Peak flow test

Peak flow er en simpel måling af, hvor hurtigt du kan blæse luft ud af lungerne. Det bruges ofte til at hjælpe med at diagnosticere og overvåge astma.

Billede af en mand, der bruger en peak flow meter

Kredit:

VIDENSKAB FOTO BIBLIOTEK


En peak flow test indebærer at blæse så hårdt som muligt i en lille håndholdt enhed kaldet en peak flow meter.

Disse fås på recept eller kan købes på de fleste apoteker.

Hvorfor måles peak flow

Ved at måle, hvor hurtigt du er i stand til at trække vejret ud, kan din peak flow score indikere, om dine luftveje er indsnævret.

Dette kan være et tegn på, at du har astma , selvom andre tests som spirometri ofte er nødvendige for at bekræfte diagnosen.

Hvis du allerede er blevet diagnosticeret med astma, kan måling af din peak flow regelmæssigt være en nyttig måde at overvåge din tilstand på.

Din score kan vise, om din tilstand bliver værre eller ej. Det kan også kontrollere, om din medicin virker, og angive, om du har et astmaanfald.

Måling af dit maksimale flow før og efter udsættelse for en mulig astma-udløser, såsom noget, du er allergisk over for eller et stof, du udsættes for på arbejdspladsen, kan også vise, om noget særligt forårsager dine symptomer.

Sådan måles dit maksimale flow

Første gang din maksimale flow måles, læres du, hvordan du gør det af en læge eller sygeplejerske. Efter dette kan de råde dig til at udføre testen regelmæssigt derhjemme ved hjælp af din egen peak flow meter.

For at måle dit maksimale flow:

  • find en behagelig position, enten siddende eller stående
  • nulstil din peak flow meter, så markøren skubbes tilbage til skalaens første linje – dette er normalt 60
  • hold peak flowmåleren, så den er vandret, og sørg for, at dine fingre ikke forhindrer måleskalaen
  • træk vejret ind så dybt som muligt, og læg læberne tæt rundt om mundstykket
  • træk vejret ud så hurtigt og så hårdt som muligt
  • når du er færdig med at trække vejret ud, skal du notere din læsning

Dette skal gentages 3 gange, og den højeste af de 3 målinger skal registreres som din peak flow score.

Hvis du overvåger din astma derhjemme, har du muligvis en dagbog eller et diagram for at registrere din score. Du kan downloade en peak flow-dagbog (PDF, 2.2Mb) fra Asthma UK-webstedet, hvis du ikke har en.

Din peak flow score

Din peak flow score – også kendt som din peak expiratory flow (PEF) – vises på siden af din peak flow meter. Dette gives i liter luft, der udåndes pr. Minut (l / min).

Hvad der betragtes som en normal score afhænger af din alder, højde og køn. Spørg din læge eller astmasygeplejerske for mere information om, hvad der kan betragtes som en normal score for dig.

For at hjælpe med at diagnosticere astma kan dit resultat sammenlignes med det, der normalt forventes for nogen i din alder, højde og køn.

En signifikant forskel mellem din score og en normal score eller en forskel i dine scores om morgenen og aftenen, eller når dine symptomer er gode og dårlige, kan tyde på, at du har astma.

Hvis du overvåger din astma derhjemme, skal din score sammenlignes med dit bedste resultat på et tidspunkt, hvor din tilstand var godt kontrolleret.

En stor forskel mellem din nuværende og bedste score kan være et tegn på, at din tilstand bliver dårligt kontrolleret, eller at du får et astmaanfald.

Hvad skal jeg gøre, hvis dit maksimale flow er lavt

Hvis du har en personlig astmahandlingsplan, kan det måske sige, hvad du skal gøre, når din maksimale flowscore falder til et bestemt niveau.

Du skal muligvis bare bruge en af dine inhalatorer, eller du skal muligvis søge lægehjælp. Se behandling af astma, og hvad du skal gøre, hvis du får et astmaanfald for at få flere oplysninger.

Tal med din læge eller astmasygeplejerske, hvis du er blevet diagnosticeret med astma og ikke har en personlig handlingsplan, eller hvis du er bekymret for din maksimale flowscore og ikke ved hvad du skal gøre.

Du kan downloade en personlig handlingsplan (PDF, 681kb), som du kan udfylde med din læge eller sygeplejerske fra Asthma UK-webstedet, eller de kan give dig en på din aftale.

Din astmahandlingsplan skal gennemgås og opdateres mindst en gang om året ved din astmagennemgang hos en læge eller en astmasygeplejerske.

Tag din plan med dig til hver astmaaftale – inklusive eventuelle A&E eller konsulentbesøg – så hvis der er ændringer, kan din plan opdateres.