Tuberkulose (TB) – Årsager

Tuberkulose (TB) er forårsaget af en type bakterie kaldet Mycobacterium tuberculosis.

Det spredes, når en person med aktiv TB-sygdom i lungerne hoster eller nyser, og en anden inhalerer de udviste dråber, der indeholder TB-bakterier.

Selvom TB spredes på samme måde som forkølelse eller influenza , er det ikke så smitsom.

Du bliver nødt til at bruge længere perioder (flere timer) i tæt kontakt med en inficeret person for selv at få infektionen.

For eksempel spredes TB-infektioner normalt mellem familiemedlemmer, der bor i samme hus. Det ville være meget usandsynligt for dig at blive smittet ved at sidde ved siden af en smittet person på f.eks. En bus eller et tog.

Ikke alle med tuberkulose er smitsomme. Børn med TB eller personer med en TB-infektion, der forekommer uden for lungerne (ekstrapulmonal TB) , spreder ikke infektionen.

Latent eller aktiv TB

Hos de fleste raske mennesker er immunsystemet i stand til at ødelægge de bakterier, der forårsager TB.

Men i nogle tilfælde inficerer bakterier kroppen, men forårsager ingen symptomer (latent TB), eller infektionen begynder at forårsage symptomer inden for uger, måneder eller endda år (aktiv TB).

Op til 10% af mennesker med latent TB udvikler efterhånden aktiv TB år efter den første infektion.

Dette sker normalt enten inden for det første eller to år efter infektion, eller når immunsystemet er svækket – for eksempel hvis nogen har kemoterapibehandling for kræft.

Hvem er mest udsat?

Alle kan få TB, men de med størst risiko inkluderer mennesker: