Typer urinkateter –

Der er flere forskellige typer urinkateter, som indsættes og bruges på forskellige måder.

Intermitterende urinkateter

I de fleste tilfælde anbefales intermitterende urinkateter. Disse katetre indsættes flere gange om dagen, lige længe nok til at dræne blæren og derefter fjernes.

Du bør blive lært, hvordan du selv indsætter kateteret. Det indsættes normalt i din blære gennem urinrøret (røret, der fører urin ud af din krop).

Det sterile kateter er normalt præ-smurt for at reducere risikoen for ubehag, når du indsætter det.

Den ene ende af kateteret er enten åben for at tillade dræning i et toilet eller fastgjort til en pose for at opsamle urinen. Den anden ende styres gennem urinrøret, indtil den kommer ind i blæren, og urinen begynder at strømme.

Når urinstrømmen stopper, kan kateteret fjernes. Der bruges et nyt kateter hver gang.

Indbyggede urinkateter

Et indbygget urinkateter indsættes på samme måde som et intermitterende kateter, men kateteret efterlades på plads.

Kateteret holdes i blæren af en vandfyldt ballon, der forhindrer det i at falde ud. Disse typer katetre er ofte kendt som Foley katetre.

Diagram over et boligkateter (Foley-kateter)

Kredit:

Nucleus Medical Media Inc / Alamy Stock-foto

Urin drænes gennem et rør forbundet til en opsamlingspose, som enten kan spændes fast på indersiden af dit ben eller fastgøres til et stativ på gulvet.

Indbyggede katetre er undertiden udstyret med en ventil. Ventilen kan åbnes for at lade urin drænes ind i et toilet og lukkes for at lade blæren fyldes med urin, indtil dræning er praktisk.

De fleste indbyggede katetre skal udskiftes mindst hver 3. måned.

Suprapubiske katetre

Et suprapubisk kateter er en type kateter, der efterlades på plads.

I stedet for at blive indsat gennem urinrøret, indsættes kateteret gennem et hul i din mave og derefter direkte ind i blæren. Denne procedure kan udføres under generel bedøvelse , epiduralbedøvelse eller lokalbedøvelse .

Et suprapubisk kateter bruges, når urinrøret er beskadiget eller blokeret, eller når nogen ikke er i stand til at bruge et intermitterende kateter.

Kateteret kan være fastgjort til siden af din krop og fastgjort til en opsamlingspose fastgjort til dit ben. Alternativt kan der monteres en ventil, der åbner for at lade urin drænes ind i et toilet og lukkes for at lade blæren fyldes med urin, indtil dræning er praktisk.

Denne type kateter skiftes normalt hver 4. til 12. uge.

Læs mere om at leve med et urinkateter .