Post-polio syndrom – symptomer

Post-polio syndrom kan forårsage en lang række symptomer, der kan påvirke hverdagen markant.

De har tendens til at udvikle sig gradvist og blive værre meget langsomt over tid.

Almindelige symptomer

Træthed

Træthed er det mest almindelige symptom på post-polio syndrom. Det kan tage mange former, herunder:

  • muskeltræthed – hvor dine muskler føles meget trætte og tunge, især efter fysisk aktivitet
  • generel træthed – hvor du føler en overvældende følelse af fysisk udmattelse, som om du ikke har sovet i flere dage
  • mental træthed – hvor du finder det stadig sværere at koncentrere dig, har problemer med at huske ting og laver fejl, du normalt ikke ville lave

Organisering af dine aktiviteter, så du ikke overanstrenger dig og tager regelmæssige hvile, hjælper med at reducere din træthed.

Muskelsvaghed

Forøgelse af muskelsvaghed er et andet almindeligt symptom på post-polio syndrom. Det kan være let at forveksle muskelsvaghed med muskeltræthed, men de er forskellige.

Muskelsvaghed er, hvor du i stigende grad ikke er i stand til at bruge berørte muskler, uanset om du føler dig træt eller ej. Svaghed kan forekomme i muskler, der tidligere var påvirket af en polioinfektion, såvel som i muskler, der ikke tidligere var påvirket.

Der kan også være forbundet krympning af berørte muskler, kendt som atrofi.

Muskel- og ledsmerter

Muskel- og ledsmerter er også almindelige i post-polio syndrom. Muskelsmerter mærkes normalt som en dyb smerte i musklerne eller muskelkramper og spasmer.

Smerten er ofte værre, når du har brugt de berørte muskler. Det kan være særligt besværligt om aftenen efter en dags aktiviteter.

Ledsmerter svarer til gigt og består af ømhed, stivhed og et reduceret bevægelsesområde.

Tilknyttede symptomer

Ud over de almindelige symptomer på post-polio syndrom kan et antal tilknyttede symptomer også udvikle sig fra kombinationen af træthed, muskelsvaghed og muskel- og ledsmerter.

Vægtøgning

På grund af ovennævnte symptomer bliver de fleste mennesker med post-polio syndrom mindre fysisk aktive end de plejede at være.

Dette kan ofte føre til vægtøgning og i nogle tilfælde fedme . Dette kan igen gøre enhver træthed, muskelsvaghed og smerte værre.

Gangbesvær

Ud over vægtøgning kan kombinationen af træthed, svaghed og smerte også gøre det vanskeligt at gå, hvilket fører til stigende mobilitetsproblemer.

Mange mennesker med post-polio syndrom har brug for et gåhjælpemiddel, såsom krykker eller en pind på et tidspunkt, og nogle mennesker kan i sidste ende have brug for en kørestol.

Åndedrætsbesvær

Nogle mennesker med post-polio syndrom finder vejrtrækning kan være vanskelig, fordi vejrtrækningsmusklerne bliver svagere.

Dette kan forårsage problemer som åndenød , åndedrætsforstyrrelser, mens du sover (søvnapnø) og en øget risiko for brystinfektioner .

Hvis du har post-polio syndrom, er det vigtigt at få lægehjælp så hurtigt som muligt, hvis du oplever symptomer på en mulig brystinfektion, såsom hoste op misfarvet slim eller blod, brystsmerter og hvæsen.

Søvnapnø

Søvnapnø påvirker mange mennesker med post-polio syndrom. Halsens vægge slapper af og indsnævres under søvn og afbryder normal vejrtrækning.

Dette kan forårsage problemer som meget søvnig i løbet af dagen, hovedpine og øget træthed.

Synkeproblemer

Svaghed i de muskler, du bruger til at tygge og synke, kan føre til problemer med at synke (dysfagi) , såsom kvælning eller gagging, når du prøver at synke.

Du kan opleve ændringer i din stemme og tale, såsom hæshed, lav lydstyrke eller en nasal lyd, især når du har talt et stykke tid, eller når du er træt.

Indtagelsesproblemer er normalt milde og går meget langsomt. En tale- og sprogterapeut kan muligvis hjælpe.

Følsomhed over for kulde

Nogle mennesker med post-polio syndrom finder, at de bliver meget følsomme over for kolde temperaturer eller et pludseligt fald i temperaturen som følge af dårlig blodforsyning.

På grund af denne intolerance over for kulde kan folk med post-polio syndrom muligvis have på sig ekstra lag tøj for at være komfortable.