Abort – Diagnose

Hvis du ser din læge eller jordemoder på grund af vaginal blødning eller andre symptomer på abort, kan du blive henvist til en tidlig graviditetsenhed på et hospital til tests.

Hvis du er mere end 18 uger gravid, henvises du normalt til barselafdelingen på hospitalet.

Hvis du er mindre end 6 uger gravid, bliver du muligvis ikke henvist til test med det samme. Dette er fordi det er meget svært at bekræfte et abort så tidligt.

Test

Hospitalet kan udføre tests for at bekræfte, om du får et abort. Testene kan også bekræfte, om der stadig er noget graviditetsvæv tilbage i livmoderen (en ufuldstændig eller forsinket abort), eller hvis alt graviditetsvæv er blevet ført ud af din livmoder (en komplet abort).

Den første test, der anvendes, er normalt en ultralydsscanning for at kontrollere udviklingen af din baby og se efter et hjerterytme. I de fleste tilfælde udføres dette normalt ved hjælp af en lille sonde indsat i skeden (transvaginal ultralyd). Dette kan føles lidt ubehageligt, men er ikke smertefuldt.

Du kan muligvis foretage en ekstern scanning gennem din mave, hvis du foretrækker det, selvom denne metode reducerer nøjagtigheden af scanningen. Ingen af scanningerne er farlige for barnet, og de øger ikke risikoen for abort.

Du kan også blive tilbudt blodprøver til at måle hormoner forbundet med graviditet. Du skal normalt have 2 blodprøver med 48 timers mellemrum for at se, om dine hormonniveauer går op eller ned.

Nogle gange kan et abort ikke bekræftes med det samme ved hjælp af ultralyd eller blodprøvning. Hvis dette er tilfældet, kan du rådes til at tage testene igen om 1 eller 2 uger.

Tilbagevendende aborter

Hvis du har haft 3 eller flere aborter i træk (tilbagevendende aborter), bruges yderligere tests ofte til at kontrollere, om der er en underliggende årsag. Imidlertid findes der ingen årsag i omkring halvdelen af tilfældene. Disse yderligere tests er beskrevet nedenfor.

Hvis du bliver gravid, tilbyder de fleste enheder en tidlig ultralydsscanning og opfølgning i de tidlige stadier for at berolige og støtte forældre.

Karyotypning

Hvis du har haft et tredje abort, anbefales det, at fosteret testes for abnormiteter i kromosomerne (blokke af DNA).

Hvis der findes en genetisk abnormitet, kan du og din partner også testes for abnormiteter med dine kromosomer, der kan forårsage problemet. Denne type test kaldes karyotyping.

Hvis karyotyping opdager problemer med din eller din partners kromosomer, kan du henvises til en klinisk genetiker (genekspert).

De vil være i stand til at forklare dine chancer for en vellykket graviditet i fremtiden, og om der er nogen fertilitetsbehandlinger, såsom in vitro befrugtning (IVF) , som du kan prøve. Denne type rådgivning er kendt som genetisk rådgivning.

Læs mere om genetisk testning og rådgivning .

Ultralydsscanninger

En transvaginal ultralyd kan bruges til at kontrollere strukturen i din livmoder for eventuelle abnormiteter. En anden procedure kan bruges med en 3D ultralydsscanner til at undersøge din nedre mave og bækken for at give en mere nøjagtig diagnose.

Scanningen kan også kontrollere, om du har en svækket livmoderhals. Denne test kan normalt kun udføres, når du bliver gravid igen, i hvilket tilfælde du normalt bliver bedt om at komme til en scanning, når du er mellem 10 og 12 uger gravid.

Blodprøvning

Dit blod kan kontrolleres for høje niveauer af antifosfolipid (aPL) antistof og lupus antikoagulant. Denne test skal udføres to gange med et par ugers mellemrum, når du ikke er gravid.

Disse aPL-antistoffer vides at øge chancen for blodpropper og ændre måden, placenta fæstner på. Disse blodpropper og ændringer kan reducere blodtilførslen til fosteret, hvilket kan forårsage abort.

Ubesvaret eller forsinket abort

Nogle gange diagnosticeres et abort under en rutinemæssig scanning, der udføres som en del af din fødselspleje . En scanning kan afsløre, at din baby ikke har hjerterytme, eller at din baby er for lille til datoen for din graviditet. Dette kaldes en savnet eller forsinket abort.