Skizofreni – At leve med

De fleste mennesker med skizofreni genopretter, selvom mange oplever lejlighedsvis tilbagevenden af symptomer (tilbagefald).

Support og behandling kan hjælpe dig med at styre din tilstand og den indvirkning, det har på dit liv.

Omsorg for dit eget helbred kan også gøre det lettere at behandle din tilstand og hjælpe med at reducere angst, depression og træthed. Det kan hjælpe dig med at få en bedre livskvalitet og være mere aktiv og uafhængig.

Selvpleje inkluderer:

 • opretholdelse af god fysisk og mental sundhed
 • forebyggelse af sygdom eller ulykker
 • effektivt at håndtere mindre lidelser og langvarige forhold

Som en del af plejeprogrammet er du regelmæssigt i kontakt med dit sundhedsteam.

At have et godt forhold til holdet betyder, at du nemt kan diskutere dine symptomer eller bekymringer. Jo mere de ved, jo mere kan de hjælpe dig.

Spotting af tegn på en akut skizofren episode

At lære at genkende tegnene på, at du bliver syg, kan hjælpe dig med at håndtere din sygdom. Tegn kan omfatte at miste din appetit, være ængstelig eller stresset eller have forstyrret søvn.

Du kan også bemærke nogle mildere symptomer, der udvikler sig, såsom:

 • føler sig mistænksom eller bange
 • bekymre sig om folks motiver
 • hører stille stemmer igen og igen
 • har svært ved at koncentrere sig

Det kan også være en god idé at bede nogen, du stoler på, fortælle dig, hvis de bemærker, at din adfærd ændrer sig.

At genkende de første tegn på en akut skizofren episode kan være nyttigt, da det kan forhindres ved brug af antipsykotiske lægemidler og ekstra støtte.

Hvis du har en anden akut episode af skizofreni, skal din skriftlige plejeplan følges, især enhver forudgående erklæring eller kriseplan.

Din plejeplan inkluderer de sandsynlige tegn på et tilbagefald i udvikling og de skridt, der skal tages, inklusive kontaktnumre til nødsituationer.

Læs om behandling af skizofreni for at få oplysninger om forudgående udsagn.

Tager din medicin

Det er vigtigt at tage din medicin som ordineret, selvom du begynder at føle dig bedre. Kontinuerlig medicin kan hjælpe med at forhindre tilbagefald.

Hvis du har spørgsmål eller bekymringer omkring medicin, du tager eller nogen bivirkninger, skal du tale med din læge eller plejekoordinator.

Det kan også være nyttigt at læse informationsfolderen, der følger med medicinen, om mulige interaktioner med andre lægemidler eller kosttilskud.

Det er værd at tjekke med dit sundhedsteam, hvis du planlægger at tage nogen receptfrie midler, såsom smertestillende medicin eller kosttilskud, da disse undertiden kan forstyrre din medicin.


Sund livsstil

Forbliv sund

Ud over at overvåge din mentale sundhed skal dit sundhedsteam og din læge overvåge dit fysiske helbred.

En sund livsstil, herunder at have en afbalanceret kost med masser af frugt og grøntsager og tage regelmæssig motion, er godt for dig og kan reducere din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme eller diabetes . Du bør også prøve at undgå for meget stress og have et regelmæssigt søvnmønster.

Du skal have en kontrol hos en læge mindst en gang om året for at overvåge din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme eller diabetes. Dette inkluderer registrering af din vægt, kontrol af dit blodtryk og eventuelle blodprøver.

Stop rygning

Rygningsgraden hos mennesker med skizofreni er 3 gange højere end i den almindelige befolkning. Hvis du ryger, har du en højere risiko for at udvikle kræft, hjertesygdomme og slagtilfælde.

At stoppe med at ryge har klare fysiske sundhedsmæssige fordele, men det har også vist sig at forbedre den mentale sundhed hos mennesker med skizofreni.

Find ud af, hvordan rygestop kan forbedre din mentale sundhed .

Forskning har vist, at du er op til 4 gange mere tilbøjelige til at holde op med at ryge, hvis du bruger -support såvel som holder op med at ryge medicin, såsom pletter, tyggegummi eller inhalatorer.

Spørg din læge om dette, eller gå til Smokefree- webstedet for at finde ud af mere.

Hvis du tager antipsykotiske lægemidler og vil stoppe med at ryge, er det meget vigtigt at tale med din læge eller psykiater, før du stopper.

Doseringen af dine receptpligtige lægemidler kan være nødvendigt at overvåge, og det beløb, du skal tage, kan reduceres.

Undgå stoffer og alkohol

Mens alkohol og stoffer kan give kortvarig lindring fra dine symptomer, vil de sandsynligvis gøre dine symptomer værre i det lange løb.

Alkohol kan forårsage depression og psykose, mens ulovlige stoffer kan forværre din skizofreni. Narkotika og alkohol kan også reagere dårligt med antipsykotiske lægemidler.

Hvis du i øjeblikket bruger stoffer eller alkohol og har svært ved at stoppe, så spørg din plejekoordinator eller læge om hjælp.

Yderligere information

Hvem er tilgængelig for at hjælpe mig?

I løbet af din behandling af skizofreni vil du være involveret i mange forskellige tjenester. Nogle er tilgængelige via henvisning fra en læge, andre gennem den lokale myndighed.

Disse tjenester kan omfatte:

 • samfundsteams for psykisk sundhed (CMHT’er) – disse udgør hoveddelen af lokale specialiserede psykiatriske tjenester og tilbyder vurdering, behandling og social pleje til mennesker, der lever med skizofreni og andre psykiske sygdomme
 • uddannet peer support – dette involverer støtte fra en person, der selv har haft skizofreni og nu er stabil og muligvis er tilgængelig via din CMHT
 • tidlige interventionsteam – disse giver tidlig identifikation og behandling af mennesker med de første symptomer på psykose; din læge kan muligvis henvise dig direkte til et team til tidlig intervention
 • krisetjenester – specialiserede mentale sundhedshold, der hjælper med kriser, der opstår uden for normal kontortid, og som gør det muligt for folk at blive behandlet derhjemme for en akut sygdomsepisode i stedet for på hospitalet
 • akutte daghospitaler – et alternativ til indlæggelse på et hospital, hvor du kan besøge hver dag eller så ofte som nødvendigt
 • assertive opsøgende teams – leverer intensiv behandling og rehabilitering i samfundet for mennesker med alvorlige psykiske problemer og yder hurtig hjælp i en krisesituation; personale besøger ofte folk derhjemme, fungerer som advokater, har kontakt med andre tjenester (såsom din læge eller sociale ydelser) og kan også hjælpe med praktiske problemer (såsom at hjælpe med at finde bolig og arbejde) og daglige opgaver (såsom shopping og madlavning )
 • fortalere – uddannede og erfarne arbejdere, der hjælper folk med at kommunikere deres behov eller ønsker, får upartisk information og repræsenterer deres synspunkter over for andre mennesker; de kan være baseret på dine hospital- eller mentalsundhedsgrupper, eller du kan finde en uafhængig talsmand til at handle på dine vegne

Yderligere information

Beskæftigelse og økonomisk støtte

Undgå for meget stress, herunder arbejdsrelateret stress. Hvis du er ansat, kan du muligvis arbejde kortere timer eller på en mere fleksibel måde.

I henhold til Equality Act 2010 skal alle arbejdsgivere foretage rimelige justeringer for mennesker med handicap, herunder personer diagnosticeret med skizofreni eller andre psykiske sygdomme.

Flere organisationer yder support, træning og rådgivning til mennesker med skizofreni, der ønsker at fortsætte med at arbejde.

Dit samfundsteam for mental sundhed er et godt første kontaktpunkt for at finde ud af, hvilke tjenester og support der er tilgængelige for dig.

Psykiske sundhedsorganisationer som Mind eller Rethink Mental Illness er også fremragende informationskilder om uddannelse og beskæftigelse.

Hvis du ikke er i stand til at arbejde som et resultat af din psykiske sygdom, har du ret til økonomisk støtte, såsom Invaliditetsydelse.

Yderligere information

Tal med andre

Mange mennesker finder det nyttigt at møde andre mennesker med de samme oplevelser til gensidig støtte og til at dele ideer. Det er også en vigtig påmindelse om, at du ikke er alene.

Velgørenhedsorganisationer og støttegrupper giver enkeltpersoner og familier mulighed for at dele oplevelser og mestringsstrategier, kampagne for bedre tjenester og yde support.

Nyttige velgørende organisationer, støttegrupper og foreninger inkluderer:

Der er også andre steder, der tilbyder støtte til mennesker med skizofreni og andre psykiske sygdomme.

Dagscentre

Selvom du ikke har et job eller ikke er i stand til at arbejde, er det stadig vigtigt at gå ud og gøre hverdagslige ting og give en struktur til din uge.

Mange mennesker går regelmæssigt til et daghospital, et dagcenter eller et samfund for psykisk sundhed. Disse tilbyder en række aktiviteter, der giver dig mulighed for at blive aktiv igen og bruge lidt tid i selskab med andre mennesker.

Arbejdsprojekter

Disse giver træning for at hjælpe dig med at udvikle dine arbejdsfærdigheder og støtte dig tilbage i arbejde. De har ofte kontakter med lokale arbejdsgivere.

Understøttet indkvartering

Dette kan være en sengeplads eller en lejlighed, hvor der er nogen omkring, der er uddannet til at støtte dig og hjælpe dig med at håndtere daglige problemer.

Peer-support

Du kan blive tilbudt chancen for regelmæssigt at mødes med en uddannet peer support-medarbejder, der selv er kommet sig efter psykose eller skizofreni.

Yderligere information

Hvad kan familie, venner og partnere gøre for at hjælpe?

Venner, slægtninge og partnere har en vigtig rolle i at hjælpe mennesker med skizofreni med at komme sig og gøre tilbagefald mindre sandsynligt.

Undlad at bebrejde personen med skizofreni eller fortælle dem at “trække sig sammen” eller skyld andre mennesker. Det er vigtigt at være positiv og støttende, når du beskæftiger dig med en ven eller din elskede psykiske sygdom.

Ud over at støtte den person med skizofreni, kan du måske få støtte til at klare dine egne følelser. Flere frivillige organisationer yder hjælp og støtte til plejere.

Venner og familie skal prøve at forstå, hvad skizofreni er, hvordan det påvirker mennesker, og hvordan de kan hjælpe. Du kan yde følelsesmæssig og praktisk støtte og opfordre folk til at få passende støtte og behandling.

Som en del af en persons behandling kan du blive tilbudt familieterapi. Dette kan give information og støtte til den person med skizofreni og deres familie.

Venner og familie kan spille en vigtig rolle ved at overvåge personens mentale tilstand, holde øje med tegn på tilbagefald og tilskynde dem til at tage deres medicin og deltage i medicinske aftaler.

Hvis du er den nærmeste slægtning til en person, der har skizofreni, har du visse rettigheder, der kan bruges til at beskytte patientens interesser.

Disse inkluderer anmodning om, at den lokale socialmyndighed beder en godkendt psykiatrisk specialist om at overveje, om personen med skizofreni skal tilbageholdes på hospitalet.

Yderligere information

Depression og selvmord

Mange mennesker med skizofreni oplever perioder med depression . Ignorer ikke disse symptomer. Hvis depression ikke behandles, kan den forværres og føre til selvmordstanker.

Undersøgelser har vist, at personer med skizofreni har en øget risiko for selvmord .

Hvis du har følt dig særlig nede i den sidste måned og ikke længere glæder dig over de ting, du plejede at nyde, kan du være deprimeret. Se din læge for rådgivning og behandling.

Rapporter straks selvmordstanker til din læge eller plejekoordinator.

Advarselstegnene for selvmord

Advarselsskiltene om, at mennesker med depression og skizofreni kan overveje selvmord, inkluderer:

 • lave endelige arrangementer – såsom at give væk ejendele, lave en testamente eller sige farvel til venner
 • taler om død eller selvmord – dette kan være en direkte erklæring som “Jeg ville ønske jeg var død” eller indirekte sætninger som “Jeg tror, at døde mennesker skal være lykkeligere end os” eller “Ville det ikke være rart at gå i seng og aldrig vågne op? “
 • selvskading – såsom at skære deres arme eller ben eller brænde sig selv med cigaretter
 • et pludseligt løft af humør – dette kan betyde, at en person har besluttet at prøve at afslutte deres liv (selvmord) og føler sig bedre på grund af deres beslutning

Hjælpe en selvmordsven eller ven

Hvis du ser et af disse advarselsskilte:

 • få professionel hjælp til personen, såsom fra et kriseløsningsteam eller pligtpsykiater på din lokale A & E-afdeling
 • lad dem vide, at de ikke er alene, og du holder af dem
 • tilbyde din støtte til at finde andre løsninger på deres problemer

Hvis du føler, at der er en umiddelbar fare for, at personen forsøger at afslutte sit liv (selvmord), skal du bo hos dem eller få en anden til at blive hos dem. Fjern alle tilgængelige selvmordsmetoder, såsom skarpe genstande og medicin.

Yderligere information