Ikke-Hodgkin lymfom – komplikationer

Nogle mennesker behandlet for ikke-Hodgkin lymfom oplever langvarige problemer, selvom de er blevet helbredt.

Nogle af de vigtigste komplikationer af ikke-Hodgkin lymfom er beskrevet nedenfor.

Svækket immunsystem

At have et svækket immunsystem er en almindelig komplikation af ikke-Hodgkin lymfom og kan blive mere alvorlig, mens du bliver behandlet.

Men dit immunsystem vil normalt komme sig i måneder og år efter behandling.

Hvis du har et svagt immunsystem, er du mere sårbar over for infektioner, og der er en øget risiko for at udvikle alvorlige komplikationer fra infektioner.

Det er vigtigt at rapportere alle symptomer på en infektion til din læge eller plejeteam med det samme, da hurtig behandling kan være nødvendig for at forhindre alvorlige komplikationer.

Dette er især vigtigt i de første par måneder efter behandlingen.

Symptomer på infektion inkluderer:

Vaccination

Du skal sørge for, at alle dine vaccinationer er opdaterede.

Men det er vigtigt at tale med din læge eller dit plejeteam om dette, fordi det måske ikke er sikkert for dig at have “levende” vacciner indtil flere måneder efter din behandling er afsluttet.

Levende vacciner indeholder en svækket form for virus eller organisme, der vaccineres mod.

Eksempler på levende vacciner inkluderer:

Infertilitet

Kemoterapi og strålebehandling for ikke-Hodgkin lymfom kan forårsage infertilitet . Dette er undertiden midlertidigt, men det kan være permanent.

Dit plejeteam vurderer risikoen for infertilitet under dine specifikke omstændigheder og taler med dig om dine muligheder.

I nogle tilfælde kan det være muligt for mænd at opbevare prøver af deres sædceller og for kvinder at opbevare deres æg før behandling, så disse kan bruges til at prøve en baby bagefter.

Andet kræftformer

At have behandling for ikke-Hodgkin lymfom kan øge din risiko for at udvikle en anden type kræft i fremtiden. Dette er kendt som en anden kræft.

Risikoen for at få kræft øges især efter kræftbehandling, fordi kemoterapi og strålebehandling skader sunde celler såvel som kræftceller.

Denne skade kan derefter få de berørte celler til at blive kræft mange år efter behandling.

Du kan hjælpe med at reducere din risiko for en anden kræft ved at vedtage en sund livsstil ved ikke at ryge, opretholde en sund vægt med en afbalanceret kost og få regelmæssig motion.

Du bør rapportere eventuelle symptomer, der kan antyde en anden kræft, til din læge på et tidligt tidspunkt og deltage i alle kræftscreening-aftaler, du er inviteret til.


Andre sundhedsmæssige problemer

Behandling for ikke-Hodgkin lymfom kan øge din risiko for at få visse tilstande i en yngre alder end normalt, såsom:

At have en kræftdiagnose kan også øge din risiko for depression .

Du bør rapportere uventede symptomer, såsom øget åndenød, til din læge.