Tryksår (tryksår) – Behandling

Behandlingsmuligheder for tryksår inkluderer typisk regelmæssig ændring af din position ved hjælp af specielle madrasser til at reducere eller lindre tryk og forbindinger til at helbrede såret. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med operation.

Ændring af position

Flytning og regelmæssig ændring af din position hjælper med at lindre trykket på sår, der allerede er udviklet. Det hjælper også med at forhindre, at tryksår udvikler sig.

Når dit plejeteam har foretaget en vurdering af din risiko for at udvikle tryksår, udarbejder de en tidsplan for omplacering. Dette angiver, hvor ofte du har brug for at flytte eller blive flyttet, hvis du ikke er i stand til det selv.

For nogle mennesker kan dette være så ofte som en gang hvert 15. minut. Andre skal muligvis kun flyttes en gang hver anden til fjerde time.

Du kan også få træning og råd om:

 • korrekt siddende og liggende stilling
 • hvordan du kan justere din siddende og liggende stilling
 • hvordan man bedst kan støtte dine fødder for at lette presset på dine hæle
 • ethvert specielt udstyr, du har brug for, og hvordan du bruger det


Madrasser og hynder

Hvis du er i fare for at få tryksår eller har et mindre sår, vil dit plejeteam anbefale et specielt designet statisk skum eller dynamisk madras.

Hvis du har et mere alvorligt mavesår , skal du bruge en mere sofistikeret madras eller sengesystem, såsom en madras tilsluttet en pumpe, der leverer en konstant strøm af luft ind i selve madrassen.

Der findes også en række skum- eller trykfordelingshynder. Spørg din plejeperson om de typer, der passer bedst til dig.

Men ifølge National Institute for Health and Care Excellence (NICE) er der begrænset bevis for, hvilke slags trykfordelingsanordninger der er bedst til lindring og forebyggelse af tryksår på forskellige steder, såsom hæle eller hofter.

Forbindinger

Specielt designet bandager kan bruges til at beskytte tryksår og fremskynde helingsprocessen.

Disse forbindinger inkluderer:

 • alginatforbindinger – disse er lavet af tang og indeholder natrium og calcium, som er kendt for at fremskynde helingsprocessen
 • hydrokolloidforbindinger – indeholder en speciel gel, der tilskynder væksten af nye hudceller i såret, samtidig med at den omgivende sunde hud er tør
 • andre forbindingstyper – såsom skum, film, hydrofibre / geleringsfibre, geler og antimikrobielle (antibiotiske) forbindinger kan også bruges

Spørg din plejeperson om, hvilken type bandage de bruger til håndtering af dit tryksår.

Gasforbindinger anbefales ikke til hverken forebyggelse eller behandling af tryksår.

Cremer og salver

Topiske antiseptiske eller antimikrobielle (antibiotiske) cremer og salver anbefales normalt ikke til behandling af tryksår.

Men barriere cremer kan være nødvendige for at beskytte hud, der er blevet beskadiget eller irriteret af inkontinens.


Antibiotika

Antibiotika kan ordineres til behandling af et inficeret sår, eller hvis du har en alvorlig infektion, såsom:

Kost og ernæring

At spise en sund, afbalanceret diæt, der indeholder nok protein og et stort udvalg af vitaminer og mineraler, kan fremskynde helingsprocessen.

Hvis din diæt er dårlig, kan du se en diætist. De kan udarbejde en passende diætplan til dig.

Det er også vigtigt at holde op med væskeindtag for at undgå dehydrering , da det at blive dehydreret kan bremse helingsprocessen.

Fjernelse af beskadiget væv (debridering)

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne dødt væv fra tryksåret for at hjælpe det med at heles. Dette er kendt som debridering.

Hvis der er en lille mængde dødt væv, kan det fjernes ved hjælp af specialdesignede forbindinger.

Større mængder dødt væv kan fjernes ved hjælp af:

 • højtryksvandstråler
 • ultralyd
 • kirurgiske instrumenter, såsom skalpeller og pincet

Et lokalbedøvelsesmiddel skal bruges til at bedøve området omkring såret, så debridering (hvis det ikke behandles med en bandage) ikke giver dig nogen smerte.

Kirurgi

Alvorlige tryksår heler muligvis ikke alene. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt med operation for at forsegle såret, fremskynde helingen og minimere risikoen for infektion.

Kirurgisk behandling involverer:

 • rengøring af såret og lukning ved at bringe sårets kanter sammen
 • rengøring af såret og brug af væv fra sund hud i nærheden for at lukke såret

Tryksårskirurgi kan være udfordrende, især fordi de fleste mennesker, der har proceduren, allerede har en dårlig helbredstilstand.

Risici efter operationen inkluderer:

Spørg din kirurg om fordele og risici ved operation, hvis det anbefales til dig.