Skizofreni – symptomer

Skizofreni ændrer, hvordan en person tænker og opfører sig.

Tilstanden kan udvikle sig langsomt. De første tegn kan være svære at identificere, da de ofte udvikler sig i teenageårene.

Symptomer som at blive socialt tilbagetrukket og ikke reagerer eller ændringer i sovemønstre kan forveksles med en teenagers “fase”.

Folk har ofte episoder med skizofreni, hvor deres symptomer er særlig alvorlige, efterfulgt af perioder, hvor de oplever få eller ingen symptomer. Dette er kendt som akut skizofreni.

Positive og negative symptomer

Symptomerne på skizofreni klassificeres normalt i:

  • positive symptomer – enhver ændring i adfærd eller tanker, såsom hallucinationer eller vrangforestillinger
  • negative symptomer – hvor folk ser ud til at trække sig tilbage fra verden omkring den tid, interesserer sig ikke for hverdagens sociale interaktioner og ser ofte følelsesløse og flade ud

Hallucinationer

Hallucinationer er, hvor nogen ser, hører, lugter, smager eller føler ting, der ikke findes uden for deres sind. Den mest almindelige hallucination er at høre stemmer .

Hallucinationer er meget virkelige for den person, der oplever dem, selvom folk omkring dem ikke kan høre stemmerne eller opleve fornemmelserne.

Forskning ved hjælp af hjerneskannende udstyr viser ændringer i taleområdet i hjernen hos mennesker med skizofreni, når de hører stemmer. Disse undersøgelser viser oplevelsen af at høre stemmer som en reel, som om hjernen fejler tanker for ægte stemmer.

Nogle mennesker beskriver de stemmer, de hører, som venlige og behagelige, men oftere er de uhøflige, kritiske, voldelige eller irriterende.

Stemmerne kan beskrive aktiviteter, der finder sted, diskutere tilhørernes tanker og adfærd, give instruktioner eller tale direkte til personen. Stemmer kan komme fra forskellige steder eller 1 sted, såsom fjernsynet.

Vrangforestillinger

En vildfarelse er en tro, der holdes med fuldstændig overbevisning, selvom den er baseret på en fejlagtig, mærkelig eller urealistisk opfattelse. Det kan påvirke den måde, personen opfører sig på. Vrangforestillinger kan begynde pludseligt eller kan udvikle sig over uger eller måneder.

Nogle mennesker udvikler en vildfarende idé for at forklare en hallucination, de har. For eksempel, hvis de har hørt stemmer, der beskriver deres handlinger, kan de have en vildfarelse om, at nogen overvåger deres handlinger.

En person, der oplever en paranoid vildfarelse, kan tro, at de bliver chikaneret eller forfulgt. De tror måske, at de bliver jaget, fulgt, overvåget, plottet mod eller forgiftet, ofte af et familiemedlem eller en ven.

Nogle mennesker, der oplever vrangforestillinger, finder forskellige betydninger i hverdagens begivenheder eller begivenheder.

De tror måske, at folk på tv eller i avisartikler kommunikerer meddelelser til dem alene, eller at der er skjulte meddelelser i farverne på biler, der passerer på gaden.

Forvirrede tanker (tankeforstyrrelse)

Mennesker, der oplever psykose, har ofte problemer med at holde styr på deres tanker og samtaler.

Nogle mennesker har svært ved at koncentrere sig og flyder fra idé til idé. De kan have problemer med at læse avisartikler eller se et tv-program.

Folk beskriver undertiden deres tanker som “tåget” eller “tåget”, når dette sker for dem. Tanker og tale kan blive rodet eller forvirret, hvilket gør samtale vanskelige og svære for andre mennesker at forstå.

Ændringer i adfærd og tanker

En persons opførsel kan blive mere uorganiseret og uforudsigelig.

Nogle mennesker beskriver deres tanker som styret af en anden, at deres tanker ikke er deres egne, eller at tanker er blevet plantet i deres sind af en anden.

En anden følelse er, at tankerne forsvinder, som om nogen fjerner dem fra deres sind.

Nogle mennesker føler, at deres krop bliver overtaget, og en anden styrer deres bevægelser og handlinger.

Negative symptomer på skizofreni

De negative symptomer på skizofreni kan ofte forekomme flere år, før nogen oplever deres første akutte skizofrene episode.

Disse indledende negative symptomer kaldes ofte den prodromale periode med skizofreni.

Symptomer i den prodromale periode vises normalt gradvist og bliver langsomt værre.

De inkluderer personen, der bliver mere socialt tilbagetrukket og i stigende grad ikke bekymrer sig om deres udseende og personlige hygiejne.

Det kan være svært at fortælle, om symptomerne er en del af udviklingen af skizofreni eller forårsaget af noget andet.

Negative symptomer, der opleves af mennesker, der lever med skizofreni, inkluderer:

  • mister interesse og motivation i livet og aktiviteterne, herunder forhold og sex
  • manglende koncentration, ikke ønsker at forlade huset og ændringer i sovemønstre
  • være mindre tilbøjelige til at indlede samtaler og føle sig utilpas med mennesker eller føle, at der ikke er noget at sige

De negative symptomer på skizofreni kan ofte føre til forholdsproblemer med venner og familie, da de undertiden kan forveksles med bevidst dovenskab eller uhøflighed.

Psykose

Skizofreni beskrives ofte af læger som en type psykose .

En første akut episode af psykose kan være meget vanskelig at klare, både for den person, der er syg og for deres familie og venner.

Drastiske ændringer i adfærd kan forekomme, og personen kan blive ked af det, ængstelig, forvirret, vred eller mistænksom over for dem omkring dem.

De tror måske ikke, at de har brug for hjælp, og det kan være svært at overtale dem til at besøge en læge.

Læs mere om forståelse af psykotiske oplevelser .