Reparation af håndsene – Gendannelse

Når du kan vende hjem efter at have fået en operation, afhænger det af, hvor hårdt din hånd blev beskadiget.

Du kan muligvis gå hjem samme dag, efter at du er kommet dig tilbage fra bedøvelsesmiddel, og der er truffet foranstaltninger til din efterbehandling.

Efter operationen

Hvis du havde generel bedøvelse , vågner du op i genopretningsrummet efter din operation. Du kan have en iltmaske på dit ansigt og føle dig lidt døsig.

Hvis du havde en regional eller lokalbedøvelse , kan du gå tilbage til afdelingen hurtigere, men din arm vil være følelsesløs og floppy i flere timer.

Det er normalt, at din hånd hæves i et slynge (en stor, understøttende bandage) for at hjælpe med at reducere hævelse.

Efter operationen vil din hånd sandsynligvis være blå mærket og hævet, og når bedøvelsesmidlet forsvinder, vil det være smertefuldt.

Det kan være nødvendigt at tage smertestillende midler, såsom ibuprofen , paracetamol eller codein, i op til 2 uger.

Før du forlader hospitalet, vil du blive bedt om at holde din hånd over niveauet for dit hjerte når det er muligt for at hjælpe med at reducere hævelse.

For eksempel kan du rådes til at løfte armen på puder, mens du sidder, eller at holde armen op til din anden skulder, mens du står og går.

Du vil ikke være i stand til at køre i flere uger efter operationen, så du bliver nødt til at sørge for, at nogen henter dig og tager dig hjem fra hospitalet.

Hvis du bor alene og har haft en bedøvelse, kan du blive rådet til at blive på hospitalet natten over.

Det kan også være nødvendigt at overnatte, hvis du har brug for håndterapi på hospitalet, inden du går hjem.

Recovery og rehabilitering

Inden du forlader hospitalet, kan en håndterapeut udskifte den stive gipsskinne (en støtte designet til at beskytte hånden) monteret under operationen med en lettere og mere fleksibel plast.

Denne skinne hjælper med at forhindre, at de reparerede sener overstrækkes.

Du rådes normalt til at bære skinnen til enhver tid i 3 til 6 uger, muligvis efterfulgt af bare at bære den om natten i yderligere et par uger.

Din håndterapeut vil fortælle dig, hvordan du skal passe på din skinne, og hvad du skal gøre, hvis du får problemer med det.

Det er vigtigt at undgå, at skinnen bliver våd, så det anbefales normalt at dække det med en plastikpose, mens du har et bad eller brusebad.

Du får undervisning i en række forskellige håndøvelser efter operationen, enten inden du forlader hospitalet eller på en aftale et par dage senere.

Øvelserne hjælper med at forhindre, at de reparerede sener sidder fast i det omgivende væv, hvilket reducerer din række af håndbevægelser.

De specifikke øvelser, der anbefales af din håndterapeut eller kirurg, vil variere afhængigt af den type senereparation, du har haft.

Hvis du ryger, anbefales det stærkt, at du stopper. Rygning kan forringe blodcirkulationen i din hånd og forsinke din restitutionstid.

Læs mere om at stoppe med at ryge .

Vender tilbage til arbejde og aktiviteter

Hvor hurtigt du kan vende tilbage til arbejdet og genoptage normale daglige aktiviteter afhænger af arten af dit job såvel som typen og placeringen af din skade.

Den reparerede sene vil normalt være tilbage til fuld styrke efter ca. 12 uger, men det kan tage op til 6 måneder at genvinde hele bevægelsesområdet.

I nogle tilfælde er det måske aldrig muligt at bevæge den berørte finger eller tommelfinger så meget som før den blev beskadiget.

Generelt er de fleste i stand til at:

  • genoptag lette aktiviteter, såsom at bruge et tastatur eller skrive med en pen, efter 6 til 8 uger
  • kør bil, motorcykel eller tunge lastbiler (HGV) efter 8 til 10 uger
  • genoptag mellemstore aktiviteter, såsom let løft eller hyldeopstilling, efter 8 til 10 uger
  • genoptag tunge aktiviteter, såsom tunge løft eller bygningsarbejde, efter 10 til 12 uger
  • genoptage sportsaktiviteter efter 10 til 12 uger

Din håndterapeut eller kirurg vil være i stand til at give dig et mere detaljeret skøn over din sandsynlige restitutionstid.

Det er vigtigt, at du følger alle de instruktioner og råd, der er givet dig vedrørende brugen af dine hænder i din restitutionsperiode.

Hvis du forsøger at bruge de reparerede sener, før de er helet, kan det medføre, at reparationen brister (går i stykker eller splittes).


Pas på

Efter at have fået håndkirurgi, skal du være forsigtig, når du udfører daglige aktiviteter såsom:

  • klemme tandpasta rør eller shampoo flasker
  • komme ud af badet
  • åbne døre
  • klæde sig og klæde sig ud, da din hånd kan fange dit tøj