Abort – Hvad sker der?

Aborter kan kun udføres på hospitaler eller autoriserede klinikker.

Du behøver normalt ikke blive på klinikken eller hospitalet natten over, men du skal muligvis deltage i flere aftaler på forskellige dage.

Før en abort

Før du foretager en abort, skal du deltage i en vurderingsaftale på hospitalet eller klinikken.

Under denne vurdering kan du:

Når du er sikker på, at du vil fortsætte med aborten, bliver du bedt om at underskrive en samtykkeerklæring , og der arrangeres en dato for aborten. Du kan når som helst ændre mening fra starten af proceduren.

Metoder til abort

Der er to hovedtyper af abort:

  • medicinsk abort (“abortpillen”) – tager medicin for at afslutte graviditeten
  • kirurgisk abort – en mindre procedure for at fjerne graviditeten

Medicinske og kirurgiske aborter kan normalt kun udføres op til 24 ugers graviditet.

Men under ekstraordinære omstændigheder kan en abort finde sted efter 24 uger – for eksempel hvis der er risiko for livet, eller der er problemer med babyens udvikling.

Du bør tilbydes et valg af, hvilken metode du foretrækker, når det er muligt.

Medicinsk abort

En medicinsk abort indebærer at tage medicin for at afslutte graviditeten. Det kræver ikke kirurgi eller et bedøvelsesmiddel og kan bruges på ethvert stadium af graviditeten.

Det involverer følgende trin:

  • du tager først et lægemiddel kaldet mifepriston – dette stopper hormonet, der gør det muligt for graviditeten at fortsætte med at arbejde; Du kan gå hjem bagefter og fortsætte dine normale aktiviteter
  • normalt 24 til 48 timer senere har du en anden aftale, hvor du tager en anden medicin, der hedder misoprostol – dette vil enten være en tablet, som du kan sluge, lade opløses under tungen eller mellem kinden og tyggegummiet eller lægge inde i din vagina
  • inden for fire til seks timer nedbrydes livmoderslimhinden og forårsager blødning og tab af graviditeten – du bliver muligvis nødt til at blive på klinikken, mens dette sker, eller du kan muligvis gå hjem

Hvis der udføres en medicinsk abort efter ni uger, har du muligvis brug for flere doser misoprostol, og det er mere sandsynligt, at du bliver nødt til at blive på klinikken eller hospitalet. Lejlighedsvis passerer graviditeten ikke, og en lille operation er nødvendig for at fjerne den.

Kirurgisk abort

Kirurgisk abort indebærer at have en procedure med lokalbedøvelse (hvor området er bedøvet), bevidst sedering (hvor du er afslappet, men vågen) eller generel bedøvelse (hvor du sover).

Der er to metoder.

Vakuum- eller sugesugning

Kan bruges i op til 15 ugers graviditet. Det indebærer at indsætte et rør gennem indgangen til livmoderen (livmoderhalsen) og ind i livmoderen. Graviditeten fjernes derefter ved hjælp af sugning.

Din livmoderhals bliver først forsigtigt udvidet (udvidet). En tablet kan placeres inde i din vagina eller tages gennem munden et par timer på forhånd for at blødgøre livmoderhalsen og gøre det lettere at åbne.

Smertelindring gives normalt ved hjælp af medicin, du tager gennem munden, og lokalbedøvelse, som er bedøvende medicin, der injiceres i livmoderhalsen. Du kan også blive tilbudt noget sedation, som gives ved injektion. En generel bedøvelse er normalt ikke nødvendig.

Vakuumaspiration tager cirka 5 til 10 minutter, og de fleste kvinder går hjem et par timer senere.

Udvidelse og evakuering (D&E)

Anvendes fra ca. 15 ugers graviditet. Det indebærer at indsætte specielle instrumenter kaldet pincet gennem livmoderhalsen og i livmoderen for at fjerne graviditeten.

Livmoderhalsen er forsigtigt udvidet i flere timer eller op til en dag før operationen for at lade pincet indsættes.

D&E udføres med bevidst sedering eller generel bedøvelse. Det tager normalt ca. 10 til 20 minutter, og du kan muligvis gå hjem samme dag.

Efter en abort

Hvis du har en medicinsk abort, kan du opleve kortvarige bivirkninger fra medicin, såsom kvalme og diarré . Generel anæstesi og bevidst sederende medicin kan også have bivirkninger.

For alle former for abort er det sandsynligt, at du også oplever nogle mavekramper og vaginal blødning. Disse varer normalt en uge eller to. Nogle gange kan let vaginal blødning efter medicinsk abort vare op til en måned.

Efter en abort kan du:

  • tage ibuprofen for at hjælpe med smerter eller ubehag
  • Brug hygiejnehåndklæder eller -puder i stedet for tamponer, indtil blødningen er stoppet
  • have sex, så snart du føler dig klar, men brug prævention, hvis du vil undgå at blive gravid igen, da du normalt bliver frugtbar umiddelbart efter en abort

Få råd, hvis du oplever kraftig blødning, svær smerte, ildelugtende udflåd , feber eller vedvarende tegn på graviditet, såsom kvalme og ømme bryster. Klinikken giver dig nummeret på en 24-timers hjælpelinje, du kan ringe til, hvis du er bekymret.

Du kan opleve en række følelser efter en abort. Hvis du har brug for at diskutere, hvordan du har det, skal du kontakte aborttjenesten eller spørge din læge om rådgivning efter abort.

Køb abortpiller online

Det er imod loven at forsøge at forårsage din egen abort.

Det er muligt at købe abortpiller online, men du ved ikke, om disse er ægte, og de kan være skadelige.

Inden du gør noget, skal du kontakte en abortrådgivningstjeneste såsom British Pregnancy Advisory Service (BPAS) , som kan hjælpe dig med at finde passende pleje gratis og i tillid.