Abort – Bagefter

En abort kan have en dyb følelsesmæssig indvirkning, ikke kun på kvinden selv, men også på hendes partner, venner og familie.

Rådgivning og support er tilgængelig i denne vanskelige tid.

Erindring

Det er normalt muligt at arrangere en mindesmærke og begravelse, hvis du vil have en. På nogle hospitaler eller klinikker kan det være muligt at arrangere en begravelse inden for grunden.

Du kan også arrangere en begravelse derhjemme, selvom du muligvis skal konsultere din lokale myndighed, inden du gør det.

Kremering er et alternativ til begravelse og kan udføres på enten hospitalet eller et lokalt krematorium. Dog ikke alle krematorier leverer denne service, og der vil ikke være aske for dig at sprede bagefter.

Du behøver ikke formelt at registrere et abort. Nogle hospitaler kan dog give et certifikat for at markere, hvad der er sket, hvis du vil have et.


Følelsesmæssig påvirkning

Undertiden mærkes den følelsesmæssige indvirkning umiddelbart efter abortet, mens det i andre tilfælde kan tage flere uger. Mange mennesker, der er ramt af et abort, gennemgår en dødsperiode .

Det er almindeligt at føle sig træt, miste appetitten og har svært ved at sove efter et abort. Du kan også føle en følelse af skyld, chok, tristhed og vrede – nogle gange over for en partner eller for venner eller familiemedlemmer, der har haft succesfulde graviditeter.

Forskellige mennesker sørger på forskellige måder. Nogle mennesker finder det trøstende at tale om deres følelser, mens andre finder emnet for smertefuldt til at diskutere.

Nogle kvinder finder ud af deres sorg efter et par ugers abort og begynder at planlægge deres næste graviditet. For andre kvinder er tanken om at planlægge en anden graviditet for traumatisk, i det mindste på kort sigt.

Babyens far kan også blive påvirket af tabet. Mænd har undertiden det sværere at udtrykke deres følelser, især hvis de føler, at deres hovedrolle er at støtte moderen og ikke omvendt. Det kan hjælpe med at sikre, at du åbent diskuterer, hvordan begge har det.

Abort kan også forårsage følelser af angst eller depression og kan føre til forholdsproblemer.

Få support

Hvis du er bekymret for, at du eller din partner har problemer med at klare sorg, har du muligvis brug for yderligere behandling og rådgivning. Der er støttegrupper, der kan yde eller arrangere rådgivning til mennesker, der er blevet ramt af abort.

Læs mere om håndtering af tab og rådgivning , og find rådgivningstjenester i dit område .

Din læge kan give dig support og rådgivning. Følgende organisationer kan også hjælpe:

  • Miscarriage Association er en velgørenhedsorganisation, der tilbyder støtte til mennesker, der har mistet en baby. De har en hotline (01924 200 799, mandag til fredag, fra 09:00 til 04:00), og en e-mail-adresse ( info@miscarriageassociation.org.uk ), og kan sætte dig i kontakt med en støtte frivillig.
  • Cruse Bereavement Care hjælper folk med at forstå deres sorg og klare deres tab. De har en hjælpelinje (0808 808 1677, mandag til fredag, 9:30 til 17:00) og et netværk af lokale filialer, hvor du kan finde support.

Hvornår kan jeg have sex igen efter et abort?

Du bør undgå at have sex, indtil alle dine abort symptomer er forsvundet. Dine menstruationer skal vende tilbage inden for 4 til 8 uger efter dit abort, selvom det kan tage flere måneder at slå sig ned i en regelmæssig cyklus.

Hvis du ikke ønsker at blive gravid, skal du bruge prævention med det samme. Hvis du ønsker at blive gravid igen, kan du diskutere det med din læge eller dit hospitalsteam. Sørg for, at du har det godt fysisk og følelsesmæssigt, før du prøver på en anden graviditet.

Abortforeningen har oplysninger om at tænke på en anden graviditet, som du måske finder nyttige. Det er vigtigt at huske, at de fleste aborter er engangsfulde og efterfølges af en sund graviditet.

Selvom det normalt ikke er muligt at forhindre abort, er der nogle måder, du kan reducere risikoen på. Se forebyggelse af abort for mere information og rådgivning.

At finde en årsag

Det er naturligt at vide, hvorfor et abort skete, men desværre er det ikke altid muligt. Mange aborter menes at være forårsaget af et engangsproblem med fostrets udvikling.

Læs mere om årsagerne til abort .