Reumatoid arthritis – Symptomer

De vigtigste symptomer på reumatoid arthritis er ledsmerter, hævelse og stivhed. Det kan også forårsage mere generelle symptomer og betændelse i andre dele af kroppen.

Symptomerne på reumatoid arthritis udvikler sig ofte gradvis over flere uger, men nogle tilfælde kan udvikle sig hurtigt over et antal dage.

Symptomerne varierer fra person til person. De kan komme og gå eller ændre sig over tid. Du kan opleve blusser, når din tilstand forværres, og dine symptomer bliver værre.

Symptomer, der påvirker leddene

Reumatoid arthritis påvirker hovedsageligt leddene. Det kan forårsage problemer i ethvert led i kroppen, selvom de små led i hænder og fødder ofte er de første, der bliver påvirket.

Reumatoid arthritis påvirker typisk leddene symmetrisk (begge sider af kroppen på samme tid og i samme omfang), men dette er ikke altid tilfældet.

Smerte

Ledsmerter forbundet med reumatoid arthritis er normalt en bankende og ondt. Det er ofte værre om morgenen og efter en periode med inaktivitet.

Stivhed

Led, der er ramt af reumatoid arthritis, kan føles stive. For eksempel, hvis dine hænder er påvirket, kan du muligvis ikke helt bøje fingrene eller danne en knytnæve.

Ligesom ledsmerter er stivheden ofte værre om morgenen eller efter en periode med inaktivitet.

Morgenstivhed, der er et symptom på en anden type gigt, kaldet slidgigt , forsvinder normalt inden for 30 minutter efter at stå op, men morgenstivhed i reumatoid arthritis varer ofte længere end dette.

Hævelse, varme og rødme

Foring af led, der er ramt af reumatoid arthritis, bliver betændt, hvilket kan få leddene til at svulme op og blive varme og ømme at røre ved.

Hos nogle mennesker kan faste hævelser kaldet reumatoid knuder også udvikle sig under huden omkring de berørte led.

Yderligere symptomer

Ud over problemer, der påvirker leddene, har nogle mennesker med reumatoid arthritis mere generelle symptomer, såsom:

  • træthed og mangel på energi
  • en høj temperatur
  • sved
  • en dårlig appetit
  • vægttab

Betændelsen, der er en del af reumatoid arthritis, kan også undertiden forårsage problemer i andre områder af kroppen, såsom:


  • tørre øjne – hvis øjnene er påvirket
  • brystsmerter – hvis hjertet eller lungerne er påvirket

Find ud af mere om komplikationerne ved reumatoid arthritis .