Pemphigus vulgaris – Behandling

Der er i øjeblikket ingen kur mod pemphigus vulgaris (PV), men behandling kan hjælpe med at holde symptomerne under kontrol.

Hovedformålet med behandlingen er at helbrede vabler og forhindre dannelse af nye.

Steroidmedicin (kortikosteroider) plus en anden immunsuppressiv medicin anbefales normalt. Disse hjælper med at stoppe immunforsvaret, der beskadiger sundt væv.

Du kan i sidste ende være i stand til at stoppe med at tage medicin, hvis dine symptomer forsvinder og ikke kommer tilbage, når behandlingen stoppes. Mange mennesker skal dog fortsætte med at tage en lav dosis.

Steroid medicin

Steroidmedicin kan hjælpe med at reducere immunsystemets skadelige aktivitet på kort tid. Det tages normalt som en tablet, selvom cremer og injektioner også nogle gange bruges.

Du starter normalt med en høj dosis for at få dine symptomer under kontrol. Dette kan føre til en mærkbar forbedring inden for få dage, selvom det normalt tager 2 til 3 uger at stoppe dannelse af nye blærer og 6 til 8 uger for eksisterende blærer at heles.

Når dine symptomer er under kontrol, reduceres din steroidmedicin gradvist til den lavest mulige dosis, der stadig kan kontrollere dine symptomer. Dette hjælper med at reducere risikoen for bivirkninger.

Det kan tage et stykke tid at finde den bedste dosis til dig. Det kan tage et par måneder at nå en balance mellem at kontrollere dine symptomer og begrænse ubehagelige bivirkninger.

Bivirkninger

Hvis det tages i lang tid ved høje doser, kan steroidmedicin have en række ubehagelige bivirkninger, såsom:

De fleste af disse bivirkninger bør forbedres, hvis du er i stand til at reducere din dosis. Dog kan osteoporose være et varigt problem.

Læs mere om bivirkningerne af steroider medicin .

Andre immunsuppressiva

Når dine symptomer er under kontrol, kan andre immunsuppressive lægemidler tages sammen med en lav dosis steroider.

Lægemidler, der kan anvendes, inkluderer azathioprin, mycophenolatmofetil, ciclosporin og cyclophosphamid. Disse tages normalt som tabletter.

Bivirkninger

Ligesom steroider kan disse lægemidler gøre dig mere sårbar over for infektion, så du bliver nødt til at tage forholdsregler, når du tager dem, såsom:

Andre mulige bivirkninger inkluderer:

  • din hud bliver sårbar over for sollys
  • fosterskader, hvis medicinen tages under graviditeten

Yderligere behandlinger

Flere andre behandlinger bruges undertiden i kombination med steroidmedicin og andre immunsuppressiva, hvis disse medikamenter ikke styrer dine symptomer fuldt ud.

Disse inkluderer:


  • tetracyclin og dapsonantibiotiske tabletter, der kan ændre immunsystemets aktivitet
  • rituximab – en ny type medicin, der hjælper med at stoppe dit immunsystem, der angriber dine hudceller det gives normalt ved dryp direkte i en vene i løbet af et par timer
  • plasmaferese – hvor dit blod cirkulerer gennem en maskine, der fjerner de antistoffer, der angriber dine hudceller
  • intravenøs immunoglobulinbehandling – hvor normale antistoffer fra doneret blod, der midlertidigt ændrer, hvordan dit immunsystem fungerer, gives gennem et dryp

Disse behandlinger har ikke tendens til at blive brugt meget ofte og er ikke altid bredt tilgængelige. For eksempel er rituximab relativt dyrt, og nogle kliniske idriftsættelsesgrupper (CCG’er) finansierer muligvis ikke det.

Tips til selvhjælp

For at hjælpe med at klare pemphigus vulgaris: