Alkoholrelateret leversygdom – Behandling

Vellykket behandling af alkoholrelateret leversygdom (ARLD) afhænger ofte af, om nogen er villige til at stoppe med at drikke alkohol og foretage ændringer i deres livsstil.

Stop med at drikke alkohol

Behandling for ARLD indebærer at stoppe med at drikke alkohol. Dette kaldes afholdenhed, hvilket kan være afgørende, afhængigt af hvilket stadium tilstanden er i.

Hvis du har fedtleversygdom, kan skaden vendes, hvis du afholder dig fra alkohol i mindst 2 uger.

Efter dette punkt er det normalt sikkert at begynde at drikke igen, hvis du holder dig til -retningslinjerne for alkoholforbrug .

Hvis du har en mere alvorlig form for ARLD (alkoholisk hepatitis eller cirrose ), anbefales livslang afholdenhed.

Dette er fordi at stoppe med at drikke er den eneste måde at forhindre din leverskade på at blive værre og potentielt stoppe dig med at dø af leversygdom.

Det er ikke let at stoppe med at drikke, især da anslået 70% af mennesker med ARLD har et alkoholafhængighedsproblem.

Ikke desto mindre, hvis du har alkoholrelateret skrumpelever eller alkoholisk hepatitis og ikke holder op med at drikke, kan ingen medicinsk eller kirurgisk behandling forhindre leversvigt.

Abstinenssymptomer

Hvis du afholder dig fra alkohol, kan du lide abstinenssymptomer.

Disse vil være som værst de første 48 timer, men bør begynde at blive bedre, da din krop tilpasser sig at være uden alkohol. Dette tager normalt 3 til 7 dage fra tidspunktet for din sidste drink.

Mange mennesker oplever oprindeligt forstyrret søvn, når de afholder sig fra alkohol, men i de fleste tilfælde vender deres søvnmønster tilbage til det normale inden for en måned.

I nogle tilfælde kan du blive rådet til at reducere dit alkoholindtag gradvist og planlagt for at undgå tilbagetrækningsproblemer.

Du kan også blive tilbudt en medicin kaldet benzodiazepin og psykologisk terapi, såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) , for at hjælpe dig gennem tilbagetrækningsprocessen.

Nogle mennesker har brug for at blive på hospitalet eller en specialistrehabiliteringsklinik i de indledende tilbagetrækningsfaser, så deres fremskridt kan overvåges nøje.

Hvis du opholder dig hjemme, vil du regelmæssigt se en sygeplejerske eller en anden sundhedsperson. Du kan se dem derhjemme, din lægeoperation eller en specialist -service.

Forebyggelse af tilbagefald

Når du er stoppet med at drikke, har du muligvis brug for yderligere behandling for at sikre, at du ikke begynder at drikke igen.

Den første behandling, der normalt tilbydes, er psykologisk terapi. Dette indebærer at se en terapeut for at tale om dine tanker og følelser, og hvordan disse påvirker din adfærd og trivsel.

Hvis psykologisk terapi alene ikke er effektiv, kan du muligvis også have brug for medicin til at hjælpe dig med at afholde dig fra alkohol, såsom:

  • acamprosat
  • disulfiram
  • naltrexon

Find ud af mere om, hvordan alkoholmisbrug behandles

Selvhjælpsgrupper

Mange mennesker med alkoholafhængighed finder det nyttigt at deltage i selvhjælpsgrupper for at hjælpe dem med at stoppe med at drikke.

En af de mest kendte er Anonyme Alkoholikere , men der er mange andre grupper, der kan hjælpe.

Se alkoholsupport for at få flere oplysninger om den tilgængelige hjælp.

Kost og ernæring

Underernæring er almindelig hos mennesker med ARLD, så det er vigtigt at spise en afbalanceret diæt for at sikre, at du får alle de næringsstoffer, du har brug for.

Undgå salt mad og ikke tilsætte salt til mad, du spiser, kan reducere risikoen for at udvikle hævelse i dine ben, fødder og mave forårsaget af væskeansamling.

Få tip til en lavere salt diæt .

Skaden på din lever kan også betyde, at den ikke er i stand til at opbevare glykogen, et kulhydrat, der giver kortsigtet energi.

Når dette sker, bruger kroppen sit eget muskelvæv til at give energi mellem måltiderne, hvilket fører til spild af muskler og svaghed. Dette betyder, at du muligvis har brug for ekstra energi og protein i din kost.

Sund snacking mellem måltiderne kan fylde dine kalorier og protein. Det kan også være nyttigt at spise 3 eller 4 små måltider om dagen i stedet for 1 eller 2 store måltider.

Din læge kan rådgive dig om en passende diæt eller i nogle tilfælde henvise dig til en diætist.

I de mest alvorlige tilfælde af underernæring kan det være nødvendigt at give næringsstoffer gennem et fodringsrør indsat gennem næsen og i maven.

Medicin mod symptomer

Brug af medicin til direkte behandling af ARLD er kontroversiel. Mange eksperter har hævdet, at der er begrænset bevis for dets effektivitet.

For mennesker med svær alkoholisk hepatitis kan behandling på hospital være nødvendig.

Specifik behandling med kortikosteroider eller pentoxifyllinmedicin kan anvendes til at reducere leverbetændelse hos nogle mennesker med denne tilstand.

Ernæringsstøtte er også en vigtig del af behandlingen i disse tilfælde.

Andre lægemidler, der er blevet brugt til behandling af leverskader, inkluderer:

  • anabolske steroider (en mere kraftfuld type steroidmedicin)
  • ropylthiouracil (en type medicin, der oprindeligt er designet til at behandle overaktive skjoldbruskkirtler )

Men der mangler gode beviser for, at disse hjælper, og de bruges ikke længere til svær alkoholisk hepatitis.

Levertransplantationer

I de mest alvorlige tilfælde af ARLD mister leveren sin evne til at fungere, hvilket fører til leversvigt.

En levertransplantation er i øjeblikket den eneste måde at helbrede irreversibel leversvigt på.

En levertransplantation kan overvejes, hvis:

  • du udvikler progressiv leversvigt på trods af ikke at drikke alkohol
  • du er ellers godt nok til at overleve en sådan operation
  • du forpligter dig til ikke at drikke alkohol resten af dit liv

At tage medicin med ARLD

Hvis du har ARLD, er det vigtigt at tale med din læge eller apotek, før du tager receptpligtig eller receptpligtig medicin.

ARLD kan påvirke den måde, kroppen behandler nogle medikamenter på.