Reparation af håndsene

Hvis nogen af senerne i din hånd er beskadiget, kan det være nødvendigt med operation for at reparere dem og hjælpe med at genoprette bevægelse i de berørte fingre eller tommelfinger.

Hvad er sener?

Sener er hårde vævssnore, der forbinder muskler med knogler. Når en gruppe muskler trækker sig sammen (strammer), trækker de vedhæftede sener i visse knogler, så du kan foretage en lang række bevægelser.

Der er 2 grupper af sener i hånden:

  • extensor sener – som løber fra underarmen hen over bagsiden af din hånd til dine fingre og tommelfinger, så du kan rette dine fingre og tommelfinger
  • flexor sener – der løber fra din underarm gennem dit håndled og over din håndflade, så du kan bøje fingrene

Kirurgi kan ofte udføres for at reparere skader på begge disse grupper af sener.


Når reparation af håndsene er nødvendig

Reparation af håndsene udføres, når en eller flere sener i din hånd brister eller skæres, hvilket fører til tab af normale håndbevægelser.

Hvis din ekstensensene er beskadiget, kan du ikke rette en eller flere fingre ud.

Hvis dine bøjlesener er beskadiget, kan du ikke bøje en eller flere fingre.

Seneskader kan også forårsage smerte og hævelse (betændelse) i din hånd.

I nogle tilfælde kan skader på ekstensensene behandles uden behov for operation ved hjælp af en stiv understøtning kaldet en skinne, der bæres rundt om hånden.

Almindelige årsager til seneskader inkluderer:

  • snit – snit på bagsiden eller håndfladen kan resultere i skade på dine sener
  • sportsskader – ekstensensene kan briste, når man stubber en finger, såsom at prøve at fange en bold; flexor sener kan lejlighedsvis trækkes ud af benet, når de griber en modstanders trøje, såsom i rugby; og remskiver, der holder bøjlesener, kan briste under aktiviteter, der involverer masser af anstrengende greb, såsom bjergbestigning
  • bid – dyre- og menneskebid kan forårsage seneskader, og en person kan beskadige deres håndsene efter at have slået en anden person i tænderne
  • knusningsskader – at klemme en finger i en dør eller knuse en hånd i en bilulykke kan opdele eller sprænge en sene
  • reumatoid arthritis – reumatoid arthritis kan medføre betændelse i sener, hvilket kan føre til, at sener brister i alvorlige tilfælde

Senereparation kirurgi

Senereparation kan involvere en kirurg, der laver et snit (snit) i dit håndled, hånd eller finger, så de kan lokalisere enderne af den delte sene og sy dem sammen.

Extensor sener er lettere at nå, så det er relativt ligetil at reparere dem.

Læs mere om, hvordan håndsene repareres .

Gendannelse efter operation

Begge typer senekirurgi kræver en lang periode med genopretning (rehabilitering), fordi de reparerede sener vil være svage, indtil enderne heler sammen.

Afhængigt af skadens placering kan det tage op til 3 måneder for den reparerede sene at genvinde sin tidligere styrke.

Rehabilitering indebærer at beskytte dine sener mod overforbrug ved hjælp af en håndskinne. Du skal normalt bære en håndskinne i flere uger efter operationen.

Du bliver også nødt til at udføre håndøvelser regelmæssigt under dit opsving for at stoppe de reparerede sener, der klæber til nærliggende væv, hvilket kan forhindre dig i at bevæge din hånd fuldt ud.

Hvornår du kan vende tilbage til arbejde, afhænger af dit job. Let aktiviteter kan ofte genoptages efter 6 til 8 uger, og tunge aktiviteter og sport efter 10 til 12 uger.

Læs mere om at komme sig efter reparation af håndsene .

Resultater

Efter en extensor senereparation skal du have en fungerende finger eller tommelfinger, men du genvinder muligvis ikke fuld bevægelse.

Resultatet er ofte bedre, når skaden er et rent snit i senen, snarere end en, der involverer knusning eller beskadigelse af knogler og led.

En flexor seneskade er generelt mere alvorlig, fordi de ofte udsættes for mere belastning end extensor sener.

Efter en reparation af en flexor sener er det ret almindeligt, at nogle fingre ikke genvinder fuld bevægelse. Men senereparationen giver stadig et bedre resultat end ikke at have operation.

I nogle tilfælde udvikles komplikationer efter operationen, såsom infektion eller repareret sen, der snapper eller klæber til nærliggende væv.

Under disse omstændigheder kan der kræves yderligere behandling.