Munchausens syndrom

Munchausens syndrom er en psykologisk lidelse, hvor nogen foregiver at være syg eller bevidst producerer symptomer på sygdom i sig selv.

Deres vigtigste hensigt er at påtage sig den “syge rolle”, så folk bryr sig om dem, og de er centrum for opmærksomheden.

Enhver praktisk fordel ved at foregive at være syg – for eksempel med krav om invaliditetsydelse – er ikke grunden til deres adfærd.

Munchausens syndrom er opkaldt efter en tysk aristokrat, Baron Munchausen, som blev berømt for at fortælle vilde, utrolige historier om hans bedrifter.

Typer af adfærd

Mennesker med Munchausens syndrom kan opføre sig på en række forskellige måder, herunder:

 • foregiver at have psykologiske symptomer – for eksempel hævder at høre stemmer eller hævder at se ting der ikke rigtig er der
 • foregiver at have fysiske symptomer – for eksempel hævder at have brystsmerter eller mavepine
 • aktivt forsøger at blive syg – som f.eks. bevidst at inficere et sår ved at gnide snavs ind i det

Nogle mennesker med Munchausens syndrom kan bruge år på at rejse fra hospital til hospital og fejle en bred vifte af sygdomme. Når det opdages, at de lyver, kan de pludselig forlade hospitalet og flytte til et andet område.

Mennesker med Munchausens syndrom kan være meget manipulerende og kan i de mest alvorlige tilfælde gennemgå smertefuld og undertiden livstruende operation, selvom de ved, at det er unødvendigt.

Læs mere om tegn og symptomer på Munchausens syndrom .

Hvad forårsager Munchausens syndrom?

Munchausens syndrom er kompleks og dårligt forstået. Mange nægter psykiatrisk behandling eller psykologisk profilering, og det er uklart, hvorfor mennesker med syndromet opfører sig som de gør.

Flere faktorer er blevet identificeret som mulige årsager til Munchausens syndrom. Disse inkluderer:

 • følelsesmæssigt traume eller sygdom i barndommen – dette resulterede ofte i omfattende lægehjælp
 • en personlighedsforstyrrelse – en mental sundhedstilstand, der forårsager mønstre for unormal tænkning og adfærd
 • et nag mod autoritetspersoner eller sundhedspersonale

Barndomstraume

Munchausens syndrom kan være forårsaget af forsømmelse og opgivelse af forældre eller andet barndomstraume.

Som et resultat af dette traume kan en person have uafklarede problemer med deres forældre, der får dem til at falske sygdomme. De kan gøre dette, fordi de:

 • har en tvang til at straffe sig selv ved at gøre sig syg, fordi de føler sig uværdige
 • har brug for at føle sig vigtig og være centrum for opmærksomheden
 • har brug for at videregive ansvaret for deres velbefindende og pleje til andre mennesker

Der er også nogle beviser for, at folk, der har haft omfattende medicinske procedurer eller modtaget langvarig lægehjælp i barndommen eller deres teenageår, er mere tilbøjelige til at udvikle Munchausens syndrom, når de er ældre.

Dette kan skyldes, at de forbinder deres barndomsminder med en følelse af at blive passet. Når de bliver ældre, prøver de at opnå de samme følelser af beroligelse ved at foregive at være syge.

Personlighedsforstyrrelser

Forskellige personlighedsforstyrrelser, der menes at være forbundet med Munchausens syndrom, inkluderer:

 • antisocial personlighedsforstyrrelse – hvor en person kan have glæde af at manipulere og bedrage læger og give dem en følelse af magt og kontrol
 • borderline personlighedsforstyrrelse – hvor en person kæmper for at kontrollere deres følelser og ofte svinger mellem positive og negative synspunkter på andre
 • narcissistisk personlighedsforstyrrelse – hvor en person ofte svinger mellem at se sig selv som speciel og frygt for at være værdiløs

Det kan være, at personen har en ustabil fornemmelse af sin egen identitet og også har svært ved at danne meningsfulde relationer med andre.

At spille den “syge rolle” giver dem mulighed for at vedtage en identitet, der bringer støtte og accept fra andre med den. Indlæggelse på hospital giver også personen et klart defineret sted i et socialt netværk.

Diagnostisering af Munchausens syndrom

Diagnosticering af Munchausens syndrom kan være udfordrende for læger.

Mennesker med syndromet er ofte meget overbevisende og dygtige til at manipulere og udnytte læger.

Undersøgelse af krav

Hvis en sundhedsperson har mistanke om, at en person har Munchausens syndrom, vil de se på personens helbredsjournaler for at kontrollere uoverensstemmelser mellem deres påståede og faktiske sygehistorie.

Sundhedspersonale kan også køre tests for at kontrollere, om der er tegn på selvforskyldt sygdom eller manipulation med kliniske tests. For eksempel kan personens blod kontrolleres for spor af medicin, de ikke bør tage, men som kan forklare deres symptomer.

Læger vil også gerne udelukke andre mulige motiver for deres adfærd, såsom falsk sygdom for økonomisk gevinst, eller fordi de ønsker adgang til stærke smertestillende midler.

Munchausens syndrom kan normalt diagnosticeres, hvis:

 • der er tydelige tegn på, at der fremstilles eller induceres symptomer
 • personens primære motivation er at blive betragtet som syg
 • der er ingen anden sandsynlig årsag eller forklaring på deres adfærd

Behandling af Munchausens syndrom

Behandling af Munchausens syndrom kan være vanskelig, fordi de fleste mennesker med det nægter at indrømme, at de har et problem og nægter at samarbejde med behandlingsplaner.

Nogle eksperter anbefaler, at sundhedspersonale anvender en mild, ikke-konfronterende tilgang, hvilket tyder på, at personen kan drage fordel af en henvisning til en psykiater.

Andre hævder, at en person med Munchausens syndrom skal konfronteres direkte og spurges, hvorfor de har løjet, og om de har stress og angst.

Mennesker, der har Munchausen, er virkelig psykisk syge, men indrømmer ofte kun at have en fysisk sygdom.

Hvis en person indrømmer deres adfærd, kan de henvises til en psykiater for yderligere behandling. Hvis de ikke indrømmer at lyve, er de fleste eksperter enige om, at lægen med ansvar for deres pleje skal minimere lægekontakt med dem.

Dette skyldes, at forholdet mellem læge og patient er baseret på tillid, og hvis der er beviser for, at patienten ikke længere kan stole på, kan lægen ikke fortsætte med at behandle dem.

Psykiatrisk behandling og CBT

Det kan være muligt at hjælpe med at kontrollere symptomerne på Munchausens syndrom, hvis personen indrømmer, at de har et problem og samarbejder med behandlingen.

Der er ingen standardbehandling for Munchausens syndrom, men en kombination af psykoanalyse og kognitiv adfærdsterapi (CBT) har vist en vis succeskontrol af symptomer.

Psykoanalyse er en type psykoterapi, der forsøger at afdække og løse ubevidste overbevisninger og motiver.

CBT hjælper en person med at identificere uhjælpsomme og urealistiske overbevisninger og adfærdsmønstre. En specielt uddannet terapeut lærer personen måder at erstatte urealistiske overbevisninger med mere realistiske og afbalancerede.

Familieterapi

Mennesker med Munchausens syndrom, der stadig er i tæt kontakt med deres familie, kan også have gavn af at have familiebehandling.

Personen med syndromet og deres nære familiemedlemmer diskuterer, hvordan det påvirker familien og de positive ændringer, der kan foretages.

Det kan også lære familiemedlemmer, hvordan man undgår at styrke personens unormale opførsel. For eksempel kan dette indebære at anerkende, når personen spiller den “syge rolle” og undgå at vise dem bekymring eller tilbyde støtte.

Hvem er berørt?

Der ser ud til at være 2 separate grupper af mennesker, der er ramt af Munchausens syndrom. De er:

 • kvinder, der er 20 til 40 år, ofte med baggrund i sundhedsvæsenet
 • ugifte hvide mænd, der er 30-50 år gamle

Det er uklart, hvorfor disse 2 grupper har tendens til at blive påvirket af Munchausens syndrom.

Nogle eksperter mener, at Munchausens syndrom er underdiagnostiseret, fordi mange mennesker lykkes med at bedrage medicinsk personale. Det er også muligt, at sager kan overdiagnosticeres, da den samme person kan bruge forskellige identiteter.

Munchausen er ved fuldmagt

Fabrikeret eller induceret sygdom , også kendt som Munchausens ved proxy, er en type Munchausens syndrom.

Det er her, en person forfalsker eller fremkalder sygdom hos en person under deres pleje. De fleste tilfælde involverer en mor og hendes barn.

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/munchausens-syndrom/symptomer/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Tegn og symptomer < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>