Larynx (strubehoved) kræft – Recovery

Hvis du har fået fjernet en del af eller hele din strubehoved (strubehovedmangel), er det sandsynligt, at du bliver nødt til at bruge 1 eller 2 dage på en intensivafdeling, indtil du er kommet dig.

Du kan ikke spise, før halsen er helet, hvilket for de fleste mennesker tager mindst 1 eller 2 uger. Mens din hals heler, skal du fodres gennem et rør, der føres gennem din næse og ind i din mave.

Hvis du har fået fjernet al din strubehoved (total strubehoved), vil du ikke kunne tale normalt, fordi du ikke længere har stemmebånd. En række teknikker kan bruges til at replikere funktionerne på dine stemmebånd (se nedenfor), selvom det kan tage uger eller måneder at lære.

Derfor er det sandsynligt, at du bliver nødt til at bruge alternative kommunikationsmetoder, såsom at bruge en pen eller papir, i de første par uger eller måneder efter operationen. Dette kan være en frustrerende oplevelse – tabet af noget, du tidligere har taget for givet, kan være svært at klare.

Prøv at forberede dig på fremmede, der reagerer på uforudsigelige og muligvis forstyrrende måder. Nogle mennesker, der har haft en laryngektomi, har rapporteret, at andre mennesker undertiden antager, at de er døve eller har indlæringsvanskeligheder på grund af deres manglende evne til at tale.

Dine følelser

Den følelsesmæssige virkning af at leve med en laryngektomi kan være betydelig. Mange rapporterer, at de oplever en rutsjebaneeffekt.

For eksempel kan du føle dig nede, når larynxkræft diagnosticeres, og derefter føle dig op, efter at kræften er fjernet, og derefter føle dig nede igen, når du prøver at komme overens med det praktiske ved at leve med en laryngektomi.

Disse følelsesmæssige ændringer kan undertiden udløse følelser af depression . Du kan være deprimeret, hvis du har følt dig meget nede i løbet af den sidste måned, og du ikke længere glæder dig over at gøre ting, du normalt nyder.

Kontakt din læge eller dit plejeteam for at få råd, hvis du tror, du er deprimeret. Der er en række effektive behandlinger til rådighed.

National Association of Laryngectomee Clubs (NALC) er også en nyttig ressource for folk, der forsøger at komme overens med at leve med en laryngektomi. NALC er en patientstøttegruppe, der giver råd om alle aspekter af at leve med en laryngektomi.

Pas på din stomi

Hvis du har fået fjernet al din strubehoved, skal kirurgen skabe et permanent hul i halsen, hvorigennem du vil trække vejret (en stomi). I løbet af de første par måneder efter operationen er det sandsynligt, at din stomi producerer meget slim, især hvis du har haft strålebehandling .

Overdreven slim kan forårsage åndedrætsbesvær, så et rør kan være fastgjort til din stomi for at hjælpe dig med at trække vejret lettere. Når slimproduktionen er afgjort, kan røret fjernes.

Det er vigtigt at rense din stomi mindst en gang om dagen, ellers kan den blive crusty og kan blive sårbar over for infektion. En specialist sygeplejerske kan lære dig, hvordan du holder din stomi ren.

Du får specielle filtre til at placere over din stomi, der kan hjælpe med at holde din stomi fugtig og fri for bakterier.

Det er vigtigt at huske, at du bliver nødt til at dække din stomi med et væv, når du hoster eller nyser, snarere end at dække din mund eller næse. Dette skyldes, at slim eller spyt kommer ud af din stomi.

Du kan læse mere om tilpasning til stomi i håndbogen til laryngektomipatienter (PDF, 508 kb) produceret af NALC.

Taler efter operationen

Hvis dit strubehoved er blevet fjernet fuldstændigt som en del af din behandling af strubehovedkræft, skal du bruge yderligere behandling for at hjælpe med at gendanne din stemme.

Før din laryngektomi kan du møde en tale- og sprogterapeut (SLT) for at diskutere mulige behandlingsmuligheder for at gendanne din stemme. En SLT er en sundhedsperson, der har specialiseret sig i at hjælpe mennesker, der har svært ved at tale og bruge sprog.

Der er flere forskellige behandlingsmuligheder, som kort er beskrevet nedenfor.

Stemmeprotese

En stemmeprotese er en kunstig ventil implanteret i din nakke. Når du vil tale, dækker du stomien og trækker vejret ud gennem ventilen.

Ventilen frembringer en støj, som du kan bruge til at skabe ord ved at bevæge dine læber og mund på den sædvanlige måde. Den stemme, der produceres af ventilen, lyder naturlig, selvom den måske er lavere end din tidligere stemme.

Hvis du vælger at have en stemmeprotese, kan den monteres under operationen for at fjerne strubehovedet.

Øsofageal tale

Øsofageal tale er en teknik til at tale, som din SLT kan lære dig. Det indebærer at lære at skubbe luft gennem spiserøret (spiserøret). Når luften bevæger sig gennem din spiserør, vibrerer den og laver en lyd. Du kan producere ord ved at flytte dine læber og mund.

Nogle mennesker har det ret let at lære øsofageal tale, mens andre finder det vanskeligt. Regelmæssig øvelse alene og med din SLT kan hjælpe dig med at forbedre.

Elektrolarynx

En elektrolytisk hals er et lille, batteridrevet elektrisk udstyr, der vibrerer og producerer lyd. Du holder enheden under hagen, og når du bevæger din mund og læber, oversættes vibrationerne til talte ord. Din SLT kan træne dig i at bruge den korrekt.