Mavesår – Komplikationer

Komplikationer af mavesår er relativt ualmindelige, men de kan være meget alvorlige, hvis de opstår.

Indre blødninger

Intern blødning er den mest almindelige komplikation af mavesår. Det kan forekomme, når et sår udvikler sig på stedet for en blodkar.

Blødningen kan enten være:

Du bør besøge din læge, hvis du har vedvarende symptomer på anæmi. Hvis de tror, du kan have mavesår, kan de henvise dig til en gastroenterolog til undersøgelse og behandling.

Kontakt straks din læge eller 111 , eller gå til din nærmeste ulykkesafdeling , hvis du har symptomer på mere alvorlig blødning.

En endoskopi vil blive brugt til at identificere årsagen til blødningen, og der kan gives behandling under endoskopien for at stoppe blødningen.

Nogle gange bruges specialiserede procedurer, der udføres under røntgenvejledning , til at stoppe blødende sår, selvom det lejlighedsvis kan være nødvendigt at reparere det berørte blodkar.

Blodtransfusioner kan også være nødvendige for at erstatte det blod, du har mistet.

Perforering

En sjældnere komplikation af mavesår er slimhinden i maven, der opdeles, kendt som perforering.

Dette kan være meget alvorligt, fordi det gør det muligt for bakterier, der lever i din mave, at undslippe og inficere slimhinden i din mave (bughinden). Dette er kendt som peritonitis .

Ved peritonitis kan en infektion hurtigt sprede sig i blodet (sepsis), før den spredes til andre organer. Dette medfører risiko for multiple organsvigt og kan være dødelig, hvis den ikke behandles.

Det mest almindelige symptom på peritonitis er pludselige mavesmerter, der bliver stadig værre.

Hvis du har denne type smerte, skal du straks kontakte din læge. Hvis dette ikke er muligt, skal du ringe til 111 eller din lokale service uden for åbningstiden .

Peritonitis er en medicinsk nødsituation, der kræver hospitalsindlæggelse. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med operation.

Læs mere om behandling af peritonitis .

Gastrisk udløbshindring

I nogle tilfælde kan et betændt (hævet) eller arret mavesår forhindre den normale passage af mad gennem dit fordøjelsessystem. Dette er kendt som gastrisk udløbsobstruktion.

Symptomer kan omfatte:

En endoskopi kan bruges til at bekræfte forhindringen. Hvis forhindringen skyldes betændelse, kan protonpumpehæmmere (PPI’er) eller H2-receptorantagonister bruges til at reducere mavesyreniveauer, indtil hævelsen falder.

Hvis obstruktionen er forårsaget af arvæv, kan det være nødvendigt med kirurgi for at behandle det, selvom det undertiden kan behandles ved at føre en lille ballon gennem et endoskop og puste den op for at udvide stedet for obstruktion.