Skizofreni – Årsager

De nøjagtige årsager til skizofreni er ukendte. Forskning antyder, at en kombination af fysiske, genetiske, psykologiske og miljømæssige faktorer kan gøre en person mere tilbøjelig til at udvikle tilstanden.

Nogle mennesker kan være tilbøjelige til skizofreni, og en stressende eller følelsesmæssig livsbegivenhed kan udløse en psykotisk episode. Det vides imidlertid ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler symptomer, mens andre ikke gør det.

Øget risiko

Genetik

Skizofreni har tendens til at løbe i familier, men intet enkelt gen menes at være ansvarligt.

Det er mere sandsynligt, at forskellige kombinationer af gener gør folk mere sårbare over for tilstanden. At have disse gener betyder dog ikke nødvendigvis, at du udvikler skizofreni.

Bevis for, at forstyrrelsen delvist er arvet, kommer fra studier af tvillinger. Identiske tvillinger deler de samme gener.

Hos identiske tvillinger, hvis en tvilling udvikler skizofreni, har den anden tvilling en 1 ud af 2 chance for også at udvikle den. Dette gælder, selvom de er rejst separat.

Hos ikke-identiske tvillinger, der har forskellige genetiske sammensætninger, når en tvilling udvikler skizofreni, har den anden kun en 1 ud af 8 chance for at udvikle tilstanden.

Mens dette er højere end i den almindelige befolkning, hvor chancen er omkring 1 ud af 100, antyder det, at gener ikke er den eneste faktor, der påvirker udviklingen af skizofreni.

Hjernens udvikling

Undersøgelser af mennesker med skizofreni har vist, at der er subtile forskelle i hjernens struktur.

Disse ændringer ses ikke hos alle med skizofreni og kan forekomme hos mennesker, der ikke har en psykisk sygdom. Men de antyder, at skizofreni delvis kan være en forstyrrelse i hjernen.

Neurotransmittere

Neurotransmittere er kemikalier, der bærer meddelelser mellem hjerneceller.

Der er en forbindelse mellem neurotransmittere og skizofreni, fordi lægemidler, der ændrer niveauerne af neurotransmittere i hjernen, vides at lindre nogle af symptomerne på skizofreni.

Forskning tyder på, at skizofreni kan være forårsaget af en ændring i niveauet af 2 neurotransmittere: dopamin og serotonin.

Nogle undersøgelser indikerer, at en ubalance mellem de 2 kan være grundlaget for problemet. Andre har fundet en ændring i kroppens følsomhed over for neurotransmittere er en del af årsagen til skizofreni.

Graviditet og fødselskomplikationer

Forskning har vist, at personer, der udvikler skizofreni, er mere tilbøjelige til at have oplevet komplikationer før og under deres fødsel, såsom:

  • en lav fødselsvægt
  • for tidligt arbejde
  • mangel på ilt (kvælning) under fødslen

Det kan være, at disse ting har en subtil effekt på hjernens udvikling.


Udløsere

Udløsere er ting, der kan få skizofreni til at udvikle sig hos mennesker, der er i fare.

Disse inkluderer:

Stress

De vigtigste psykologiske udløsere af skizofreni er stressende livsbegivenheder, såsom:

  • dødsfald
  • mister dit job eller hjem
  • skilsmisse
  • slutningen af et forhold
  • fysisk, seksuelt eller følelsesmæssigt misbrug

Selvom de er stressende, forårsager denne slags oplevelser ikke skizofreni. De kan dog udløse dens udvikling i nogen, der allerede er sårbar over for det.


Stofmisbrug

Narkotika forårsager ikke direkte skizofreni, men undersøgelser har vist misbrug af stoffer øger risikoen for at udvikle skizofreni eller en lignende sygdom.

Visse stoffer, især cannabis , kokain, LSD eller amfetamin, kan udløse symptomer på skizofreni hos mennesker, der er modtagelige.

Brug af amfetamin eller kokain kan føre til psykose og kan forårsage et tilbagefald hos mennesker, der kommer sig efter en tidligere episode.

Forskning har vist, at teenagere og unge voksne, der bruger cannabis regelmæssigt, er mere tilbøjelige til at udvikle skizofreni senere i voksenalderen.

Vil du vide mere?