Wolff-Parkinson-White syndrom

Wolff-Parkinson-White (WPW) syndrom er en relativt almindelig hjertesygdom, der får hjertet til at slå unormalt hurtigt i perioder.

Årsagen er en ekstra elektrisk forbindelse i hjertet. Dette hjerteproblem er til stede ved fødslen (medfødt), selvom symptomerne muligvis ikke udvikles før senere i livet. Mange tilfælde diagnosticeres hos ellers raske unge voksne.

Undertiden forårsager den ekstra elektriske forbindelse ingen symptomer og kan kun afhentes, når en elektrokardiogram (EKG) test udføres af en anden grund. I disse tilfælde vil der blive foretaget yderligere test for at afgøre, om behandling er nødvendig.

Er det seriøst?

Det kan være skræmmende at vide, at du har et hjerteproblem, men WPW-syndrom er normalt ikke alvorligt.

Mange mennesker vil ikke have nogen symptomer eller kun opleve lejlighedsvis, milde episoder af deres hjerte racing. Under behandling kan tilstanden normalt helbredes fuldstændigt.

WPW-syndrom kan undertiden være livstruende, især hvis det forekommer sammen med en type uregelmæssig hjerterytme kaldet atrieflimren . Men dette er sjældent, og behandling kan eliminere denne risiko.

Symptomer på WPW syndrom

Hvis du har WPW-syndrom, kan du opleve episoder, hvor dit hjerte pludselig begynder at køre, før du stopper eller bremser brat. Denne hurtige puls kaldes supraventrikulær takykardi (SVT) .

Under en episode kan du opleve symptomer som:

Disse episoder kan vare i sekunder, minutter eller timer.

Hvor ofte de forekommer varierer fra person til person. Nogle mennesker kan have episoder på daglig basis, mens andre måske kun oplever dem et par gange om året.

De forekommer normalt tilfældigt uden nogen identificerbar årsag, men de kan undertiden udløses af anstrengende motion eller drikker meget alkohol eller koffein.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Se en læge, hvis du bliver hurtig hjerterytme. Det er vigtigt at få det tjekket ud, hvis det kan være noget alvorligt.

Ring 112 for en ambulance, hvis:

  • dit hjerteslag går ikke tilbage til det normale om få minutter
  • du har smerter i brystet, der varer mere end 15 minutter – du kan også have smerter i dine arme, ryg eller kæbe
  • du har brystsmerter og andre symptomer som kvalme, opkastning, åndenød eller svedtendens
  • nogen går ud (besvimer) og genvinder ikke bevidstheden

Hvis du er blevet diagnosticeret med WPW-syndrom, og du oplever en episode, skal du først prøve de teknikker, du er blevet lært, eller tage enhver medicin, du har fået.

Ring til 112, eller gå til din nærmeste ulykke- og beredskabsafdeling, hvis disse foranstaltninger ikke stopper episoden inden for få minutter, eller hvis nogen, du kender, har WPW-syndrom og kollapser eller besvimer.

Hvad forårsager WPW syndrom?

Når hjertet slår, trækker dets muskulære vægge sig sammen (strammes og klemmes) for at tvinge blod ud og omkring kroppen. De slapper derefter af og lader hjertet fylde igen med blod. Dette styres af elektriske signaler.

I WPW syndrom er der en ekstra elektrisk forbindelse i hjertet, som gør det muligt for elektriske signaler at omgå den sædvanlige rute og danne en kortslutning. Dette betyder, at signalerne bevæger sig rundt og rundt i en løkke, hvilket forårsager episoder, hvor hjertet slår meget hurtigt.

Den ekstra elektriske forbindelse er forårsaget af en streng hjertemuskel, der vokser, mens det ufødte barn udvikler sig i livmoderen.

Det er ikke klart nøjagtigt, hvorfor dette sker. Det ser ud til at forekomme tilfældigt hos nogle babyer, selvom sjældne tilfælde har vist sig at løbe i familier.

Diagnosticering af WPW syndrom

Hvis din læge mener, at du muligvis har WPW-syndrom efter vurdering af dine symptomer, vil de sandsynligvis anbefale at have et elektrokardiogram (EKG) og henvise dig til en kardiolog (hjertespecialist).

Et EKG er en test, der registrerer dit hjerterytme og elektriske aktivitet. Små diske kaldet elektroder sidder fast på dine arme, ben og bryst og er forbundet med ledninger til en EKG-maskine. Maskinen registrerer de små elektriske signaler, der produceres af dit hjerte, hver gang den slår.

Hvis du har WPW-syndrom, registrerer EKG et usædvanligt mønster, der normalt ikke er til stede hos mennesker, der ikke har tilstanden.

For at bekræfte diagnosen kan du blive bedt om at bære en lille bærbar EKG-optager, så din hjerterytme kan optages under en episode. Optageren sporer din puls kontinuerligt i løbet af et par dage, eller når du tænder den i starten af en episode.

Behandlinger for WPW syndrom

I mange tilfælde er episoder med unormal hjerteaktivitet forbundet med WPW syndrom uskadelige, varer ikke længe og slår sig ned alene uden behandling.

Du har muligvis ikke brug for nogen behandling, hvis dine symptomer er milde eller forekommer meget lejlighedsvis, selvom du stadig skal foretage regelmæssige kontroller, så dit hjerte kan overvåges.

Hvis din kardiolog anbefaler behandling, er der en række muligheder. Du kan få behandling for enten at stoppe episoder, når de opstår, eller forhindre dem i fremtiden.

Stop en episode

Der er 3 hovedteknikker og behandlinger, der kan hjælpe med at stoppe episoder, når de opstår. Disse er:

  • Vagale manøvrer – teknikker designet til at stimulere nerven, der bremser de elektriske signaler i dit hjerte. Et eksempel er “Valsalva manøvre”, hvor du holder din næse, lukker munden og udånder hårdt, mens du anstrenger dig som om du er på toilettet.
  • Medicin – en injektion af medicin som adenosin kan gives på hospitalet, hvis vagale manøvrer ikke hjælper. Det kan blokere de unormale elektriske signaler i dit hjerte.
  • Kardioversion – en type elektrisk stødterapi, der rykker hjertet tilbage i en normal rytme. Dette kan udføres på hospitalet, hvis ovenstående behandlinger ikke virker.

Forebyggelse af yderligere episoder

Teknikker og behandlinger, der kan hjælpe med at forhindre episoder, inkluderer:

  • Livsstilsændringer – hvis dine episoder udløses af ting som anstrengende træning eller alkohol, kan det hjælpe at undgå disse. Din kardiolog kan rådgive dig om dette.
  • Kateterablation – denne procedure bruges ofte i dag til at ødelægge den ekstra del af hjertet, der forårsager problemer i hjertets elektriske system. Det er effektivt i omkring 95% af tilfældene.
  • Medicin – daglige tabletter med medicin som amiodaron kan hjælpe med at forhindre episoder ved at bremse de elektriske impulser i dit hjerte.

Se behandling af supraventrikulær takykardi (SVT) for mere information om alle de behandlinger, der er nævnt her.