Pludselig spædbarnsdødssyndrom (SIDS)

Pludselig spædbarnsdødssyndrom (SIDS) – undertiden kendt som “barnesengedød” – er en tilsyneladende sund babys pludselige, uventede og uforklarlige død.

I Storbritannien dør mere end 200 babyer pludselig og uventet hvert år. Denne statistik lyder måske alarmerende, men SIDS er sjælden, og risikoen for, at din baby dør af den, er lav.

De fleste dødsfald sker i de første 6 måneder af en babys liv. Spædbørn født for tidligt eller med lav fødselsvægt har større risiko. SIDS har også en tendens til at være lidt mere almindelig hos baby drenge.

SIDS opstår normalt, når en baby sover, selvom det lejlighedsvis kan ske, mens de er vågen.

Forældre kan reducere risikoen for SIDS ved ikke at ryge under graviditet eller efter fødslen og altid placere barnet på ryggen, når de sover (se nedenfor).

Find ud af, hvordan du holder op med at ryge .

Hvad forårsager SIDS?

Den nøjagtige årsag til SIDS er ukendt, men det antages at være en kombination af faktorer.

Eksperter mener, at SIDS optræder på et bestemt tidspunkt i babyens udvikling, og at det påvirker babyer, der er sårbare over for visse miljøbelastninger.

Denne sårbarhed kan være forårsaget af at blive født for tidligt eller have en lav fødselsvægt eller af andre årsager, der endnu ikke er identificeret.

Miljøbelastninger kan omfatte tobaksrøg, flok i sengetøj, en mindre sygdom eller åndedrætsbesvær. Der er også en sammenhæng mellem co-sovende (sove med din baby på en seng, sofa eller stol) og SIDS.

Babyer, der dør af SIDS, menes at have problemer i den måde, de reagerer på disse belastninger, og hvordan de regulerer deres puls, vejrtrækning og temperatur.

Selvom årsagen til SIDS ikke er helt forstået, er der en række ting, du kan gøre for at mindske risikoen.

Hvad kan jeg gøre for at forhindre SIDS?

Nedenfor er en liste over ting, du kan gøre for at forhindre SIDS.

Gør:

Lade være med:

  • ryge under graviditet eller lad nogen ryge i samme rum som din baby – både før og efter fødslen
  • sove på en seng, sofa eller lænestol med din baby
  • del en seng med din baby, hvis du eller din partner ryger eller tager stoffer, eller hvis du har drukket alkohol
  • lad din baby blive for varm eller for kold – en stuetemperatur på 16C til 20C med let sengetøj eller en let babysovepose vil give din baby et behageligt sovemiljø

Læs mere om at reducere risikoen for SIDS .

Søg lægehjælp, hvis din baby er utilpas

Babyer har ofte mindre sygdomme, som du ikke behøver at bekymre dig om. Giv din baby masser af væske at drikke, og lad dem ikke blive for varme.

Hvis du på noget tidspunkt er bekymret for din baby, skal du kontakte din læge eller ringe til 111 for at få råd.

Ring 112 for en ambulance, hvis din baby:

  • holder op med at trække vejret eller bliver blå
  • kæmper for ånde
  • er bevidstløs eller synes uvidende om, hvad der foregår
  • vågner ikke op
  • har en fit for første gang, selvom de ser ud til at komme sig

Læs mere om at spotte tegn på alvorlig sygdom hos børn .

Supporttjenester

Hvis en baby dør pludselig og uventet, skal der undersøges, hvordan og hvorfor de døde. En undersøgelse efter slagtning vil normalt være nødvendig, hvilket kan være meget foruroligende for familien.

Politi og sundhedspersonale arbejder tæt sammen for at undersøge uventede spædbørnsdødsfald og sikre, at familien får støtte. De skal være i stand til at sætte dig i kontakt med lokale kilder til hjælp og support.

Mange mennesker finder det at tale med andre, der har haft lignende oplevelser, hjælper dem med at klare deres sorg.

Lullaby Trust giver råd og støtte til efterladte familier. Specielt uddannede rådgivere er tilgængelige på dens hjælpelinje – nummeret er 0808 802 6868, og det er åbent mandag til fredag (10:00 til 17:00) og i weekender og helligdage (18:00 til 22:00).

Du kan også e-maile support@lullabytrust.org.uk eller besøge Lullaby Trust-webstedet for yderligere information og support.

Læs mere om dødsfald .