Pyoderma gangrenosum

Pyoderma gangrenosum er en sjælden hudlidelse, der forårsager smertefulde sår. Det kan normalt behandles, men det kan tage lidt tid at helbrede og kan efterlade noget ardannelse.

Pyoderma gangrenosum er ikke relateret til koldbrand .

Symptomer på pyoderma gangrenosum

Pyoderma gangrenosum vises normalt pludselig som enten en lille bums, rød bump eller blodblister.

Huden bryder derefter ned i et smertefuldt sår med en lilla eller blå kant, der kan sive væske. Såret kan vokse hurtigt, og flere kan udvikle sig i området.

Billede af pyoderma gangrenosum

Kredit:

NAS Medical / Alamy Stock-foto


Hvis mavesåret bliver smittet, kan du også føle dig utilpas og udvikle en høj temperatur (feber).

Pyoderma gangrenosum forekommer normalt på benene, selvom det kan påvirke ethvert hudområde. Det udvikler sig undertiden omkring en skade eller et kirurgisk sår.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Se din læge hurtigst muligt, hvis du tror, du har pyoderma gangrenosum.

Det er en alvorlig tilstand, der kan udvikle sig hurtigt, så det er vigtigt at få det diagnosticeret og behandlet så hurtigt som muligt.

Tidlig behandling kan også hjælpe med at reducere risikoen for ardannelse .

Hvis du har en af nedenstående betingelser, kan du også kontakte dit plejeteam i stedet for din læge.

Årsager til pyoderma gangrenosum

Den nøjagtige årsag til pyoderma gangrenosum forstås ikke, men det menes at være en reaktion på en sygdom eller sygdom. Imidlertid har mange mennesker ingen relateret tilstand, og der er ingen åbenbar grund til det.

Hudreaktionen overføres ikke til børn fra deres forældre gennem gener. Det er heller ikke smitsom, så det kan ikke overføres fra eller til en anden person.

Reaktionen kan undertiden udløses af mindre hudskader eller en skade – for eksempel kan den udvikle sig omkring et sår, en nålestik, en biopsi eller et insektbid .

Når det berørte hudvæv testes, har det normalt en høj koncentration af neutrofiler (hvide blodlegemer involveret i betændelse). Dette betyder, at pyoderma gangrenosum kan være relateret til overaktivitet i immunsystemet.

Mennesker med risiko for pyoderma gangrenosum

Mennesker med følgende sundhedsmæssige forhold er mest sandsynlige for at udvikle pyoderma gangrenosum, selvom tilstanden er mild eller godt kontrolleret:

Diagnosticering af pyoderma gangrenosum

Der er ingen specifik blodprøve for pyoderma gangrenosum.

Hvis din læge mener, at du måske har tilstanden, kan de bede om nogle tests, herunder:

  • tage en lille prøve af din hud ( biopsi ) for at hjælpe med at udelukke andre årsager til hudsår
  • tager en vatpind for at kontrollere, om der er infektion
  • blodprøver for at kontrollere for tilstande forbundet med pyoderma gangrenosum

Behandling af pyoderma gangrenosum

Pyoderma gangrenosum heler ofte med relativt enkle behandlinger. Det kan dog tage noget tid og efterlader ofte noget ardannelse i det berørte område.

Nogle mennesker heler meget langsomt over måneder eller år. Andre kan finde ud af, at tilstanden rydder op inden for få uger. I nogle tilfælde vender det tilbage efter behandling.

Der er en række behandlingsmuligheder, men der er ingen klare beviser for, at den bedste er.

Pleje af såret

Der skal muligvis påføres regelmæssige forbindinger for at opsuge enhver udflåd og hjælpe med at fastholde de cremer, der påføres såret. Alvorligt beskadiget væv bør forsigtigt fjernes af en læge eller sygeplejerske.

Cremer, salver eller injektioner

Stærke steroidcremer eller salver påføres på og omkring sår enten dagligt eller hver anden dag. De kan hjælpe sårene med at heles hurtigt, især hvis sårene er små og diagnosticeres tidligt.

Alternativt kan et steroid kaldet triamcinolon injiceres i kanten af såret. I mere alvorlige tilfælde kan steroider injiceres i en vene (intravenøst).

Tacrolimus salve har også vist sig nyttig til behandling af sår i pyoderma gangrenosum.

Steroid tabletter

De fleste mennesker med pyoderma gangrenosum har brug for at tage steroidtabletter , enten alene eller med antibiotika . Disse reducerer betændelse og hjælper sårene med at heles.

Imidlertid er den langvarige brug af steroider forbundet med alvorlige bivirkninger såsom udtynding af knogler ( osteoporose ), så de skal bruges med forsigtighed.

Læs mere om bivirkninger af steroider .

Immunosuppressiva

Pyoderma gangrenosum menes at være forårsaget af et overaktivt immunsystem. Immunsuppressiva er i stand til at reducere smerter og hjælpe sår med at heles.

Imidlertid kan immunsuppressiva have ubehagelige bivirkninger og skal gives og overvåges af en specialist.

Tag kun immunsuppressiva, hvis de er ordineret til dig af en læge.