Acne – Årsager

Acne forårsages, når små huller i huden, kendt som hårsækkene, bliver blokeret.

Talgkirtler er små kirtler, der findes nær overfladen af din hud. Kirtlerne er fastgjort til hårsækkene, som er små huller i din hud, som et individuelt hår vokser ud af.

Talgkirtler smører håret og huden for at stoppe det tørrer ud. De gør dette ved at producere et fedtet stof kaldet talg.

I acne begynder kirtlerne at producere for meget talg. Det overskydende talg blandes med døde hudceller, og begge stoffer danner en prop i folliklen.

Hvis den tilstoppede follikel er tæt på overfladen af huden, buler den udad og skaber et hvidhoved. Alternativt kan den tilstoppede follikel være åben for huden og skabe et hudorm.

Normalt harmløse bakterier, der lever på huden, kan derefter forurene og inficere de tilstoppede follikler og forårsage papler, pustler, knuder eller cyster.

Testosteron

Teenageacne menes at være udløst af øgede niveauer af et hormon kaldet testosteron, som opstår under puberteten . Hormonet spiller en vigtig rolle i stimulering af vækst og udvikling af penis og testikler hos drenge og opretholdelse af muskel- og knoglestyrke hos piger.

Talgkirtlerne er særligt følsomme over for hormoner. Det antages, at øgede niveauer af testosteron får kirtlerne til at producere meget mere talg, end huden har brug for.

Acne i familier

Acne kan køre i familier. Hvis dine forældre havde acne, er det sandsynligt, at du også udvikler det.

En undersøgelse har vist, at hvis begge dine forældre havde acne, er du mere tilbøjelige til at få mere alvorlig acne i en tidlig alder. Det fandt også ud af, at hvis en eller begge af dine forældre havde voksen acne, er det mere sandsynligt, at du også får voksen acne.


Acne hos kvinder

Kvinder er mere tilbøjelige til at have voksen acne end mænd. Det antages, at mange tilfælde af acne hos voksne er forårsaget af de ændringer i hormonniveauer, som mange kvinder har på bestemte tidspunkter.

Disse tidspunkter inkluderer:


  • perioder – nogle kvinder har en opblussen af acne lige før deres menstruation
  • graviditet – mange kvinder har symptomer på acne på dette tidspunkt, normalt i de første 3 måneder af deres graviditet
  • polycystisk ovariesyndrom – en almindelig tilstand, der kan forårsage acne, vægtøgning og dannelse af små cyster inde i æggestokken

Andre udløsere

Andre mulige udløsere af en acne-opblussen inkluderer:

Acne myter

På trods af at det er en af de mest udbredte hudsygdomme, er acne også en af de mest dårligt forståede. Der er mange myter og misforståelser om det:

‘Acne er forårsaget af en dårlig diæt’

Indtil videre har forskning ikke fundet nogen fødevarer, der forårsager acne. Det anbefales at spise en sund, afbalanceret diæt, fordi det er godt for dit hjerte og dit helbred generelt.

‘Acne skyldes beskidt hud og dårlig hygiejne’

De fleste af de biologiske reaktioner, der udløser acne, opstår under huden og ikke på overfladen, så din huds renhed har ingen indflydelse på din acne. Vask dit ansigt mere end to gange om dagen kan bare forværre din hud.

‘Klemme hudorme, hudorme og pletter er den bedste måde at slippe af med acne’

Dette kan faktisk gøre symptomerne værre og kan efterlade dig med ardannelse .

‘Seksuel aktivitet kan påvirke acne’

At have sex eller onanere vil ikke gøre acne bedre eller værre.

‘Solbadning, solsenge og sollys hjælper med at forbedre symptomerne på acne’

Der er ingen afgørende beviser for, at langvarig eksponering for sollys eller brug af solsenge eller sollys kan forbedre acne. Mange lægemidler, der anvendes til behandling af acne, kan gøre din hud mere følsom over for lys, så eksponering kan forårsage smertefuld skade på din hud og også øge din risiko for hudkræft.

‘Acne er smitsom’

Du kan ikke overføre acne til andre mennesker.