Parkinsons sygdom – Årsager

Parkinsons sygdom er forårsaget af et tab af nerveceller i den del af hjernen, der kaldes substantia nigra.

Nerveceller i denne del af hjernen er ansvarlige for at producere et kemikalie kaldet dopamin.

Dopamin fungerer som en messenger mellem de dele af hjernen og nervesystemet, der hjælper med at kontrollere og koordinere kropsbevægelser.

Hvis disse nerveceller dør eller bliver beskadiget, reduceres mængden af dopamin i hjernen.

Dette betyder, at den del af hjernen, der styrer bevægelse, ikke kan fungere så godt som normalt, hvilket får bevægelser til at blive langsomme og unormale.

Tabet af nerveceller er en langsom proces. Symptomerne på Parkinsons sygdom begynder normalt kun at udvikle sig, når ca. 80% af nervecellerne i substantia nigra er gået tabt.

Hvad forårsager tabet af nerveceller?

Det vides ikke, hvorfor tabet af nerveceller forbundet med Parkinsons sygdom opstår, selvom der løbende er forskning for at identificere potentielle årsager.

I øjeblikket antages det, at en kombination af genetiske ændringer og miljøfaktorer kan være ansvarlige for tilstanden.

Genetik

En række genetiske faktorer har vist sig at øge en persons risiko for at udvikle Parkinsons sygdom, selvom præcis hvordan disse gør nogle mennesker mere modtagelige for tilstanden, er uklart.

Parkinsons sygdom kan køre i familier som et resultat af, at defekte gener overføres til et barn af deres forældre. Men det er sjældent, at sygdommen arves på denne måde.

Miljømæssige faktorer

Nogle forskere føler også, at miljøfaktorer kan øge en persons risiko for at udvikle Parkinsons sygdom.

Det er blevet foreslået, at pesticider og herbicider, der anvendes i landbrug og trafik eller industriel forurening, kan bidrage til tilstanden.

Men beviset, der forbinder miljøfaktorer med Parkinsons sygdom, er ikke afgørende.


Andre årsager til parkinsonisme

“Parkinsonisme” er det paraplyudtryk, der bruges til at beskrive symptomerne på rysten, muskelstivhed og langsom bevægelse.

Parkinsons sygdom er den mest almindelige type parkinsonisme, men der er også nogle sjældnere typer, hvor en specifik årsag kan identificeres.

Disse inkluderer parkinsonisme forårsaget af:

Du kan læse mere om parkinsonisme på Parkinsons britiske websted.