Stammende

Stamming, også undertiden benævnt stamming, er et relativt almindeligt taleproblem i barndommen, som kan vare ved i voksenalderen.

Hvad er stammen?

Stamming er når:

  • du gentager lyde eller stavelser – for eksempel ved at sige “mu-mu-mu-mamma”
  • du laver lyde længere – for eksempel “mmmmmmummy”
  • et ord sidder fast eller kommer slet ikke ud

Stamming varierer i sværhedsgrad fra person til person og fra situation til situation. Nogen kan have perioder med stammende efterfulgt af tidspunkter, hvor de taler relativt flydende.

Find ud af mere om, hvordan stammende kan påvirke dig .

Typer af stamming

Der er to hovedtyper af stamming:

Oplysningerne her fokuserer på stammende i udviklingen.

Hvad forårsager stammen?

Det er ikke muligt at sige med sikkerhed, hvorfor et barn begynder at stamme, men det skyldes ikke noget, som forældrene har gjort.

Udviklingsmæssige og arvelige faktorer kan spille en rolle sammen med små forskelle i, hvor effektivt taleområderne i hjernen fungerer.

Taleudvikling

Taleudvikling er en kompleks proces, der involverer kommunikation mellem forskellige områder af hjernen og mellem hjernen og musklerne, der er ansvarlige for vejrtrækning og tale.

Når alle dele af dette system fungerer godt, tales de rigtige ord i den rigtige rækkefølge med korrekt rytme, pauser og vægt.

Et barn, der lærer at konstruere enkle sætninger, har brug for øvelse for at udvikle de forskellige taleområder i hjernen og skabe de “ledninger” (neurale veje), der er nødvendige for, at de forskellige dele fungerer godt sammen.

Taleproblemer kan ske, hvis nogle dele af dette udviklingssystem ikke er koordineret. Dette kan forårsage gentagelser og stop, især når barnet har meget at sige, er ophidset eller føler sig under pres.

Når hjernen fortsætter med at udvikle sig, løser nogle af disse problemer, eller hjernen kan kompensere, hvorfor mange børn “vokser ud” af stammende.

Kønsforskelle og gener

Stamming er mere almindelig hos drenge end piger. Det er uklart, hvorfor det er tilfældet.

Gener menes også at have en rolle. Omkring 2 ud af 3 personer, der stammer, har en familiehistorie med stamming, hvilket antyder, at generne, som et barn arver fra deres forældre, kan gøre dem mere tilbøjelige til at udvikle en stammer.


Hvornår skal jeg få hjælp

Du bør få råd, hvis du er bekymret for dit barns tale eller sprogudvikling.

Behandling for stamming er ofte vellykket hos børn i førskolealderen, så det er vigtigt at blive henvist til en specialist så hurtigt som muligt.

Tal med en læge eller sundhedsgæst om dine bekymringer. Hvis det er nødvendigt, kan de henvise dit barn til en tale- og sprogterapeut (SLT) til vurdering.

På mange områder kan du ringe direkte til børns tale- og sprogtjenester og henvise dit barn selv.

Stamma (The British Stammering Association) har mere information og støtte til folk, der stammer, og forældre til stammende børn. Du kan ringe til hjælpelinjen på 0808 802 0002 fra mandag til fredag kl. 10 til middag og kl. 18 til 20 for at finde ud af, hvilke tjenester der er tilgængelige i dit område.

Hvis du er voksen, der stammer, og det har en væsentlig indflydelse på dit sociale og arbejdsliv, kan du bede en læge om at henvise dig til en SLT.

Behandlinger for stammende

Der er forskellige tilgange til tale- og sprogterapi, der kan hjælpe folk, der stammer, med at tale lettere.

Du arbejder sammen med en terapeut for at vælge en passende plan, der er skræddersyet til dit barn eller dig.

Dette kan omfatte:

  • skabe et miljø, hvor dit barn føler sig mere afslappet og selvsikker med at tale
  • strategier til at øge flydende og udvikle kommunikationsevner
  • arbejder på følelser forbundet med stammende, såsom frygt og angst

Elektroniske enheder til at reducere stammer er også tilgængelige og kan hjælpe nogle ældre børn og voksne, men de er normalt ikke tilgængelige på .

Få mere at vide om behandling af stamming .

Hvem er berørt

Undersøgelser antyder, at omkring 1 ud af 12 små børn gennemgår en stammerende fase.

Omkring 2 ud af 3 børn, der stammer, vokser ud af det, selvom det er svært at forudsige, hvornår dette vil ske i et bestemt barn.

Det anslås, at stammer påvirker omkring 1 ud af 100 voksne, hvor mænd er omkring 3 til 4 gange mere tilbøjelige til at stamme end kvinder.