Plagiocephaly og brachycephaly (fladt hoved syndrom)

Babyer udvikler undertiden et fladt hoved, når de er et par måneder gamle, normalt som et resultat af at de bruger meget tid på at ligge på ryggen.

Dette er kendt som fladhovedsyndrom, og der er to hovedtyper:

 • plagiocephaly – hovedet er fladt på den ene side, hvilket får det til at se asymmetrisk ud; ørerne kan være forkert justeret, og hovedet ligner et parallelogram set ovenfra, og nogle gange kan panden og ansigtet bule lidt ud på den flade side
 • brachycephaly – bagsiden af hovedet bliver fladt, hvilket får hovedet til at udvides, og lejlighedsvis buler panden ud

Disse problemer er ret almindelige og påvirker omkring 1 ud af 5 babyer på et eller andet tidspunkt.

I de fleste tilfælde er de ikke en væsentlig bekymring, da de ikke har nogen effekt på hjernen, og hovedformen vil ofte blive bedre af sig selv over tid.

Din baby vil ikke opleve smerter eller andre symptomer eller problemer med deres generelle udvikling.

Hvad forårsager plagiocephaly og brachycephaly?

Kraniet består af knogler, der styrker og går sammen, når et barn bliver ældre.

En ung babys kranium er stadig relativt blød og kan ændre form, hvis der er konstant pres på en bestemt del af deres hoved.

Årsager til, at dette kan ske, inkluderer:

Lejlighedsvis kan et fladt hoved være forårsaget af kraniets plader, der går sammen for tidligt. Dette er kendt som craniosynostosis .

Hvornår skal man få lægehjælp

Tal med din sundhedsgæst eller læge, hvis du er bekymret for formen på dit barns hoved eller tror, at de kan have problemer med at dreje hovedet.

De kan undersøge dit barns hoved og foreslå ting, du kan gøre for at hjælpe.

Et let fladt hoved er normalt ikke noget at bekymre sig om, men det er en god ide at få rådgivning tidligt, så du kan tage skridt til at forhindre, at det bliver værre.

Hvad du kan gøre

Formen på dit barns hoved skal forbedres naturligt over tid, når deres kranium udvikler sig, og de begynder at bevæge deres hoved, rulle rundt og kravle.

Sådan fjernes pres fra den flade del af dit barns hoved:

 • Giv din baby tid på maven i løbet af dagen – opmuntre dem til at prøve nye positioner i legetiden, men sørg for at de altid sover på ryggen, da dette er sikrest for dem
 • skift din baby mellem en skrånende stol, en sejl og en flad overflade – dette sikrer, at der ikke er konstant pres på 1 del af hovedet
 • ændre placeringen af legetøj og mobiltelefoner i deres barneseng – dette vil tilskynde din baby til at tænde hovedet på den ikke-fladede side
 • skift den side, du holder din baby, når du fodrer og bærer
 • reducer den tid, din baby bruger på at ligge på en fast, flad overflade, f.eks. bilsæder og barnevogne – prøv at bruge et sejl eller en frontholder, når det er praktisk

Hvis din baby har svært ved at dreje hovedet, kan fysioterapi måske hjælpe med at løsne og styrke deres halsmuskler.

Korrigerende kirurgi kan være nødvendig, hvis de har kraniosynostose.

Find ud af mere om, hvordan kraniosynostose behandles

Hjelme, pandebånd og madrasser

Der er specialdesignede hjelme og pandebånd, som nogle mennesker hævder kan hjælpe med at forbedre formen på et barns kranium, når de vokser.

Disse enheder lægger pres på “udbulende” dele af kraniet og aflaster pres fra andre dele, hvilket muligvis muliggør vækst i de fladere områder.

Behandlingen startes, når barnets kranium stadig er blød, normalt omkring 5 eller 6 måneder gammel, og enheden bæres næsten kontinuerligt (op til 23 timer om dagen) i flere måneder.

Men disse hjelme og pandebånd anbefales generelt ikke, fordi:

 • der er ikke klare beviser for, at de arbejder
 • de forårsager ofte problemer som hudirritation og udslæt
 • de er dyre og koster typisk omkring £ 2.000
 • din baby skal kontrolleres hvert par uger for at overvåge deres hovedvækst og foretage de nødvendige justeringer
 • de kan være ubehagelige og bekymrende for din baby

Nogle mennesker prøver specielle buede madrasser, der er designet til at fordele vægten af et barns hoved over et større område, så der lægges mindre pres på et bestemt punkt i deres kraniet.

Disse er billigere end hjelme og pandebånd, men der er i øjeblikket kun begrænsede beviser for, at de kan hjælpe.

Vil mit barns hovedform vende tilbage til normal?

Mild fladning af hovedet forbedres normalt, hvis du bruger de enkle målinger, der er beskrevet på denne side, selvom det kan gå et par måneder, før du begynder at bemærke en forbedring.

Dit barns hoved vender muligvis ikke tilbage til en helt perfekt form, men når de er 1 eller 2 år gamle, vil enhver udfladning næppe mærkes.

Mere alvorlige tilfælde vil også blive bedre over tid, skønt en vis udfladning normalt forbliver.

Dit barns hoved skal forbedres, når de bliver mere mobile og deres hår vokser.

Det er meget sjældent, at et barn oplever problemer som drilleri, når de når skolealderen.

Du kan overveje at bruge hjelm eller pandebånd, hvis du er bekymret for dit barn, men det er ikke klart, om disse altid fungerer.

Du skal også huske ulejligheden, omkostningerne og det mulige ubehag for dig og dit barn.