Akut lymfoblastisk leukæmi – Diagnose

Det første trin i diagnosticering af akut lymfoblastisk leukæmi er at kontrollere for fysiske tegn på tilstanden, såsom hævede kirtler, og at tage en blodprøve.

Hvis blodprøven indeholder et stort antal unormale hvide blodlegemer, kan det være et tegn på akut leukæmi. Din læge vil henvise dig til en læge, der er specialiseret i behandling af blodtilstande (hæmatolog).

Knoglemarvsbiopsi

For at bekræfte en diagnose af akut lymfoblastisk leukæmi vil hæmatologen tage en lille prøve af din knoglemarv for at undersøge under et mikroskop.

Hæmatologen vil bruge lokalbedøvelse til at bedøve huden over en knogle – normalt hoftebenet – inden han fjerner en prøve af knoglemarv ved hjælp af en nål. Du kan opleve nogle smerter, når bedøvelsesmidlet er forsvundet og nogle blå mærker og ubehag i et par dage bagefter.

Proceduren tager omkring 30 minutter, og du skal ikke blive på hospitalet natten over. Du vil have en dressing over det område af din krop, hvor knoglemarven blev fjernet. Du bliver nødt til at holde denne dressing på i 24 timer.

Knoglemarven kontrolleres for kræftceller, og hvis der findes nogen, bestemmes typen af akut leukæmi samtidig.

Nogle mennesker med akut lymfoblastisk leukæmi skal have en knoglemarvsvurdering for at kontrollere kræftceller hver 3. måned i mindst 2 år under vedligeholdelsesbehandling eller efter at have fået en knoglemarvstransplantation .

Yderligere test

Adskillige andre tests kan udføres for at finde ud af, hvor langt leukemien er. Disse tests kan også hjælpe med at vejlede behandlingen.

Cytogenetisk test

Cytogenetisk test involverer identificering af den genetiske sammensætning af kræftcellerne i en prøve af blod, knoglemarv eller en anden type væv. Specifikke genetiske variationer kan forekomme under leukæmi, og at vide, hvad disse variationer er, kan have en vigtig indvirkning på behandlingen.

Immunophenotyping

Immunophenotyping er en test, der hjælper med at identificere den nøjagtige type akut lymfoblastisk leukæmi. En blodprøve, knoglemarv eller en anden type væske undersøges.

Denne test er vigtig, da behandlinger kan være lidt forskellige for hver type akut lymfoblastisk leukæmi.

Polymerasekædereaktion (PCR)

En polymerasekædereaktion (PCR) -test kan udføres på en blodprøve. PCR kan hjælpe med at diagnosticere og overvåge reaktionen på behandlingen.

Blodprøven gentages hver 3. måned i mindst 2 år efter behandlingsstart, derefter sjældnere, når remission er opnået.

Lymfeknudebiopsi

Hvis du er blevet diagnosticeret med akut lymfoblastisk leukæmi, kan yderligere biopsier udføres på eventuelle forstørrede lymfeknuder, du har. Disse vil bestemme, hvor langt leukæmi har spredt sig.

CT-scanninger

Hvis du har akut lymfoblastisk leukæmi, kan en CT-scanning bruges til at vurdere, hvor langt leukæmien har spredt sig, og for at kontrollere, at dine organer, såsom dit hjerte og lunger, er sunde.

Røntgen af brystet

Du har muligvis røntgenbillede af brystet for at kontrollere, om der er hævede lymfeknuder.

Lændepunktur

En lumbal punktering kan udføres, hvis der er en chance for, at akut leukæmi har spredt sig til dit nervesystem.

En nål indsættes i den nedre del af din rygsøjle for at udtrække en lille prøve af væsken, der omgiver og beskytter din rygsøjle (cerebrospinalvæske), som testes for kræftceller.