Tuberkulose (TB) – Behandling

Behandling af tuberkulose (TB) indebærer normalt at tage antibiotika i flere måneder.

Mens TB er en alvorlig tilstand, der kan være dødelig, hvis den ikke behandles, er dødsfald sjældne, hvis behandlingen er afsluttet.

De fleste mennesker behøver ikke at blive indlagt på hospitalet under behandlingen.

Lunge-TB

Du får ordineret mindst et 6-månedersforløb af en kombination af antibiotika, hvis du er diagnosticeret med aktiv lunge-TB, hvor dine lunger er påvirket, og du har symptomer.

Den sædvanlige behandling er:

 • 2 antibiotika (isoniazid og rifampicin) i 6 måneder
 • 2 yderligere antibiotika (pyrazinamid og ethambutol) i de første 2 måneder af den 6-måneders behandlingsperiode

Det kan gå flere uger, før du begynder at føle dig bedre. Den nøjagtige tid afhænger af dit generelle helbred og sværhedsgraden af din TB.

Efter at have taget antibiotika i 2 uger er de fleste ikke længere smitsomme og føler sig bedre.

Det er dog vigtigt at fortsætte med at tage din medicin nøjagtigt som foreskrevet og at gennemføre hele antibiotikaforløbet.

At tage medicin i 6 måneder er den bedste måde at sikre, at TB-bakterierne dræbes.

Hvis du holder op med at tage dine antibiotika, inden du gennemfører kurset, eller du springer over en dosis, kan TB-infektionen blive resistent over for antibiotika.

Dette er potentielt alvorligt, fordi det kan være vanskeligt at behandle og vil kræve et længere behandlingsforløb med forskellige og muligvis mere toksiske terapier.

Hvis du har svært ved at tage din medicin hver dag, kan dit behandlingsteam arbejde sammen med dig for at finde en løsning.

Dette kan omfatte regelmæssig kontakt med dit behandlingsteam derhjemme, på behandlingsklinikken eller et andet sted, der er mere praktisk.

Hvis behandlingen er afsluttet korrekt, skal du ikke have brug for yderligere kontrol af en TB-specialist bagefter. Du kan få rådgivning om pletter på tegn på, at sygdommen er vendt tilbage, selvom dette er sjældent.

Ekstrapulmonal TB

Ekstrapulmonal TB – TB, der forekommer uden for lungerne – kan behandles ved hjælp af den samme kombination af antibiotika som dem, der bruges til behandling af lung TB.

Hvis du har tuberkulose i områder som din hjerne eller sæk, der omgiver dit hjerte (perikardium), kan du oprindeligt ordineres et kortikosteroid som prednisolon i flere uger til at tage på samme tid som dine antibiotika. Dette hjælper med at reducere enhver hævelse i de berørte områder.

Som med lunge-TB er det vigtigt at tage dine lægemidler nøjagtigt som ordineret og afslutte hele forløbet.

Multiresistent TB

Selvom det ikke er almindeligt i Storbritannien, er der stammer af TB, der er resistente over for 2 eller flere antibiotika. Dette er kendt som multiresistent TB.

Multilægemiddelresistent TB kræver et langt længere antibiotikabehandling; mellem 9 og 24 måneder afhængigt af stammen. Multiresistent TB har tendens til at have mindre gunstige resultater end standard TB.


Latent TB

Latent TB er det sted, hvor du er blevet inficeret med TB-bakterierne, men har ingen symptomer på aktiv infektion.

Hvis du har latent tuberkulose og er 65 år eller derunder, anbefales behandling normalt. Imidlertid kan antibiotika, der anvendes til behandling af TB, forårsage leverskade hos ældre voksne.

Hvis leverskade er et problem, og du er mellem 35 og 65, vil dit TB-team diskutere fordele og ulemper ved at tage behandling for latent TB.

Latent TB behandles heller ikke altid, hvis det menes at være lægemiddelresistent. Hvis dette er tilfældet, kan du blive overvåget regelmæssigt for at kontrollere, at infektionen ikke bliver aktiv.

I nogle tilfælde kan test og behandling for latent TB anbefales til folk, der har brug for behandling, der vil svække deres immunsystem, såsom langvarig steroidmedicin , kemoterapi eller biologiske hæmmere som TNF-hæmmere. Dette skyldes, at der er en risiko for, at infektionen bliver aktiv.

Behandling for latent TB involverer generelt:

 • enten tager en kombination af rifampicin og isoniazid i 3 måneder
 • eller isoniazid alene i 6 måneder

Bivirkninger af behandling

Isoniazid kan forårsage nerveskader (perifer neuropati) . Du får tilskud af vitamin B6 (pyridoxin) at tage sammen med det for at reducere denne risiko. Din leverfunktion vil blive testet, inden du begynder behandlingen.

I sjældne tilfælde kan antibiotika, der anvendes til behandling af TB, forårsage øjenskader, som kan være alvorlige. Hvis du skal behandles med ethambutol, skal dit syn også testes i begyndelsen af behandlingsforløbet.

Kontakt dit TB-behandlingsteam, hvis du udvikler bekymrende symptomer under behandlingen, såsom:

 • at være syg
 • gulfarvning af din hud og det hvide i dine øjne (gulsot)
 • en uforklarlig høj temperatur
 • prikken eller følelsesløshed i dine hænder eller fødder
 • udslæt eller kløende hud
 • ændringer i dit syn, såsom sløret syn

Rifampicin kan reducere effektiviteten af visse former for prævention, såsom den kombinerede p-pille . Du bør bruge en alternativ præventionsmetode, såsom kondomer , mens du tager rifampicin.

Rifampicin kan også interagere med anden medicin, så det er vigtigt, at dit TB-team kender til al den medicin, du tager, inden du begynder at behandle TB.

Forebyggelse af spredning af infektion

Hvis du er diagnosticeret med lunge-TB, vil du være smitsom op til ca. 2 til 3 uger i dit behandlingsforløb.

Du skal normalt ikke isoleres i løbet af denne tid, men det er vigtigt at tage nogle grundlæggende forholdsregler for at stoppe spredning af tuberkulose til din familie og venner.

Du burde:

 • hold dig væk fra arbejde, skole eller college, indtil dit TB-behandlingsteam råder dig, at det er sikkert at vende tilbage
 • dæk altid din mund – helst med et engangsvæv – når du hoster, nyser eller griner
 • bortskaf forsigtigt brugt væv i en forseglet plastpose
 • åbn vinduer, når det er muligt for at sikre god tilførsel af frisk luft i de områder, hvor du bruger tid
 • ikke sove i samme rum som andre mennesker – du kunne hoste eller nys i din søvn uden at indse det


Hvad hvis nogen, jeg kender, har TB?

Når nogen diagnosticeres med TB, vurderer deres behandlingshold, om andre mennesker er i risiko for infektion.

Dette kan omfatte tætte kontakter, såsom mennesker, der bor med den person, der har tuberkulose, samt afslappede kontakter, såsom arbejdskolleger og sociale kontakter.

Enhver, der menes at være i fare, bliver bedt om at gå til test og vil få rådgivning og enhver nødvendig behandling efter deres resultater.

Se diagnosticering af TB for mere information.