Analfissur – Behandling

Ligesom andre små udskæringer eller tårer i huden vil en analfissure ofte helbrede sig selv inden for få uger.

Du bør dog se din læge, hvis du har en analfissur, da de kan give dig råd og medicin for at hjælpe med at lette dine symptomer og lade sprækket heles hurtigere.

De fleste analfissurer heler med behandlingen, selvom de let kan ske igen, især hvis du ikke følger rådgivningen om selvhjælp, der er beskrevet nedenfor.

Selvhjælp

Der er en række selvhjælpsforanstaltninger, som din læge kan anbefale for at lindre forstoppelse og reducere smerter forårsaget af analfissurer.

Aflastning af forstoppelse kan tillade, at analfissurer heler og reducerer chancerne for, at yderligere revner udvikler sig i fremtiden.

Selvhjælpsforanstaltninger inkluderer:

  • øge dit daglige indtag af fiber ved at inkludere masser af fiberrige fødevarer i din kost, såsom frugt, grøntsager og fuldkorn
  • undgå dehydrering ved at drikke rigeligt med vand
  • forsøger at få mere motion – for eksempel ved at gå en daglig gåtur eller løb
  • træner et sted og et tidspunkt på dagen, hvor du komfortabelt kan bruge tid på toilettet
  • ikke forsinke at gå på toilettet, når du føler trang
  • hvis du bruger vådservietter og undgår produkter, der indeholder duft eller alkohol, da dette kan føre til ubehag eller kløe – hvis du bruger toiletpapir, skal du bruge et blødt mærke og undgå at tørre for hårdt
  • blød din bund i et varmt bad flere gange om dagen, især efter afføring, for at slappe af musklerne i din anus

Se forebyggelse af analfissurer for mere rådgivning om selvhjælp.

Lægemidler

Der er en række forskellige lægemidler, som din læge kan anbefale for at hjælpe med at reducere dine symptomer og lade din analfissur heles.

Afføringsmidler

Afføringsmidler er en type medicin, der lettere kan hjælpe dig.

Voksne med analfissur vil normalt blive ordineret affaldsformende afførende tabletter eller granuler. Disse fungerer ved at hjælpe din poo med at bevare væske, hvilket gør det blødere og mindre tilbøjeligt til at tørre ud.

Børn med analfissur ordineres normalt en osmotisk afføringsmiddel oral opløsning. Denne type afføringsmiddel virker ved at øge mængden af væske i tarmene, hvilket stimulerer kroppen til at skulle poo.

Din læge kan anbefale at starte behandlingen med en lav dosis og gradvist øge den hvert par dage, indtil du er i stand til at passere blød poo hver 1 eller 2 dag.

Smertestillende midler

Hvis du oplever langvarig brændende smerte efter afføring, kan din læge anbefale at tage almindelige smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen, som du kan købe fra et apotek eller supermarked.

Hvis du beslutter dig for at tage disse lægemidler, skal du sørge for at følge doseringsinstruktionerne i patientinformationen eller pakken.

Glyceryltrinitrat

Hvis dine symptomer ikke forbedres inden for en uge eller 2, kan din læge ordinere et lægemiddel kaldet glyceryltrinitrat (GTN), en salve, der påføres analkanalen, normalt to gange om dagen.

GTN virker ved at udvide blodkarrene i og omkring anusen, øge blodtilførslen til revnen og hjælpe den med at heles hurtigere. Det kan også hjælpe med at reducere trykket i analkanalen, hvilket skal lette smerten.

Du bliver normalt nødt til at bruge GTN salve i mindst 6 uger, eller indtil din revne er helet fuldstændigt.

De fleste akutte revner (til stede i mindre end 6 uger) vil heles med GTN-behandling. Cirka 7 ud af 10 kroniske revner heler med GTN-terapi, hvis de anvendes korrekt.

Hovedpine er en meget almindelig bivirkning af GTN-salve, der rammer op til halvdelen af de mennesker, der bruger den. Nogle mennesker føler sig også svimmel eller lyshårede efter brug af salven.

GTN er ikke egnet til børn og bør bruges med forsigtighed hos gravide eller ammende kvinder.

Hvis hovedpine er et problem, kan det hjælpe at reducere mængden af salve, du bruger i et par dage. At bruge en mængde salve 5 eller 6 gange om dagen er ofte bedre end at bruge en større mængde to gange om dagen.

Aktuelle anæstetika

Hvis du har særlig alvorlige anal smerter, kan din læge ordinere en lokalbedøvelse for at bedøve din anus, før du går i afføring.

En aktuel medicin er en, du gnider direkte ind i det berørte område. Det hjælper ikke revner med at helbrede, men det kan hjælpe med at lindre smerten.

Lidocain er det mest almindeligt ordinerede topiske bedøvelsesmiddel til analfissurer. Den kommer i form af enten en gel eller en salve og bruges normalt kun i 1 til 2 uger, fordi sprækket skal begynde at heles inden for denne tid.

Calciumkanalblokkere

Calciumkanalblokkere, såsom diltiazem, er en type medicin, der normalt bruges til behandling af forhøjet blodtryk (hypertension).

Imidlertid har topiske calciumkanalblokkere, der påføres direkte på anus, også vist sig nyttige til behandling af nogle mennesker med analfissurer.

Aktuelle calciumkanalblokkere virker ved at slappe af lukkemusklen og øge blodtilførslen til revnen.

Bivirkninger kan omfatte hovedpine, svimmelhed og kløe eller forbrænding på stedet, når du bruger medicinen. Eventuelle bivirkninger skal forsvinde inden for få dage, når din krop er vant til medicinen.

Aktuelle calciumkanalblokkere menes at være omtrent lige så effektive som GTN-salve til behandling af analfissurer og kan anbefales, hvis andre lægemidler ikke har hjulpet.

Som med GTN-salve skal du normalt bruge calciumkanalblokkere i mindst 6 uger, eller indtil din revne er helt helet.

Botulinumtoksininjektioner

Botulinumtoksin er en relativt ny behandling af analfissurer. Det bruges normalt, hvis andre lægemidler ikke har hjulpet. Botulinumtoksin er en kraftig gift, der er sikker at bruge i små doser.

Hvis du har en analfissur, kan en injektion af toksinet bruges til at lamme din lukkemuskel. Dette skal forhindre musklerne i at blive spasmerende, hvilket hjælper med at reducere smerter og lade sprækket heles.

Det er ikke klart nøjagtigt, hvor effektive injektioner af botulinumtoksin er for analfissurer, men forskning tyder på, at de er nyttige for mere end halvdelen af de mennesker, der har dem. Dette svarer til at have behandling med GTN-salve og topiske calciumkanalblokkere.

Virkningerne af botulinumtoksininjektioner varer i ca. 2 til 3 måneder, hvilket normalt skal give tid nok til at revnen kan heles.

Opfølgning

Du kan have en opfølgningsaftale et par uger efter start af din behandling. Dette gør det muligt for din læge at kontrollere, at din revne er helet eller viser tilstrækkelige tegn på forbedring.

Hvis revnet er helt helet, kan din læge anbefale en yderligere opfølgningsaftale et par uger senere.

Hvis din analfissur er særlig alvorlig eller ikke reagerer på behandlingen efter 8 uger, skal du muligvis henvises til en kolorektal kirurg, en læge, der er specialiseret i tilstande, der påvirker endetarmen og anus, til specialistbehandling. Dette indebærer normalt at have en form for operation.


Kirurgi

Kirurgi kan anbefales, hvis andre behandlinger ikke har fungeret.

Det anses generelt for at være den mest effektive behandling for analfissurer, hvor mere end 90% af mennesker oplever gode langsigtede resultater. Det medfører dog en lille risiko for komplikationer.

Der er en række forskellige kirurgiske teknikker, der kan bruges til at behandle analfissurer. De vigtigste anvendte teknikker er beskrevet nedenfor.

Lateral sphincterotomi

En lateral sphincterotomi indebærer at lave et lille snit i ringen af muskler, der omgiver analkanalen (sphincter) for at hjælpe med at reducere spændingen i din analkanal. Dette gør det muligt for analfissuren at heles og reducerer dine chancer for at udvikle flere revner.

Det er en kort og relativt ligetil operation, der normalt udføres under generel bedøvelse dagligt. Dette betyder, at du sover, mens proceduren udføres, men du behøver normalt ikke overnatte på hospitalet.

En lateral sphincterotomi er en af de mest effektive behandlinger for analfissurer med en god track record af succes. De fleste mennesker heles fuldt ud inden for 2 til 4 uger.

Mindre end 1 ud af 20 personer, der har denne type operation, vil opleve et midlertidigt tab af tarmkontrol (tarminkontinens) bagefter som et resultat af beskadigelse af de anale muskler.

Dette er dog normalt en mild type inkontinens, hvor personen ikke er i stand til at forhindre vind, der passerer, og normalt kun varer et par uger.

Avancerede analflapper

Avancerede analklapper involverer at tage sundt væv fra en anden del af din krop og bruge det til at reparere revnet og forbedre blodtilførslen til revnestedet.

Denne procedure kan anbefales til behandling af langvarige (kroniske) analfissurer forårsaget af graviditet eller en skade på analkanalen.