Sjögrens syndrom – Diagnose

Kontakt din læge, hvis du har symptomer på Sjögrens syndrom .

De vil spørge om dine symptomer og se på dine øjne og mund for at kontrollere, om der er åbenlyse problemer.

Men da der er mange tilstande med lignende symptomer som Sjögrens syndrom, kan det være meget vanskeligt for din læge at diagnosticere.

De kan henvise dig til en specialist for yderligere kontrol, hvis det er nødvendigt.

Blodprøver

Blodprøver kan udføres for at lede efter antistoffer i dit blod. Antistoffer er stoffer, der produceres af dit immunsystem (kroppens forsvar mod sygdom og infektion) for at angribe bakterier.

I Sjögrens syndrom producerer immunsystemet antistoffer, der angriber sunde områder af kroppen. Disse kan findes under en blodprøve.

Men ikke alle med Sjögrens syndrom har disse antistoffer, så du kan stadig have tilstanden, selvom en blodprøve ikke finder dem.

Kontrollerer tårelaget på dine øjne

En øjenlæge (øjenlæge) kan udføre en test for at se på tårelaget, der dannes over forsiden af dine øjne.

Dette indebærer, at harmløse farvede dråber placeres i dine øjne for at gøre tårelaget lettere at se i kort tid. Din læge ser derefter på dine øjne ved hjælp af et specielt mikroskop med et lys.

Hvis tårelaget er meget ujævn, kan det være et tegn på Sjögrens syndrom.


Fjernelse af et stykke læbevæv

Hos mennesker med Sjögrens syndrom kan klumper af hvide blodlegemer, der produceres af immunsystemet, dannes inde i cellerne, hvor der produceres spyt (spyt).

For at kontrollere dette kan et meget lille stykke væv fra indersiden af din læbe fjernes og ses under et mikroskop. Dette er kendt som en læbebiopsi .

Lokalbedøvelse injiceres i din læbe for at bedøve den til proceduren.

Andre tests

Lejlighedsvis kan der udføres nogle andre tests. Disse kan omfatte:

  • en spyttest – du spytter så meget spyt som muligt i en kop over en periode på fem minutter, og mængden måles eller vejes derefter
  • måle hvor mange tårer du producerer – små strimler papir placeres i dit nedre øjenlåg i fem minutter for at se, hvor meget af papiret er gennemblødt med tårer

At producere mindre spyt eller færre tårer end normalt kan være et tegn på Sjögrens syndrom.