefter være i stand til at gå hjem.

Du kan dog blive indlagt på hospitalet, hvis du har alvorlige helbredskomplikationer. For eksempel, hvis:

Dine læger holder nøje øje med din vægt og dit helbred, hvis du plejes på hospitalet. De hjælper dig med at nå en sund vægt gradvist og enten starte eller fortsætte enhver behandling.

Når de er tilfredse med din vægt såvel som din fysiske og mentale sundhed, skal du være i stand til at vende hjem.

Obligatorisk behandling

Lejlighedsvis kan en person med anoreksi afvise behandling, selvom de er alvorligt syge, og deres liv er i fare.

I disse tilfælde kan læger som en sidste udvej beslutte at indføre personen på hospitalet til obligatorisk behandling i henhold til loven om mental sundhed. Dette kaldes undertiden “sektionering” eller “sektionering”.

Kontroller

Det er vigtigt, at du får løbende support, når din behandling er afsluttet.

Du bør kontrollere din vægt mindst en gang om året såvel som din mentale og fysiske sundhed. Dette gøres normalt af din læge, men det kan være hos en spiseforstyrrelsesspecialist.


Yderligere støtte

Der er mange organisationer, der støtter mennesker med anoreksi og deres familier, herunder:

Det kan også være nyttigt at deltage i en selvhjælpsstøttegruppe, såsom Beat online-supportgruppen for personer med anoreksi.