Astma – Astmaanfald

Astmaanfald dræber 3 mennesker i Storbritannien hver dag. Men mange af disse dødsfald kunne undgås.

Hvert 10. sekund har nogen et potentielt livstruende astmaanfald. Find ud af, hvad din risiko for at få et angreb bruger Asthma UK’s astmaanfaldsrisikokontrol .

Hvis du har den rigtige astmabehandling , reduceres din chance for at få et angreb kraftigt. Besøg din læge eller astmasygeplejerske mindst en gang om året for en kontrol og for at diskutere din behandling.

Symptomer på et astmaanfald

Tegn på, at du muligvis har et astmaanfald, inkluderer:

Symptomerne opstår ikke nødvendigvis pludselig. Faktisk kommer de ofte langsomt over et par timer eller dage.

Hvad skal du gøre, hvis du får et astmaanfald

Hvis du tror, du har et astmaanfald, skal du:

  1. Sid oprejst (læg dig ikke ned) og prøv at trække vejret langsomt og stabilt. Prøv at forblive rolig, da panik vil gøre tingene værre.
  2. Tag 1 pust af din aflastningsinhalator (normalt blå) hvert 30. til 60 sekund, op til maksimalt 10 pust.
  3. Ring 112 for en ambulance, hvis du ikke har din inhalator med dig, du føler dig værre på trods af at du bruger din inhalator, du ikke føler dig bedre efter at have taget 10 pust, eller du er bekymret på noget tidspunkt.
  4. Hvis ambulancen ikke er ankommet inden for 15 minutter, skal du gentage trin 2.

Vær aldrig bange for at tilkalde hjælp i en nødsituation.

Prøv at tage detaljerne om din medicin (eller din personlige astmahandlingsplan ) med dig til hospitalet, hvis det er muligt.

Hvis dine symptomer forbedres, og du ikke behøver at ringe til 112, skal du få en presserende aftale samme dag for at se din læge eller astmasygeplejerske.

Dette råd er ikke til personer i SMART- eller MART-behandling . Hvis dette gælder for dig, så spørg din læge eller astmasygeplejerske, hvad du skal gøre, hvis du har et astmaanfald.

Efter et astmaanfald

Du bør se din læge eller astmasygeplejerske inden for 48 timer efter du har forladt hospitalet, eller ideelt set samme dag, hvis du ikke har brug for hospitalsbehandling.

Ca. 1 ud af 6 personer, der behandles på hospitalet for et astmaanfald, har brug for hospitalsbehandling igen inden for 2 uger, så det er vigtigt at diskutere, hvordan du kan reducere din risiko for fremtidige angreb.

Tal med din læge eller sygeplejerske om eventuelle ændringer, der muligvis skal foretages for at håndtere din tilstand sikkert.

For eksempel kan dosis af din behandling muligvis justeres, eller du skal muligvis få vist, hvordan du bruger din inhalator korrekt.


Forebyggelse af astmaanfald

Følgende trin kan hjælpe dig med at reducere din risiko for at få et astmaanfald:


  • følg din personlige astmahandlingsplan og tag al din medicin som ordineret
  • har regelmæssige astmaundersøgelser hos din læge eller astmasygeplejerske – disse skal udføres mindst en gang om året
  • spørg din læge eller astmasygeplejerske, om du bruger din inhalator korrekt
  • undgå ting, der udløser dine symptomer, når det er muligt

Ignorer ikke dine symptomer, hvis de bliver værre, eller hvis du har brug for din aflastningsinhalator oftere end normalt.

Følg din handlingsplan og lav en hurtig aftale for at se din læge eller astmasygeplejerske, hvis dine symptomer fortsat bliver værre.

Rådgivning til venner og familie

Det er vigtigt, at dine venner og familie ved, hvordan man kan hjælpe i en nødsituation.

Det kan være nyttigt at lave kopier af din personlige astmahandlingsplan og dele den med andre, der muligvis har brug for at vide, hvad de skal gøre, når du får et angreb.

Du kan fotokopiere din eksisterende plan, eller du kan downloade en tom personlig astmahandlingsplan (PDF, 681kb) fra Asthma UK og udfylde den til alle, der muligvis har brug for en kopi.

Alternativt kan du tage et billede af din handlingsplan på din telefon, så du nemt kan vise eller sende den til andre.