Trigger finger – Behandling

Behandlingen af triggerfinger afhænger af sværhedsgraden af dine symptomer, og hvor længe du har haft dem.

Nogle gange bliver triggerfinger bedre uden behandling, så din læge kan anbefale at undgå aktiviteter, der får smerterne til at se, om dette hjælper med at lindre dine symptomer.

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) , såsom ibuprofen , kan også være nyttige til at lindre smerter.

Skinner

At binde din berørte finger eller tommelfinger til en plastskinne kan lette dine symptomer ved at stoppe din finger i bevægelse. Hvis din finger er særlig stiv om morgenen, kan det hjælpe at bruge en skinne natten over. Din læge kan rådgive dig om, hvor længe du har brug for skinnen.

Brug af en skinne kan være nyttigt for nogle mennesker, men det er generelt mindre effektivt end de nedenfor beskrevne behandlinger, især på lang sigt.


Kortikosteroidinjektioner

Kortikosteroider er medicin, der kan bruges til at reducere hævelse. I tilfælde af triggerfinger injiceres flydende kortikosteroider i seneskeden (membranen, som senen glider igennem), ved bunden af den berørte finger eller tommelfinger.

Kortikosteroider menes at virke ved at reducere hævelse af senen, så senen bevæger sig frit igen. Dette kan undertiden ske inden for få dage efter injektionen, men det tager normalt et par uger.

Det anslås, at kortikosteroidinjektioner er en effektiv behandling for 50 til 70% af mennesker med triggerfinger. De er dog generelt mindre effektive hos mennesker med visse underliggende sundhedsmæssige forhold, såsom diabetes og leddegigt .

En kortikosteroidinjektion kan permanent forbedre triggerfingeren, men i nogle tilfælde kan problemet vende tilbage efter behandling. Du kan få en ny injektion, hvis effekten forsvinder, men den er ofte mindre effektiv end den første injektion.

Risikoen ved kortikosteroidinjektioner for triggerfinger er lille. Meget lejlighedsvis forårsager det en vis udtynding eller farveændring i huden på injektionsstedet. Der er også en meget lille risiko for infektion.

Kirurgi

Kirurgi kan anbefales, hvis ovenstående behandlinger ikke virker eller er uegnede. Kirurgen vil skære igennem det berørte afsnit af seneskeden, så din sen kan bevæge sig frit igen.

Om kirurgi anbefales, afhænger af overvejelser som mængden af smerte, du har, om det er forbundet med andre medicinske problemer, såsom reumatoid arthritis, og hvor meget det påvirker dit liv.

I de fleste tilfælde er triggerfinger en gener snarere end en alvorlig tilstand. Men hvis den ikke behandles, kan den berørte finger eller tommelfinger sidde fast i en bøjet stilling eller, mindre almindeligt, i en udrettet position. Dette kan gøre det vanskeligt at udføre hverdagens opgaver.

Kirurgi for triggerfinger er effektiv, og det er sjældent, at problemet vender tilbage i den behandlede finger eller tommelfinger. Det kan dog være nødvendigt at tage lidt tid fra arbejde, og der er risiko for komplikationer (se nedenfor).

Operationen tager cirka 20 minutter, og du behøver ikke blive på hospitalet natten over. Proceduren udføres normalt under lokalbedøvelse , så du vil være vågen, men ude af stand til at mærke smerter i din hånd.

De to typer operationer for triggerfinger er:

  • åben udløser finger frigivelse kirurgi
  • percutan trigger finger frigivelse kirurgi

Hvis du har leddegigt, kan disse typer operationer ikke anbefales, fordi de kan få din finger til at glide sidelæns. I stedet kan en procedure kendt som en tenosynovektomi være nødvendig. Dette indebærer at fjerne en del af seneskeden for at lade senen bevæge sig igen.

Åbn frigørelsesfingerfrigørelseskirurgi

Hvis du har en åben trigger-frigivelsesoperation, vil kirurgen give dig en injektion af lokalbedøvelse i din håndflade.

Der laves et lille snit i din håndflade langs en af de naturlige folder, hvilket kan betyde, at aret vil være mindre synligt. Kirurgen skærer forsigtigt gennem seneskeden for at gøre den bredere. Såret lukkes derefter med sting og dækkes med en let bandage.

Perkutan trigger finger frigivelse kirurgi

Perkutan betyder “gennem huden”. Som ved åben kirurgi vil kirurgen injicere lokalbedøvelse i din hånd. Men i stedet for at lave et snit i din håndflade, indsættes en nål i bunden af den berørte finger og bruges til at skære gennem ledbåndet for at komme til senen.

Da perkutan kirurgi ikke indebærer at foretage et snit, har du ikke et sår eller et ar. Imidlertid er proceduren lidt mere risikabel end åben kirurgi og kan være mindre effektiv til at løse problemet. Vigtige nerver og arterier er meget tæt på seneskeden og kan let blive beskadiget. Af denne grund er åben kirurgi normalt den foretrukne metode.

Gendannelse efter operation

Efter proceduren skal du være i stand til at flytte fingeren med det samme. Forbindingerne kan normalt fjernes efter et par dage for at gøre bevægelsen lettere, og fuld bevægelse skal vende tilbage inden for 2 uger.

Hvis du har haft en åben operation, kan din håndflade føles øm umiddelbart efter proceduren, men ethvert ubehag skal forsvinde inden for 2 uger.

Du kan begynde at køre igen, så snart du føler, at det er sikkert for dig at køre, hvilket normalt er efter 3 til 5 dage. Du kan muligvis skrive og bruge en computer med det samme.

Du kan dyrke sport efter omkring 2 eller 3 uger, når dit sår er helet, og du kan tage fat igen.

Hvornår du kan vende tilbage til arbejde, afhænger af dit job. Hvis du har et skrivebordsjob eller en rolle, der involverer lette manuelle opgaver, har du muligvis ikke brug for fritid fra arbejde. Hvis dit job involverer manuelt arbejde, har du muligvis brug for op til 4 uger fri.

Hvis du har fået operation på flere fingre, kan din restitutionsperiode være længere.

Hvis du har haft perkutan operation snarere end åben trigger-frigivelsesoperation, kan din restitutionsperiode være kortere, fordi du ikke har et sår på håndfladen.

Pleje af dit sår

Hvis du har haft åben operation, bør din kirurg rådgive dig om, hvordan du plejer såret i din håndflade. At vaske det med mild sæbe og varmt vand er normalt alt, hvad der kræves.

Hvis du har sting, får du at vide, om du har brug for at vende tilbage til hospitalet for at få dem fjernet. Nogle sting er opløselige og forsvinder af sig selv omkring 3 uger.

Når dit sår er helet, kan du blive efterladt med et lille ar, der løber langs din håndflade, hvor snittet blev foretaget. Læs mere om ar .

Håndterapi

Hvis din finger var ret stiv inden operationen, skal du muligvis have specialiseret håndterapi efter din operation for at løsne den. Diskuter dette med din kirurg inden operationen. De typer terapi, du muligvis har brug for, inkluderer:

  • fysioterapi – hvor manipulation, massage og øvelser bruges til at forbedre din hånds bevægelse og funktion
  • ergoterapi – hvis du kæmper med daglige opgaver og aktiviteter, enten på arbejdspladsen eller derhjemme, vil en ergoterapeut være i stand til at give dig praktisk støtte til at gøre disse opgaver lettere

Komplikationer af kirurgi

Trigger finger release operation er en sikker procedure. Som med enhver form for operation er der dog nogle risici. Komplikationer er sjældne, men kan omfatte:

Inden din operation skal du bede din kirurg drøfte de mulige komplikationer og risici mere detaljeret med dig.

Behandling af børn med triggerfinger

Triggerfinger hos børn forbedres ofte uden behandling, når barnet bliver ældre, selvom skinne og enkle håndstrækninger kan hjælpe.

Steroidinjektioner bruges normalt ikke til børn, men kirurgi under generel bedøvelse kan udføres, hvis det er nødvendigt.