Subdural hæmatom – Recovery

I nogle tilfælde kan et subdural hæmatom forårsage hjerneskade, der kræver yderligere pleje og restitutionstid.

Hvor lang tid det tager at komme sig, varierer fra person til person. Nogle mennesker kan føle sig bedre inden for få uger eller måneder, mens andre måske aldrig opnår fuld bedring selv efter mange år.

Dette afhænger stort set af, hvor alvorlig skaden på din hjerne er.

Hvilke problemer kan jeg have?

Mange mennesker har nogle langvarige problemer efter behandling for et subdural hæmatom.

Disse kan omfatte ændringer i dit humør, koncentrations- eller hukommelsesproblemer, anfald (anfald), tale problemer og svaghed i dine lemmer.

Der er også en risiko for, at hæmatom kan komme tilbage efter behandling. Du kan have nogle opfølgningsaftaler og hjerneskanninger for at kontrollere, om det er returneret.

Nogle gange kan det være nødvendigt at gentage en operation for at dræne hæmatom.

Kontakt din læge eller hospitalstjeneste så hurtigt som muligt, hvis nogle af symptomerne på et subdural hæmatom vender tilbage, såsom en forværret hovedpine eller perioder med forvirring.

Rehabilitering

Hvis du har vedvarende problemer efter behandling for et subdural hæmatom, kan du få brug for yderligere behandling og support for at hjælpe dig med at vende tilbage til dine normale hverdagsaktiviteter. Dette er kendt som rehabilitering.

En række forskellige sundhedspersonale kan være involveret i din rehabilitering afhængigt af de specifikke problemer, du oplever:


  • fysioterapeuter kan hjælpe med bevægelsesproblemer, såsom muskelsvaghed eller dårlig koordinering
  • tale- og sprogterapeuter kan hjælpe med tale- og kommunikationsproblemer
  • ergoterapeuter kan identificere hverdagsopgaver, du har problemer med, og hjælpe med at finde måder at gøre tingene lettere for dig

Du kan også drage fordel af en vis psykologisk støtte eller terapi, hvis du finder det vanskeligt at tilpasse sig hverdagen efter et subduralt hæmatom.

Vender tilbage til dine normale aktiviteter

Mens du kommer dig, er det vigtigt at tage tingene let og ikke gøre for meget for tidligt.

Prøv at få tid hver dag til helt at hvile din hjerne fra enhver form for distraktion, såsom radio eller tv.

Tal med din specialist for at få råd, inden du kører, flyver eller vender tilbage til sport, da disse undertiden kan være farlige, når du kommer sig efter et subdural hæmatom.

Hvor hurtigt du er i stand til at køre, afhænger af typen af subdural hæmatom, hvilken behandling du har haft eller fortsat har, og om du har vedvarende problemer, såsom krampeanfald.

Flere oplysninger om de medicinske regler for kørsel findes på GOV.UK’s websted.

Støttegrupper

Du kan muligvis finde ud af mere om at komme sig efter hjerneskade og leve med eftervirkningerne gennem støttegrupper og velgørenhedsorganisationer.

Velgørenhedsorganisationer og organisationer, der muligvis kan hjælpe, inkluderer:

For mere information om alle aspekter af hovedskader, kan du ringe til Headway-hjælpelinjen på 0808 800 2244 mellem kl. 9 og 17, mandag til fredag.

Hjælplinepersonalet kan:

  • rådgive dig om andre kilder til support
  • hjælpe dig med at finde lokale rehabiliteringstjenester
  • give dig support og råd, hvis du oplever problemer

Du kan bruge Headway-webstedet til at søge efter lokale Headway-tjenester .

De tilbyder en bred vifte af tjenester, herunder rehabiliteringsprogrammer, plejestøtte, social reintegration, samfundets rækkevidde og pusterum.

Pausepleje indebærer kortvarig støtte til en person, der har brug for pleje – for eksempel for at give de sædvanlige plejere en pause.