Prostatakræft – PSA-test

Der er i øjeblikket intet screeningprogram for prostatakræft i Storbritannien. Dette skyldes, at det ikke er bevist, at fordelene opvejer risiciene.

PSA-screening

Rutinemæssigt screening af alle mænd for at kontrollere deres prostata-specifikke antigen (PSA) niveauer er et kontroversielt emne i det internationale medicinske samfund. Der er flere grunde til dette.

PSA-test er upålidelige og kan antyde prostatakræft, når der ikke findes kræft (et falsk-positivt resultat). De fleste mænd tilbydes nu en MR-scanning inden en biopsi for at undgå unødvendige tests, men nogle mænd kan have invasive og undertiden smertefulde biopsier uden grund.

Desuden har op til 15% af mænd med prostatacancer normale PSA-niveauer (et falsk-negativt resultat), så mange tilfælde kan gå glip af.

PSA-testen kan finde aggressiv prostatakræft, der har brug for behandling, men den kan også finde langsomt voksende kræft, der måske aldrig forårsager symptomer eller forkorter livet. Nogle mænd kan stå over for vanskelige beslutninger om behandling, selvom dette er mindre sandsynligt nu, hvor de fleste mænd tilbydes en MR-scanning inden yderligere test og behandling

Behandling af prostatakræft i sine tidlige stadier kan være gavnlig i nogle tilfælde, men bivirkningerne ved de forskellige behandlinger er potentielt så alvorlige, at mænd kan vælge at udsætte behandlingen, indtil det er absolut nødvendigt.

Selvom screening har vist sig at reducere en mands chance for at dø af prostatakræft, ville det betyde, at mange mænd får behandling unødigt.

Mere forskning er nødvendig for at afgøre, om de mulige fordele ved et screeningprogram vil opveje skadene ved:

  • overdiagnose – mennesker, der bliver diagnosticeret med en kræft, der aldrig vil forårsage symptomer eller forkorte forventet levetid
  • overbehandling – mennesker behandles unødigt for tumorer, der sandsynligvis ikke ville være skadelige


Skal du kende dit PSA-niveau?

I stedet for et nationalt screeningsprogram er der et informeret valgprogram kaldet prostatakræftrisikostyring for raske mænd i alderen 50 eller derover, der spørger deres læge om PSA-test. Det sigter mod at give mænd god information om fordele og ulemper ved en PSA-test.

Hvis du er en mand på 50 år eller derover og beslutter at få testet dine PSA-niveauer efter at have talt med din læge, kan de sørge for, at det udføres gratis på .

Hvis resultaterne viser, at du har et forhøjet niveau af PSA, kan din læge muligvis foreslå yderligere tests.

Vil du vide mere?