Aftrækkerfinger

Triggerfinger er en tilstand, der påvirker en eller flere af håndens sener, hvilket gør det vanskeligt at bøje den berørte finger eller tommelfinger.

Hvis senen bliver hævet og betændt, kan den “fange” sig i tunnelen, den løber igennem (seneskeden). Dette kan gøre det vanskeligt at bevæge den berørte finger eller tommelfinger og kan resultere i en klikfølelse.

Triggerfinger er også kendt som stenoserende tenosynovitis eller stenoserende tenovaginose. Det påvirker normalt tommelfinger, ringfinger eller lillefinger. En eller flere fingre kan blive påvirket, og problemet kan udvikle sig i begge hænder. Det er mere almindeligt i højre hånd, hvilket kan være fordi de fleste mennesker er højrehåndede.


Symptomer på triggerfinger

Symptomer på triggerfinger kan omfatte smerter i bunden af den berørte finger eller tommelfinger, når du bevæger den eller trykker på den, og stivhed eller klik, når du bevæger den berørte finger eller tommelfinger, især den første ting om morgenen.

Hvis tilstanden forværres, kan din finger sidde fast i en bøjet stilling og derefter pludselig springe lige ud. Til sidst kan det muligvis ikke bøjes eller rettes helt ud.

Se din læge, hvis du tror, du kan have triggerfinger. De vil undersøge din hånd og rådgive dig om passende behandlinger.


Hvad forårsager triggerfinger?

Sener er hårde snore, der forbinder knogle til muskel. De bevæger knoglen, når muskelen trækker sig sammen. I hånden løber sener langs fronten og bagsiden af knoglerne i fingrene og er fastgjort til musklerne i underarmen.

Senerne på håndfladen (flexor sener) holdes på plads af stærke vævsbånd, kendt som ledbånd, der er formet i buer over senen. Senerne er dækket af en beskyttende kappe, der producerer en lille mængde væske for at holde senerne smurt. Dette gør det muligt for dem at bevæge sig frit og glat inden i kappen, når fingrene er bøjet og rettet.

Triggerfingeren opstår, hvis der er et problem med senen eller skeden, såsom betændelse og hævelse. Senen kan ikke længere glide let gennem kappen og kan krumme sig sammen for at danne en lille klump (knude). Dette gør det vanskeligt at bøje den berørte finger eller tommelfinger. Hvis senen bliver fanget i kappen, kan fingeren klikke smerteligt, når den rettes ud.

Den nøjagtige årsag til, at disse problemer opstår, vides ikke, men flere faktorer kan øge sandsynligheden for, at triggerfinger udvikler sig. For eksempel er det mere almindeligt hos kvinder, mennesker over 40 år og dem med visse medicinske tilstande.

En anden håndrelateret tilstand kaldet Dupuytrens kontraktur kan også øge din risiko for at udvikle triggerfinger. I Dupuytrens kontraktur tykkes bindevævet i håndfladen, hvilket får 1 eller flere fingre til at bøje sig i håndfladen.

Langsigtede tilstande, såsom diabetes og reumatoid arthritis , er undertiden også forbundet med triggerfinger.

Hvordan behandlingsfinger behandles

Hos nogle mennesker kan triggerfinger blive bedre uden behandling.

Men hvis det ikke behandles, er der en chance for, at den berørte finger eller tommelfinger kan blive permanent bøjet, hvilket vil gøre det vanskeligt at udføre daglige opgaver.

Hvis behandling er nødvendig, er der flere muligheder, herunder:

Kirurgi bruges normalt kun, når andre behandlinger har mislykkedes. Det kan være op til 100% effektivt, selvom du muligvis skal tage 2 til 4 ugers fri for at komme helt tilbage.

Triggerfinger hos børn

Triggerfinger er generelt mindre almindelig hos børn end hos voksne, men nogle gange udvikler små børn i alderen 6 måneder til 3 år den. Det kan påvirke barnets evne til at rette tommelfingeren, men det er sjældent smertefuldt og bliver normalt bedre uden behandling.