Akut myeloid leukæmi – Komplikationer

Hvis du har akut myeloid leukæmi (AML), kan du opleve komplikationer. Disse kan være forårsaget af selve tilstanden, selvom de også kan forekomme som en bivirkning af behandlingen.

Svækket immunsystem

At have et svækket immunsystem er en almindelig komplikation af AML.

Selvom dit blod gendannes til normal funktionsdygtighed under behandlingen, kan mange af de lægemidler, der bruges til behandling af AML, midlertidigt svække dit immunforsvar.

Dette betyder, at du er mere sårbar over for at udvikle en infektion, og enhver infektion, du udvikler, kan være mere alvorlig end normalt.

Komplikationer som følge af infektion er meget almindelige hos mennesker med AML. Men hvis de behandles tidligt, svarer næsten alle infektioner på passende behandling.

Du kan blive bedt om at:


  • tage regelmæssige doser af antibiotika for at forhindre bakterielle infektioner
  • opretholde god personlig og tandhygiejne
  • undgå kontakt med enhver, der vides at have en infektion – selvom det er en type infektion, som du tidligere var immun over for, såsom skoldkopper eller mæslinger
  • tjek med din læge for at sikre dig, at dine vaccinationer er opdaterede – du vil ikke kunne have nogen vaccine, der indeholder “levende” vira eller bakterier, såsom helvedesildvaccine og MMR-vaccine (mod mæslinger, fåresyge og røde hunde)

Rapporter alle mulige symptomer på en infektion til din behandlingsenhed med det samme, da hurtig behandling kan være nødvendig for at forhindre komplikationer.

Symptomer på en infektion kan omfatte:

  • en øm hals
  • en meget høj temperatur og føler sig varm eller rystet
  • influenzalignende symptomer, såsom hovedpine , ømme muskler og træthed
  • åndenød
  • smerter ved tisse

Blødende

Hvis du har AML, kan du lettere bløde og få blå mærker på grund af de lave niveauer af blodplader (koageldannende celler) i dit blod. Blødning kan også være overdreven.

Mennesker med avanceret AML er mere sårbare over for overdreven blødning inde i deres krop.

Alvorlig blødning kan forekomme:

Alle disse typer af blødninger skal betragtes som medicinske nødsituationer.

Ring straks til 112, og bede om en ambulance, hvis du mener, at der opstår blødning.

Infertilitet

Mange af de behandlinger, der bruges til behandling af AML, kan forårsage infertilitet . Dette er ofte midlertidigt, men i nogle tilfælde kan det være permanent.

Mennesker, der især er i fare for permanent infertilitet, er dem, der har modtaget høje doser kemoterapi og strålebehandling som forberedelse til en knoglemarv eller stamcelletransplantation .

Dit behandlingsteam kan tale med dig om risikoen for infertilitet under dine specifikke omstændigheder.

Det kan være muligt at gøre ting for at hjælpe med at holde din fertilitet, inden du begynder din behandling.

For eksempel kan mænd have deres sædprøver gemt. Kvinder kan opbevare æg eller befrugtede embryoner, som derefter kan placeres tilbage i livmoderen efter behandling.

Men da AML er en aggressiv tilstand, der udvikler sig hurtigt, er der muligvis ikke altid tid til at gøre dette, før behandlingen skal starte.