Gastroskopi – hvordan det udføres

Instruktioner om, hvordan du forbereder dig til en gastroskopi, skal medtages i dit aftalebrev.

Ring til hospitalet, hvis der er noget, du er usikker på.

Forberedelse til en gastroskopi

Hvis du henvises til gastroskopi, får du at vide, om du skal stoppe med at tage nogen af dine medicin på forhånd.

Det kan være nødvendigt at stoppe med at tage foreskrevne lægemidler til fordøjelsesbesvær i op til 2 uger før proceduren. Dette skyldes, at medicinen kan skjule nogle af de problemer, som en gastroskopi kunne finde.

Hvis du tager et af følgende lægemidler, skal du ringe til endoskopienheden inden din aftale, da der muligvis skal foretages særlige ordninger:

Det er vigtigt, at din mave er tom under en gastroskopi, så hele området kan ses tydeligt. Du bliver normalt bedt om ikke at spise noget i 6 til 8 timer før proceduren og stoppe med at drikke 2 til 3 timer før proceduren – følg instruktionerne fra hospitalet.

Proceduren

En gastroskopi tager ofte mindre end 15 minutter, selvom det kan tage længere tid, hvis den bruges til at behandle en tilstand.

Proceduren udføres normalt af en endoskopist (en sundhedsperson, der har specialiseret sig i at udføre endoskopier) og assisteret af en sygeplejerske. Du møder sygeplejersken inden proceduren, og de kan besvare eventuelle spørgsmål, du har, og du vil også have mulighed for at stille endoskopisten.

En lokalbedøvelsesspray vil blive brugt til at bedøve din hals til proceduren, og du vil blive spurgt på forhånd, hvis du gerne vil have en beroligende injektion. Små børn kan have proceduren under generel bedøvelse, hvilket betyder, at de sover, mens den udføres.

Beroligende middel hjælper dig med at føle dig døsig og afslappet under proceduren, men du bliver nødt til at blive på hospitalet lidt længere, mens du kommer dig, og du skal bruge nogen til at hente dig fra hospitalet og blive hos dig i det mindste 24 timer. Du kan ikke arbejde eller køre i denne periode (se nedenfor).

Inden proceduren starter, bliver du bedt om at fjerne briller, kontaktlinser og falske tænder. Du behøver normalt ikke klæde dig af, men du bliver muligvis bedt om at bære en hospitalskjole over dit tøj.

Den lokale bedøvelsesspray gives derefter, og en lille mundskærm af plast anbringes i munden for at holde den åben og beskytte dine tænder.

Du bliver bedt om at lægge dig ned på din venstre side, og endoskopisten indsætter endoskopet i din hals. De vil bede dig om at sluge det for at hjælpe med at flytte det ned i spiserøret. Dette kan være ubehageligt i starten, og du kan føle dig syg eller kneble, men dette skal passere, når endoskopet flyttes længere nede.

Diagnosticering af en tilstand

Hvis gastroskopien bruges til at diagnosticere en bestemt tilstand, blæses luft ind i din mave, når endoskopet er inde. Dette gør det muligt for endoskopisten at se usædvanlig rødme, huller, klumper, blokeringer eller andre abnormiteter.

Det kan føles lidt ubehageligt, når luften blæses ind i din mave, og du kan bøje eller føle dig oppustet. Dette skal begynde at blive bedre, når proceduren er afsluttet.

Hvis der opdages abnormiteter, kan en vævsprøve ( biopsi ) fjernes og sendes til et laboratorium til nærmere undersøgelse under et mikroskop. Du føler ikke noget, mens prøven fjernes.

Behandling af blødningsvarier

Hvis du har blødende åder (forstørrede vener), vil endoskopisten bruge endoskopet til at lokalisere blødningsstedet.

De kan derefter stoppe blødningen ved enten at binde bunden af åreknuder med et lille elastik (båndbinding) eller injicere dem med et kemikalie, der forsegler hullet eller rives i blodkaret (skleroterapi).

Behandling af blødende mavesår

Hvis du har blødende mavesår , kan en række teknikker bruges til at behandle dem. For eksempel:

  • en sonde kan føres gennem endoskopet for at forsegle såret med varme, eller små klip kan bruges til at stoppe blødningen
  • medicin kan injiceres omkring såret for at aktivere koagulationsprocessen

Under proceduren kan du også modtage en injektion af en syrereducerende medicin kaldet en protonpumpehæmmer (PPI) for at stoppe tilbagevendende blødning.

Udvidelse af spiserøret

Hvis du har en indsnævret spiserør, kan endoskopisten passere instrumenter ned i endoskopet for at hjælpe med at strække og udvide det.

Instrumenterne kan også bruges til at indsætte en ballon eller stent (et hult plast- eller metalrør) for at holde siderne på din spiserør åbne.

Bagefter

Efter proceduren føres du til genopretningsområdet.

Hvis du ikke havde et beroligende middel, kan du normalt gå hjem hurtigt efter proceduren er afsluttet.

Hvis du havde et beroligende middel, skal du hvile stille i et par minutter eller timer, indtil beroligende middel er slidt op. Du bliver også nødt til at arrangere, at nogen tager dig hjem og bliver hos dig i mindst 24 timer.

Selv hvis du føler dig meget opmærksom, kan det beroligende middel forblive i dit blod i 24 timer, og du kan opleve yderligere episoder med døsighed.

I løbet af denne tid skal du ikke

  • køre
  • betjene tunge maskiner
  • drik alkohol
  • tage sovende tabletter
  • gå på arbejde
  • underskrive kontrakter eller juridiske dokumenter
  • være ansvarlig for små børn eller pårørende

Inden du bliver udskrevet, kan sygeplejersken eller lægen muligvis forklare dig resultatet af proceduren. Nogle gange skal du muligvis have en aftale med lægen eller din læge et par dage eller uger senere for at diskutere resultaterne.

Du får at vide, om du har brug for at foretage ændringer i din diæt i løbet af timer eller dage efter hjemkomsten.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Det er normalt at føle sig oppustet eller have ondt i halsen i en dag eller 2 efter en gastroskopi.

Du skal straks kontakte din læge eller endoskopienheden, hvis du får tegn på et mere alvorligt problem, såsom:

Læs mere om risikoen ved gastroskopi .