PIP brystimplantater

PIP-brystimplantater blev trukket tilbage fra Storbritannien i 2010, efter at det blev fundet, at de var blevet bedraget med uredelig silikone gel og var langt mere tilbøjelige til at splitte (briste) end andre brystimplantater.

Forskning har ikke fundet nogen beviser, der tyder på, at PIP-implantater udgør en alvorlig sundhedsrisiko, men de kan forårsage ubehagelige symptomer, hvis de brister, og du kan være bekymret for at lade dem være.

Hvis du har PIP-implantater, skal du diskutere med en kirurg, om de skal tages ud.

Implantaterne behøver ikke nødvendigvis at fjernes, men de skal tages ud, hvis de brister, eller du er bekymret for, at dette sker.

Hvad er PIP-implantater?

PIP-implantater er silikonebrystimplantater, der indeholder ikke-godkendt silikongel.

De blev fremstillet i Frankrig af et firma kaldet Poly Implant Proteses (PIP). Bekymringerne vedrører alle brystimplantater fremstillet af PIP.

Det anslås, at omkring 47.000 britiske kvinder havde monteret PIP-implantater, hvoraf de fleste stadig bor hos dem.

Langt størstedelen af PIP-implantater blev monteret i private klinikker, men et lille antal blev udført på , hovedsagelig til brystrekonstruktion efter brystkræft .

Risici ved PIP-implantater

PIP-implantater er 2 til 6 gange mere tilbøjelige til at briste end standard silikoneimplantater.

Dette udgør ikke en alvorlig risiko for dit helbred, men det kan forårsage nogle ubehagelige symptomer.

Se din læge, hvis du har tegn på et brud, såsom:

  • klumpethed eller hævelse i og omkring brystet
  • en ændring i brystets form
  • rødme
  • smerte og ømhed
  • en brændende fornemmelse
  • forstørrede lymfeknuder i armhulen

Brudte PIP-implantater har ingen dokumenterede langsigtede sundhedseffekter. Britiske og europæiske forskere har hidtil ikke fundet nogen beviser, der tyder på, at ingredienserne i implantaterne kan forårsage kræft eller er giftige.

Se den britiske ekspertvurderingsgruppes endelige rapport (PDF, 163 kb) og Europa-Kommissionens videnskabelige komité for nye og nyligt identificerede sundhedsrisici (SCENIHR) -rapport (PDF, 963 kb) for mere information.

Sådan finder du ud af, om du har PIP-implantater

Du har muligvis fået oplysninger om dine brystimplantater, da de blev monteret. Dette inkluderer ofte oplysninger om producenten af dine implantater.

Hvis du ikke har disse detaljer, kan du bede om dem fra klinikken eller hospitalet, hvor implantaterne blev monteret. De medicinske noter, som din læge opbevarer, kan også indeholde disse oplysninger.

De fleste kvinder, der havde PIP-implantater monteret på , skulle allerede have modtaget et brev, der fortalte dem om det og rådede dem, hvad de skulle gøre.

Hvad skal jeg gøre, hvis du har PIP-implantater

Du bør få lægehjælp, hvis du har PIP-implantater.

  • Hvis implantaterne blev monteret på , kan din læge sørge for, at du ser en -specialist.
  • Hvis de blev monteret privat, skal du kontakte klinikken.
  • Hvis de blev monteret privat, og klinikken ikke er i stand til eller ikke villig til at hjælpe, skal du tale med din læge om at se en -specialist.

Du skal have en ultralydsscanning eller MR-scanning for at kontrollere, om dine implantater er brudt. Et brudt implantat skal fjernes så hurtigt som muligt.

Hvis der ikke er tegn på brud, skal du tale med din kirurg om fordele og risici ved at tage implantaterne ud eller lade dem være.

Hvis du er bekymret for at lade dem være, anbefales det normalt at fjerne dem.

Hvis du beslutter dig for at holde dem inde, skal du passe på tegn på brud og tage en årlig kontrol med din læge for at sikre, at implantaterne stadig er intakte.

Fjernelse og udskiftning af PIP-implantater

Nogle private klinikker har aftalt at fjerne og udskifte PIP-brystimplantater gratis, mens andre opkræver et gebyr.

Følgende klinikker har sagt, at de vil erstatte PIP-implantater gratis, hvis det er medicinsk nødvendigt:

Hvis klinikken, hvor du fik dine implantater monteret, ikke hjælper dig, fordi den er lukket eller ikke er villig til at gøre det, kan du muligvis få dine implantater fjernet gratis på .

i England leverer dog ikke erstatningsimplantater, hvis dine originale implantater blev monteret privat, undtagen i et meget lille antal tilfælde, hvor de var monteret af medicinske snarere end kosmetiske årsager.

Hvis du oprindeligt havde PIP-brystimplantater på , kan du muligvis få dem fjernet og erstattet af uden omkostninger.

Operationen til fjernelse og udskiftning af PIP-implantater udføres hvor det er muligt gennem de originale kirurgiske udskæringer.