Allergisk rhinitis – Behandling

Behandling af allergisk rhinitis afhænger af, hvor alvorlige dine symptomer er, og hvor meget de påvirker dine daglige aktiviteter.

I de fleste tilfælde sigter behandlingen mod at lindre symptomer, såsom nysen og en tilstoppet eller løbende næse.

Hvis du har mild allergisk rhinitis, kan du ofte behandle symptomerne selv.

Du bør besøge din læge, hvis dine symptomer er mere alvorlige og påvirker din livskvalitet, eller hvis selvhjælpsforanstaltninger ikke har fungeret.

Selvhjælp

Det er muligt at behandle symptomerne på mild allergisk rhinitis med medicin, du køber fra et apotek eller en butik, såsom langtidsvirkende, ikke-beroligende antihistaminer .

Hvis det er muligt, prøv at reducere eksponeringen for allergenet, der udløser tilstanden.

Find ud af mere om forebyggelse af allergisk rhinitis

Rengøring af næsepassager

Regelmæssig rengøring af dine næsepassager med en saltvandsløsning, kendt som næsebusning eller kunstvanding, kan også hjælpe ved at holde næsen fri for irriterende stoffer.

Du kan gøre dette ved at bruge en opløsning lavet med poser købt fra et apotek.

Små sprøjter eller gryder, der ofte ligner små horn eller tepotter, er også tilgængelige for at hjælpe med at skylle opløsningen rundt om næsen.

For at skylle næsen:

  • stå over en vask, skål håndfladen på 1 hånd og hæld en lille mængde af opløsningen i den
  • snus vandet i 1 næsebor ad gangen
  • gentag dette, indtil din næse føles behagelig (du behøver muligvis ikke bruge hele opløsningen)

Mens du gør dette, kan en eller anden løsning passere ind i halsen gennem næsen.

Opløsningen er uskadelig ved indtagelse, men prøv at spytte så meget ud af det som muligt.

Næsenvanding kan udføres så ofte som nødvendigt, men der skal laves en frisk løsning hver gang.

Medicin

Medicin kurerer ikke din allergi, men den kan bruges til at behandle de almindelige symptomer.

Hvis dine symptomer skyldes sæsonbetingede allergener, såsom pollen, skal du være i stand til at stoppe med at tage din medicin, efter at risikoen for eksponering er forbi.

Besøg din læge, hvis dine symptomer ikke reagerer på medicin efter 2 uger.

Antihistaminer

Antihistaminer lindrer symptomer på allergisk rhinitis ved at blokere virkningen af et kemikalie kaldet histamin, som kroppen frigiver, når det mener, at det er under angreb fra et allergen.

Du kan købe antihistamintabletter fra din apotek uden recept, men antihistamin-næsespray fås kun efter recept.

Antihistaminer kan undertiden forårsage døsighed. Hvis du tager dem for første gang, skal du se, hvordan du reagerer på dem, før du kører eller betjener tunge maskiner.

Især kan antihistaminer forårsage døsighed, hvis du drikker alkohol, mens du tager dem.

Kortikosteroider

Hvis du har hyppige eller vedvarende symptomer, og du har en næseblokering eller næsepolypper , kan din læge anbefale en næsespray eller dråber indeholdende kortikosteroider .

Kortikosteroider hjælper med at reducere betændelse og hævelse. De tager længere tid at arbejde end antihistaminer, men deres virkning varer længere.

Bivirkninger fra inhalerede kortikosteroider er sjældne, men kan omfatte tørhed i næsen, irritation og næseblod .

Hvis du har en særlig alvorlig symptomudbrud og har brug for hurtig lindring, kan din læge ordinere et kort kursus af kortikosteroidtabletter, der varer 5 til 10 dage.

Tilføjelsesbehandlinger

Hvis allergisk rhinitis ikke reagerer på behandlingen, kan din læge vælge at føje til din oprindelige behandling.

De kan foreslå:

  • øge dosis af din kortikosteroid næsespray
  • ved hjælp af et kortvarigt forløb med en aftagende næsespray til at tage med din anden medicin
  • kombination af antihistamintabletter med kortikosteroid næsespray og muligvis decongestanter
  • ved hjælp af en næsespray, der indeholder et lægemiddel kaldet ipratropium, som hjælper med at reducere næseudflåd og gøre vejrtrækningen lettere
  • ved hjælp af en leukotrienreceptorantagonistmedicin, som blokerer virkningen af kemikalier kaldet leukotriener, der frigøres under en allergisk reaktion

Hvis du ikke reagerer på tilføjelsesbehandlingerne, kan du blive henvist til en specialist for yderligere vurdering og behandling.

Immunterapi

Immunterapi, også kendt som hyposensibilisering eller desensibilisering, er en anden type behandling, der anvendes til nogle allergier.

Det er kun egnet til personer med visse typer allergier, såsom høfeber , og betragtes normalt kun, hvis dine symptomer er alvorlige.

Immunterapi indebærer gradvist at indføre mere og mere af allergenet i din krop for at gøre dit immunsystem mindre følsomt over for det.

Allergenet injiceres ofte under huden på din overarm. Injektioner gives med ugentlige intervaller med en let øget dosis hver gang.

Immunterapi kan også udføres ved hjælp af tabletter, der indeholder et allergen, såsom græspollen, som placeres under tungen.

Når en dosis er nået, der er effektiv til at reducere din allergiske reaktion (vedligeholdelsesdosis), skal du fortsætte med injektionerne eller tabletterne i op til 3 år.

Immunterapi bør kun udføres under nøje overvågning af en specielt uddannet læge, da der er en risiko for, at det kan forårsage en alvorlig allergisk reaktion.