Acne – komplikationer

Acne ardannelse kan undertiden udvikle sig som en komplikation af acne. Enhver form for acne plet kan føre til ardannelse, men det er mere almindeligt, når de mest alvorlige typer pletter (knuder og cyster) brister og beskadiger nærliggende hud .

Ardannelse kan også forekomme, hvis du vælger eller klemmer dine pletter, så det er vigtigt ikke at gøre dette.

Der er 3 hovedtyper af acne ar:

  • isplukkear – små, dybe huller i overfladen af din hud, der ligner huden er punkteret med en skarp genstand
  • rullende ar – forårsaget af bånd af arvæv, der dannes under huden, hvilket giver overfladen af huden et rullende og ujævnt udseende
  • boxcar-ar – runde eller ovale fordybninger eller kratere i huden

Behandling af acne ardannelse

Behandlinger for acne ardannelse betragtes som en type kosmetisk kirurgi, som normalt ikke er tilgængelig på . Tidligere er der dog gjort undtagelser, når det er blevet vist, at acne-ardannelse har forårsaget alvorlig psykisk lidelse.

Se din læge, hvis du overvejer at få kosmetisk kirurgi . De vil være i stand til at diskutere dine muligheder med dig og rådgive dig om sandsynligheden for, at proceduren udføres på .

Mange private klinikker tilbyder behandling for acne ardannelse. Priserne kan variere meget (fra £ 500 til mere end £ 10.000) afhængigt af den nødvendige behandlingstype.

Webstedet for British Association of Aesthetic Plastic Surgeons har flere oplysninger om privat behandling tilgængelig i dit område.

Det er vigtigt at have realistiske forventninger til, hvad kosmetisk behandling kan opnå. Mens behandling helt sikkert kan forbedre udseendet af dine ar, kan det ikke slippe af med dem helt.

Behandlinger for acne ardannelse inkluderer:

Dermabrasion

Dermabrasion indebærer at fjerne det øverste lag af huden, enten ved hjælp af lasere eller en specielt fremstillet stålbørste.

Efter proceduren vil din hud se rød og øm ud i flere måneder, men da den heler, skal du bemærke en forbedring i udseendet af dine ar.

Laserbehandling

Laserbehandling kan bruges til behandling af mild til moderat acne ardannelse. Der er to typer laserbehandling:

  • ablativ laserbehandling – hvor lasere bruges til at fjerne et lille stykke hud omkring aret for at producere et nyt, glat udseende hudområde
  • ikke-ablativ laserbehandling – hvor lasere bruges til at stimulere væksten af nyt kollagen (en type protein, der findes i huden), hvilket hjælper med at reparere nogle af de skader, der er forårsaget af ardannelse, og forbedrer udseendet

Punch teknikker

Punch teknikker bruges til at behandle is pick ar og boxcar ar. Der er 3 typer stanseteknik:

  • punch excision – bruges til at behandle milde isplukkear. Aret fjernes kirurgisk, og det resterende sår forsegles. Når såret er helet, efterlader det et glattere og mere jævnt hudområde
  • stempelhøjde – bruges til at behandle ar i kassevogn. Basen af aret fjernes kirurgisk og efterlader arets sider på plads. Basen fastgøres derefter til siderne, men løftes op, så den er i niveau med hudoverfladen. Dette gør arret meget mindre synligt
  • stanspodning – bruges til at behandle meget dybe isplukkear. Som med en stanseskæring fjernes arret, men såret “plugges” sammen med en hudprøve taget andetsteds på kroppen (normalt fra bagsiden af øret)

Underafsnit

Subcision er en kirurgisk behandling, der kan bruges til at behandle rullende ar. Under operationen fjernes det øverste lag af huden fra det underliggende arvæv. Dette gør det muligt for blod at samle sig under det berørte område. Blodproppen hjælper med at danne bindevæv, som skubber det rullende ar op, så det er i niveau med resten af overfladen af huden.

Når abonnementet er afsluttet, kan yderligere behandling, såsom laserbehandling og dermabrasion, bruges til yderligere at forbedre arets udseende.

Depression

Akne kan ofte forårsage intense følelser af angst og stress, hvilket undertiden kan få folk med den tilstand til at blive socialt tilbagetrukne. Denne kombination af faktorer kan føre til, at mennesker med acne bliver deprimerede .

Du kan være deprimeret, hvis du i løbet af den sidste måned ofte har følt dig nede, deprimeret eller håbløs og har lidt interesse eller glæde i at gøre ting.

Hvis du tror, at du eller dit barn kan have depression, er det vigtigt at tale med din læge.

Behandlinger mod depression inkluderer:

Læs mere om behandling af depression .

Støtte til acne

Der er i øjeblikket ingen væsentlig velgørenheds- eller støttegruppe for mennesker, der er ramt af acne i England.

Der er dog en række uformelt kørte opslagstavler og blogs om acne på nettet. Du kan finde det støttende at læse om andres oplevelse af at leve med acne.

For eksempel tilbyder talkhealth et gratis acne-support- og informationssamfund .

Makeup

Makeup kan hjælpe med at skjule ar og kan være særligt nyttigt til ansigtsar.

Camouflage make-up, der er specielt designet til at dække ar, fås i håndkøb på apoteker. Du kan også bede din læge om råd.

Hvis du er interesseret i at lære mere om at dække et mærke, et ar, en ikke-smitsom hudtilstand eller en tatovering, kan du også besøge Changing Faces hud camouflage service eller ringe til 0300 012 0275.