Omskæring hos drenge

Mandlig omskæring er kirurgisk fjernelse af forhuden.

Forhuden er den hudrulle, der dækker enden af penis.

Hvorfor omskæring udføres hos drenge

Omskæring hos drenge kan udføres for:

Oplysningerne på denne side fokuserer på omskæring hos drenge af medicinske årsager.

Læs mere om omskæring hos voksne mænd af medicinske årsager .

Hvordan forhuden udvikler sig

Det er normalt, at en baby drengs forhud ikke trækker sig tilbage (trækker sig tilbage) de første par leveår.

Omkring en alder af 3 – eller senere, i nogle tilfælde – skal forhuden begynde at adskille sig naturligt fra penishovedet (glans). Fuld adskillelse forekommer hos de fleste drenge i en alder af 5 år.

For nogle drenge kan forhuden tage længere tid at adskille, men det betyder ikke, at der er et problem, det vil normalt bare løsne sig på et senere tidspunkt.

Da forhuden begynder at adskille sig fra penishovedet, kan du muligvis se forhuden “ballonere ud”, når din søn sender urin. Dette kan lejlighedsvis føre til infektion (balanitis), men denne ballooning lægger sig normalt ned med tiden.

Forsøg aldrig at tvinge din søns forhud tilbage, da det kan være smertefuldt og skade forhuden.

Medicinske grunde til, at en dreng har omskæring

Det er sjældent, at omskæring kan anbefales af medicinske årsager hos drenge. Dette skyldes, at der normalt findes andre mindre invasive og mindre risikable behandlinger.

Følgende tilstande påvirker penis og kan i sjældne tilfælde kræve omskæring:

  • stram forhuden (phimosis) – hvor forhuden er for stram til at blive trukket tilbage over penishovedet; dette kan undertiden forårsage smerte, når penis er oprejst, og i sjældne tilfælde kan det være svært at få urin
  • tilbagevendende infektion (balanitis) – hvor forhuden og penishovedet bliver betændt og inficeret
  • parafimose – hvor forhuden ikke kan returneres til sin oprindelige position efter at være trukket tilbage, hvilket får penishovedet til at blive hævet og smertefuldt; øjeblikkelig behandling er nødvendig for at undgå alvorlige komplikationer, såsom begrænset blodgennemstrømning til penis
  • balanitis xerotica obliterans – en tilstand, der forårsager en stram forhud og i nogle tilfælde også påvirker penishovedet, som kan blive arret og betændt

Proceduren

Omskæring udføres normalt dagligt. Dette betyder, at dit barn vil blive indlagt på hospitalet samme dag, som han er opereret og ikke behøver at overnatte.

Han vil ikke være i stand til at spise eller drikke før han bliver opereret – du vil modtage detaljerede oplysninger om dette i et brev.

Efter indlæggelse på hospitalet vil dit barn blive set af kirurgen, der udfører proceduren. De forklarer operationen mere detaljeret, diskuterer eventuelle bekymringer og besvarer eventuelle spørgsmål, du har.

De beder dig også om at underskrive en tilladelsesformular , der giver din tilladelse til operationen.

Anæstesilægen besøger også dit barn inden operationen. Din søn vil normalt have en generel bedøvelse , så han vil sove under hele proceduren og ude af stand til at føle smerte eller ubehag.

Omskæring er en relativt enkel procedure. Forhuden fjernes lige bag penishovedet ved hjælp af en skalpel eller kirurgisk saks.

Enhver blødning kan stoppes ved hjælp af varme (kauteriseret). De resterende hudkanter sys sammen ved hjælp af opløselige sømme. Det tager op til 6 uger, før din søns penis heler fuldt ud.

Gendannelse efter mandlig omskæring

Efter operationen anbringes en bandage over penis for at beskytte såret. Det kan blive fjernet, før dit barn går hjem, eller det kan blive efterladt. Hvis den efterlades, skal den falde af sig selv inden for 24 timer.

Han får lov at komme hjem, efter at han har fået urin, hvilket i starten kan være lidt ubehageligt.

Penis vil være øm og betændt i et par dage efter operationen. Salve kan ordineres til brug i et par dage for at hjælpe området med at heles.

Dit barn har også brug for regelmæssig smertelindring i mindst 3 dage. De kan tage paracetamol eller ibuprofen ved at følge instruktionerne på pakken.

Dit barn vil kunne bade dagen efter operationen. Han bør undgå at cykle eller andet legetøj, du sidder på, indtil hævelse er gået ned.

Det kan være mere behageligt at bære løst tøj – eller slet ikke noget tøj – på hans nederste halvdel i et par dage efter operationen. Det at passere urin i badet eller brusebadet kan også være mere behageligt.

Han skulle være i stand til at vende tilbage til skole eller børnehave omkring en uge efter operationen. Sørg for at fortælle skolen eller børnehaven om operationen.

I de fleste tilfælde er en opfølgningsaftale ikke nødvendig.

Du bør dog kontakte din læge eller dit hospitalsteam, hvis:

  • dit barns penis bløder
  • dit barns penis er stadig hævet 2 uger efter operationen
  • vandladning er stadig smertefuldt et par dage efter operationen

Risiko for mandlig omskæring

Risiciene forbundet med omskæring, når de udføres af kvalificerede og erfarne læger, er små.

Den største risiko er nedsat fornemmelse eller en permanent ændring i følsomheden af hovedet på dit barns penis. Dette er en af grundene til, at omgåelse kun anbefales af medicinske årsager.

Men det bør ikke påvirke dit barns evne til at have et tilfredsstillende sexliv i fremtiden.

Der er en lille risiko for blødning både under og efter operationen. Kirurgen forsegler blødning under proceduren, og bandagen, der påføres bagefter, absorberer yderligere blødning.

Søg dog lægehjælp, hvis dit barns penis fortsætter med at bløde, efter at de vender hjem.