Mavesår – Diagnose

Din læge kan mistanke om, at du har et sår baseret på dine symptomer. De vil vide, om du tager ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) og kan teste dig for en Helicobacter pylori (H. pylori) infektion.

Du kan blive henvist til hospitalet for en procedure for at se inde i din mave kaldet en gastroskopi .

Test for H. pylori-infektion

Hvis din læge mener, at dine symptomer kan være forårsaget af en H. pylori-infektion, kan de anbefale en af følgende tests:

Hvis du tester positivt for H. pylori, skal du have behandling for at rense infektionen, som kan helbrede såret og forhindre, at det vender tilbage.

Læs mere om behandling af mavesår .

Gastroskopi

I nogle tilfælde kan du blive henvist til en gastroskopi for at se direkte ind i din mave og se, om du har mavesår.

Proceduren udføres på hospitalet og involverer at føre et tyndt, fleksibelt rør (et endoskop) med et kamera i den ene ende ind i munden og ned i din mave og den første del af tyndtarmen (tolvfingertarmen).

Du kan få en mild beroligende injektion inden proceduren og få din hals sprayet med lokalbedøvelse for at gøre det mere behageligt at passere endoskopet.

Billeder taget af kameraet vil normalt bekræfte eller udelukke et sår. En lille vævsprøve kan også tages fra din mave eller tolvfingertarm, så den kan testes for H. pylori-bakterier.

En gastroskopi udføres normalt som en ambulant procedure, hvilket betyder, at du ikke behøver at overnatte på hospitalet.

Læs mere om, hvad der sker under en gastroskopi .