Lipødem

Lipødem er en langvarig (kronisk) tilstand, hvor der er en unormal ophobning af fedtceller i ben, lår og balder og undertiden i armene.

Tilstanden påvirker normalt kun kvinder, selvom den i sjældne tilfælde også kan påvirke mænd.

Symptomer på lipødem

I lipødem forstørres lår, bagdel, underben og undertiden armene på grund af ophobning af unormale fedtceller. Begge ben og / eller armene forstørres normalt på samme tid og i samme omfang.

Fødder og hænder påvirkes ikke, hvilket skaber en “armbåndseffekt” eller et “båndlignende” udseende lige over anklerne og håndledene.

Ben- og armstørrelse kan variere mellem personer med lipødem, og tilstanden kan gradvist blive værre over tid.

Ud over at blive forstørret kan berørte områder af kroppen:

  • føles blød, “dejagtig” og kold
  • blå mærker let
  • smerte eller føle sig smertefuld eller øm
  • har små knuste årer under huden

En person med lipødem kan i sidste ende få væskeretention ( lymfødem ) i deres ben. Denne type hævelse kan forværres ved slutningen af dagen og kan forbedres natten over, mens den fede hævelse af lipødem er konstant.

Kombinationen af disse symptomer kan føre til nedsat mobilitet og psykologiske problemer, såsom lavt selvværd.

Hvornår skal jeg se din læge

Se din læge, hvis du har symptomer på lipødem. De vil spørge dig om dine symptomer og undersøge de berørte områder af din krop.

Hvis din læge mener, at du har lipødem, kan de henvise dig til din nærmeste lymfødemklinik, hvor specialuddannet personale vil være i stand til at give dig information og råd om, hvordan du styrer tilstanden.

Behandlinger for lipødem

Der har været lidt forskning i lipødem, så der er en vis usikkerhed om den bedste måde at behandle tilstanden på.

Hvis du har lipødem, er det vigtigt at undgå betydelig vægtforøgelse og fedme, fordi det at forværre den fede hævelse forværres ved at tage på i vægt.

Komprimeringstights er nyttige for nogle mennesker, fordi de understøtter den fede hævelse og kan reducere smerten.

Den eneste behandling, der synes at være effektiv til at reducere ophobningen af fedtvæv forbundet med lipødem, er en procedure kaldet tumescent liposuction .

Svulmende fedtsugning

Tumescent fedtsugning indebærer at suge det uønskede fedt ud gennem et rør. En væskeopløsning injiceres først i benene for at hjælpe med at bedøve området og reducere blodtab.

Proceduren kan være effektiv og have gode resultater, men flere operationer kan være nødvendige for at fjerne fedtet fra forskellige dele af din krop. Fed hævelse af benene kan vende tilbage efter proceduren, hvis du tager på i vægt.

Ikke-kirurgiske behandlinger kan også være nødvendige i en lang periode efter at have fået fedtsugning i svulst. For eksempel skal du bære kompressionstøj efter operationen for at forhindre komplikationer som lymfødem.

Det er svært at få -finansiering til fedtsugning til behandling af lipødem, men din læge kan forsøge at ansøge om finansiering gennem din lokale CCG .

Behandlinger for at forhindre lymfødem

Ikke-kirurgiske behandlinger kan undertiden hjælpe med at forbedre smerte og ømhed, forhindre eller reducere lymfødem og forbedre formen på de berørte lemmer – selvom de ofte har ringe effekt på fedtvævet.

Flere forskellige behandlinger er designet til at forbedre strømmen og dræningen af væske i dit væv, såsom:

  • kompressionsterapi – iført bandager eller beklædningsgenstande, der klemmer de berørte lemmer
  • træning – normalt øvelser med lav effekt, såsom svømning og cykling
  • massage – teknikker, der hjælper med at tilskynde strømmen af væske gennem din krop

Behandlinger, der ikke virker

Behandlinger, der anvendes til nogle typer vævshævelse, hjælper generelt ikke med lipødem.

Lipødem reagerer ikke på:

  • hæve benene
  • diuretika (tabletter for at slippe af med overskydende væske)
  • slankekure – dette har tendens til at resultere i et tab af fedt fra områder, der ikke er ramt af lipødem, med ringe effekt på de berørte områder

Årsager til lipødem

Årsagen til lipødem er ikke kendt, men i nogle tilfælde er der en familiehistorie af tilstanden. Det ser ud til, at de gener, du arver fra dine forældre, spiller en rolle.

Lipødem har en tendens til at starte i puberteten eller på andre tidspunkter med hormonel forandring, såsom under graviditet eller overgangsalderen , hvilket antyder, at hormoner også kan have indflydelse.

Selvom ophobning af fedtceller ofte er værre hos overvægtige, skyldes lipødem ikke fedme og kan påvirke mennesker, der har en sund vægt. Det bør ikke forveksles med fedme, og slankekure gør ofte lidt forskel på tilstanden.

Lipødem eller lymfødem?

Disse to betingelser kan se meget ens ud, men der er vigtige forskelle.

Lymfødem er hævelse under huden forårsaget af ophobning af væske i lymfesystemet – netværket af kar, der dræner overskydende væske fra kropsvæv.

Hævet hud forårsaget af lymfødem vil komme i dybde eller indrykning, hvis du trykker på den, men dette sker ikke i tilfælde af lipødem.

En person med lipødem kan i sidste ende også udvikle lymfødem, hvis ophobning af fedt påvirker lymfedræning. Denne kombination af de to tilstande er kendt som lipo-lymfødem.