Tandslibning (bruxisme) – Behandling

Behandlinger til tandslibning (bruxisme) inkluderer brug af mundbeskyttere eller mundskinner og terapi.

Mundbeskyttere og mundskinner

Hvis du maler tænder, mens du sover, kan det hjælpe med at bære en mundskærm eller mundskinne om natten.

Mundbeskyttere og skinner udjævner trykket over din kæbe og skaber en fysisk barriere mellem dine øvre og nedre tænder for at beskytte dem mod yderligere skader. De kan også reducere eventuelle slibestøj, du laver om natten.

Mundbeskyttere ligner dem, der bruges i sportsgrene som boksning eller rugby. De er gummi eller plastik og kan fremstilles af din tandlæge, så den passer til din mund. Du kan også købe en mundskærm fra din lokale apotek, men det er usandsynligt, at den passer så godt som en skræddersyet.

En mundskinne er lavet af hårdere plastik og passer præcist over dine øvre eller nedre tænder. De er ikke mere effektive end mundskærme til at reducere symptomerne på tænderslibning . De er dog dyrere, da de varer i flere år, mens mundbeskyttere normalt kun varer i mindre end et år.

Du skal normalt betale for et specialfremstillet tandudstyr. Det er ofte en band 3-behandling , men det kan være dyrere afhængigt af den anbefalede type apparat og hvordan det er lavet. Spørg din tandlæge om de muligheder, du har, og hvor meget de koster.

Behandling af stress og angst

Hvis den underliggende årsag til, at dine tænder slibes, er stress eller angst, kan psykologiske behandlinger såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) hjælpe.

Hvis dine tænder slibes er stressrelateret, er det vigtigt at prøve at slappe af og få en god nats søvn. Der er en række ting, du kan prøve at hjælpe dig med at afvikle, inden du går i seng, herunder:

  • yoga
  • dyb vejrtrækning
  • massage
  • læsning
  • at have et bad
  • lytter til musik

Læs mere om, hvordan du får en god nats søvn .

Bryde vanen

Vanevendingsteknikker er designet til at bryde dine tænder med slibning. Der er dog ingen videnskabelige beviser, der tyder på, at brugen af vane-vendingsteknikker vil kurere tændernes slibning.

Hvis du er vågen, når du tænder tænderne, kan det være nyttigt at registrere, hvor ofte du tænder tænder hver dag. Du kan derefter træne, hvornår det er mere sandsynligt, at du gør det, og hvorfor – for eksempel når du er koncentreret eller stresset.

Hvis du er opmærksom på din vane, bliver det lettere at bryde. For at bryde vanen kunne du træne dig selv i at slappe af i kæben, når du føler dig slibe eller knytte. For eksempel kan du åbne din kæbe lidt eller placere tungen forsigtigt mellem dine øvre og nedre tænder.

Vanevendende teknikker kan bruges af en specielt uddannet terapeut, eller du kan prøve dem selv ved hjælp af et computerprogram eller en selvhjælpsbog. Din læge kan rådgive dig.


Behandling og forebyggelse af tandproblemer

Du bør foretage regelmæssige tandkontroller, så eventuelle problemer forårsaget af din tandslibning behandles hurtigst muligt for at forhindre yderligere skader.

Tandproblemer, såsom forkert justerede, revnede, skæve eller manglende tænder, kan normalt behandles med rekonstruktive tandbehandlinger, såsom falske tænder, overlays og kroner.

Disse behandlinger kan undertiden omforme tændernes tyggeflade og stoppe slibning. Du bliver normalt nødt til at betale for denne type tandbehandling, og det kan ofte være dyrt.

Læs mere om tandbehandlinger.

Find en tandlæge .

Medicin

Medicin bruges normalt ikke til behandling af tænderne. Men ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) , såsom ibuprofen , kan hjælpe med at lindre smerter eller hævelser omkring din kæbe forårsaget af slibning.

I nogle tilfælde kan din læge foreslå at tage et muskelafslappende middel, inden du går i seng for at hjælpe med at lindre dine symptomer.

Hvis din tandslibning er en bivirkning ved at tage antidepressiv medicin , kan din læge måske foreslå at ændre din medicin. Stop aldrig med at tage medicin, der er ordineret til dig uden først at konsultere din læge.

Selvhjælp til tandslibning

For at forhindre tandslibning: